Máris megfilmesítik az amerikai Nemzeti Könyvdíjat elnyert regényt

November közepén adták át az USA egyik legrangosabb irodalmi elismerését, az amerikai Nemzeti Könyvdíjat, és nagy meglepetésre szépirodalom kategóriában az idén egy elsőkönyves szerző, Tess Gunty lett a nyertes. A sikersztori folytatódik, mert most bejelentették, hogy adaptáció fog készülni a győztes regényből, amelynek címe The Rabbit Hutch.

fk | 2022. november 30. |

Tess Gunty regénye a megjelenése óta komoly sikereket ér el, a kritika is nagyon jól fogadta és a könyv számos elismerésben részesült. Gunty még augusztusban megnyerte például a Waterstones debütáló íróknak járó szépirodalmi díját, és mindössze hat héttel később átvette az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is, amellyel Julia Glass (Three Junes) óta ő lett az első olyan regényíró, aki elsőkönyvesként elnyerte a díjat. Regénye, a The Rabbit Hutch egy kis jövedelmű lakóközösségről életéről és egy rekkenő nyár váratlan eseményeiről szól szól. A könyvet főként az eredeti karakterek miatt dicsérik, illetve azért, mert csípős humorral mesél a mai Amerikáról. A rozsdaövezetben játszódó történet főszereplője egy fiatal gyászjelentés-szerző, Blandine, aki élet-halál harcot vív a rágcsálókkal, és aki három tizenéves fiúval osztozik a lakásán.

A filmjogokra a Fremantle and Richard Brown’s Passenger csapott le.

Forrás: Deadline

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elsőkönyves szerző nyerte el idén az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

A Nemzeti Könyvdíj az USA egyik legrangosabb irodalmi elismerése, amit idén 73. alkalommal osztottak ki szépirodalom, ismeretterjesztő, költészet, gyermek- és ifjúsági irodalom, valamint idegen nyelvből fordított irodalom kategóriában.

...
Hírek

Olga Tokarczuk és Jon Fosse is esélyes idén az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Arab, dán, francia, német, japán, norvég, perzsa, lengyel és spanyol nyelvről fordított kötetek versenyeznek idén az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb irodalmi díjáért. 

...
Hírek

Egy fekete író tapasztalatairól szóló regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

 A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértettek.

...
Nagy

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések térben és időben, műfajukban és stílusukban is annyira inspirálóan változatosak, hogy bátran válogathatsz közülük. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Az Otthon is versenyben van a BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díjra, amellyel olyan projekteket ismernek el, ahol az alkotók a történeteiket képesek más médiumokra is kiterjeszteni.

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

A kötetet egy különleges spanyolországi koncert ihlette, amelyet a pandémia idején rendeztek.

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja.