Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

ko | 2023. szeptember 22. |

Egy texasi tanárt azután bocsátottak el, hogy megmutatta nyolcadikos diákjainak Anne Frank naplójának illusztrált adaptációját. A Hamshire-Fannett független iskolai körzet illetékesei megállapították, hogy a tanár a „nem megfelelő” könyvet mutatta meg a diákoknak. Az Ari Folman által írt és David Polonsky által illusztrált képregény a 13 éves Anne Frank naplóját adaptálja, aki a nácik által megszállt Amszterdamban bujkálva írta azt.

Képregényben elevenedik meg Anne Frank története
Tovább olvasok

A kerület kedden e-mailt küldött a szülőknek, amelyben értesítette őket, hogy a könyvet, amelyet a kerületi tisztviselők nem hagytak jóvá, a továbbiakban nem fogják olvasni a diákok. Szerdán pedig már arról értesítették a szülőket, hogy a tanárt elbocsátották az eset miatt, és hozzátették, hogy az új tanár keresése folyamatban van. A tisztviselők nem közöltek részleteket az esetről, ahogy azt sem árulták el, hogy a tanár pontosan melyik iskolában tanított.

A nyolcadik osztályos diákoknak állítólag a képregény azon részét is megmutatták, ahol Frank a saját nemi szervéről gondolkodott, és látni akarta egy barátnője melleit. A szexualitásról szóló részek szerepeltek Anne Frank naplójának eredeti írott változatában, de a későbbi kiadásokban ezeket sok esetben kiszerkesztették. 

Ez a különleges képregény egyébként már korábban is könyvtilalom tárgyát képezte. Egy floridai középiskola például eltávolította, miután a Moms for Liberty, egy szélsőséges jogvédő szervezet kifogásolta a könyv szexuális tartalmát, és azt állította, hogy az nem tanítja pontosan a holokausztot. De a képregényt a texasi Dallas-Fort Worth Keller független iskolai körzetéből is eltávolították. Texas több könyvet betiltott, mint bármely más állam, jelenleg több mint 430 könyv van tiltólistán az állam iskoláiban.

Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

Tovább olvasok

Clay Robison, a Texas State Teachers Association szóvivője „aggasztónak” nevezte a legutóbbi incidenst. „Egy tanárt sem szabadna elbocsátani azért, mert felsősöknek tanította az Anne Frank naplóját” - mondta Robison. „A tanárok elkötelezettek az igazság, a teljes igazság tanítása iránt” – mondta, hangsúlyozva a napló fontosságát. Robison hozzátette, hogy sok texasi tanár félelmet, haragot és szorongást él át az osztálytermi korlátozások miatt. „Ez az igazság elleni politikai támadás” - állapította meg az oktatás korlátozására irányuló törvényhozási kísérletekről. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

1947. június 25-én jelent meg először Anne Frank naplója, amely a holokauszt és a második világháború egyik legfontosabb emlékirata, kordokumentum.

...
Hírek

Visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet a hollandiai kiadó

Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet, miután egy szakértői csoport jelentése szerint hiteltelennek bizonyultak az abban szereplő állítások - közölte a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál.

...
Hírek

Anne Frank házára kivetített lézerfelirat miatt tartóztattak le egy férfit

A felirat arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplóját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.