A társas létezés kalandjáról írt mesét Trevor Noah

A társas létezés kalandjáról írt mesét Trevor Noah

A Bűnben születtem című önéletrajzi kötet után a dél-afrikai komikus ősszel egy illusztrált mesekönyvvel jelentkezik.

vn | 2023. július 26. |

Trevor Noah valószínűtlen úton-módon jutott el a dél-afrikai apartheidből a The Daily Show műsorvezetői asztala mögé, és már a születése is bűncselekménynek minősült: fehér svájci apa és fekete xhosza anya gyermekeként jött világra egy olyan időszakban, amikor öt év börtönbüntetéssel sújthatták az ilyen családokat. Szülei vétségének élő bizonyítékaként első éveit zárt ajtók mögött töltötte, mert anyja szélsőséges és nemegyszer abszurd mértékben rejtegette a kormányzat elől, amely egyik pillanatról a másikra elvehette volna tőle.

A bűnben született Trevor Noah és a keresztény karaoke
A bűnben született Trevor Noah és a keresztény karaoke

Trevor Noah a The Daily Show műsorvezetője, igazi nagy formátum, akinek önálló estjeit már a Netflixen (Afraid Of The Dark, Son Of Patricia) is nézhetjük régóta. Bűnben születtem címmel írta meg önéletrajzát, aminek főhőse egy rosszcsont kissrác, aki nyughatatlan fiatalemberré érve keresi magát a világban, ahol a puszta létezését is megkérdőjelezik. A könyv nem csak róla szól, hanem rettenthetetlen, lázadó szellemiségű, mélyen vallásos édesanyjával való kapcsolatáról is. Az asszonyról, aki mindenáron ki akarta menteni fiát a nyomor, az erőszak és bántalmazás körforgásából, amely veszélybe sodorta az életét. Mutatunk egy hosszú részletet a könyvből.

Tovább olvasok

Ezt is bemutatja a Bűnben születtem című életrajzi ihletésű könyve, amely 2016-os megjelenését követően hónapokig szerepelt New York Times bestsellerlistáján, igazi sikerkönyvnek számított az Amazonon, a magyar nyelvű változatát pedig 2021-ben az év legjobb megjelenései közé választottuk a Könyvesen.

Azt írtuk róla:

„Noah visszaemlékezése nem elégszik meg a kilátástalanság egysíkú bemutatásával, így a kötet egy élesszemű megfigyelő szellemes és inspiráló történetgyűjteményévé válik.”

Hogy milyen lesz a folytatás, arról egyelőre keveset lehet tudni. Az mindenesetre már biztos, hogy az Into the Uncut Grass című, Christopher Myers által illusztrált kötet a Penguin Random House gondozásában kerül az olvasók elé. A kiadó beharangozójában azt írja, a könyv egy kisgyermek egy varázslatos tájra tett utazását beszéli el,

melynek során felfedezi a szolidaritást, és rátalál a békére.

Hozzáteszik azt is, hogy az Into the Uncut Grass minden korosztály számára, hangosan vagy egyedül olvasva is izgalmas lehet, hiszen Trevor Noah új könyve a kalandról és a társasági létről mesél.

A megjelenés a kiadó tájékoztatása szerint október 31-én várható. 

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

Bűnben születtem címmel jelent meg itthon Trevor Noah stand-up komikus, a The Daily Show házigazdájának önéletrajzi könyve, amely nem a szokásos „így-lettem-híres-ember”-narratívát követi, hanem a dél-afrikai apartheid idején született szerző gyerekkorára fókuszál.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 50-41.

Itt az év vége, mi pedig listába gyűjtöttük az idei kedvenc olvasmányainkat. Vannak köztük regények, verseskötetek, a magyar és világirodalom mellett pedig előretört a non-fiction is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2021 legjobb könyve - itt az első adag, 50-41-ig!

...
Hírek

Meghalt Wilbur Smith dél-afrikai író

Életének 88. évében szombaton meghalt Wilbur Smith. A hírt az író hivatalos weboldalán jelentették be.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját