Ki veszi meg Sylvia Plath jegygyűrűjét?

Ki veszi meg Sylvia Plath jegygyűrűjét?

Kalapács alá kerülnek Sylvia Plath amerikai költő, író személyes tárgyai a londoni Sotheby-nál, írja a Guardian. Az aukción olyan darabokért lehet majd licitálni, mint Plath és férje, az angol költő, Ted Hughes levelei a házasságkötésüket követő időszakból, egy fotóalbum, tele képekkel a boldog időszakukból, egy tarot kártyacsomag és egy vázlat is, amit Plath rajzolt Hughesról.

sa | 2021. július 05. |

A július 9-én induló árverés kifejezetten a tragikus véget ért házasság korai, még boldog szakaszára koncentrál majd. Ahogy a Sotheby angol irodalommal és történelmi kéziratokkal foglalkozó szakértője , Dr Gabriel Heaton fogalmazott: 

“Még a kapcsolat kezdetén járunk, amikor [Plath] nagyon-nagyon szerelmes. Csodálatosan izgatott az egybekelésük és a jövőjük miatt. De bepillanthatunk az irodalmi együttműködésükbe, és abba is, hogyan dolgoztak és gondolkodtak együtt.”

Sylvia Plath és Ted Hughes házassága a legendás és legendásan tragikus művészkapcsolatok közé tartozik. Plath terhessége alatt Hughes megcsalta, Plath pedig egyre mélyebbre zuhant a depresszióba, míg végül magára nyitotta a gázcsapot és öngyilkos lett. Hughes újranősült, majd a Plath-szal közös házasságukról több mint 30 évig nem nyilatkozott. 1998-ban publikálta Születésnapi levelek című kötetét, ami a halott feleségének szóló vallomásos versek gyűjteménye, majd ugyanebben az évben meghalt. 2017-ben a Faber & Faber kiadta Plath addig publikálatlan leveleit, egyikben a pszichiáterének írt arról, hogy Hughes megverte.

Mindezek tükrében a LitHub újságírója szerint az aukció szinte morbid darabja Sylvia Plath jegygyűrűje:

“Ez a Plath/Hughes egység szimbóluma a maga teljességében. Ezt viselte a párizsi nászútjukon, és amikor ‘62-ben a folyóba hajtott a kocsival. Ez volt az ujján, amikor az Arielt összeállította (ami egy kreativitásrobbanás eredménye, miután rájött a férje afférjára), és aznap is, amik eldöntötte, hogy véget vet az életének. Ha hiszel abban, hogy az ékszerek vagy a ruhák idővel átvesznek valamennyit a viselőjük lényéből, hát akkor elég nehéz felülmúlni egy jegygyűrűt.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Courtney Love egy Sylvia Plath-verssel felvételizett a Mickey Egér Klubba

Courtney Love mindössze tizenkét éves volt, amikor 1977-ben meghallgatásra ment a népszerű amerikai gyerekműsorba, a Mickey Mouse Clubba – a megmérettetésen Sylvia Plath Apu című versét olvasta fel.

...
Hírek

Hamarosan megjelenik Sylvia Plath eddig kiadatlan elbeszélése

...
Hírek

Családon belüli erőszakról szólnak Sylvia Plath eddig publikálatlan levelei

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.