Ki veszi meg Sylvia Plath jegygyűrűjét?

Ki veszi meg Sylvia Plath jegygyűrűjét?

Kalapács alá kerülnek Sylvia Plath amerikai költő, író személyes tárgyai a londoni Sotheby-nál, írja a Guardian. Az aukción olyan darabokért lehet majd licitálni, mint Plath és férje, az angol költő, Ted Hughes levelei a házasságkötésüket követő időszakból, egy fotóalbum, tele képekkel a boldog időszakukból, egy tarot kártyacsomag és egy vázlat is, amit Plath rajzolt Hughesról.

sa | 2021. július 05. |

A július 9-én induló árverés kifejezetten a tragikus véget ért házasság korai, még boldog szakaszára koncentrál majd. Ahogy a Sotheby angol irodalommal és történelmi kéziratokkal foglalkozó szakértője , Dr Gabriel Heaton fogalmazott: 

“Még a kapcsolat kezdetén járunk, amikor [Plath] nagyon-nagyon szerelmes. Csodálatosan izgatott az egybekelésük és a jövőjük miatt. De bepillanthatunk az irodalmi együttműködésükbe, és abba is, hogyan dolgoztak és gondolkodtak együtt.”

Sylvia Plath és Ted Hughes házassága a legendás és legendásan tragikus művészkapcsolatok közé tartozik. Plath terhessége alatt Hughes megcsalta, Plath pedig egyre mélyebbre zuhant a depresszióba, míg végül magára nyitotta a gázcsapot és öngyilkos lett. Hughes újranősült, majd a Plath-szal közös házasságukról több mint 30 évig nem nyilatkozott. 1998-ban publikálta Születésnapi levelek című kötetét, ami a halott feleségének szóló vallomásos versek gyűjteménye, majd ugyanebben az évben meghalt. 2017-ben a Faber & Faber kiadta Plath addig publikálatlan leveleit, egyikben a pszichiáterének írt arról, hogy Hughes megverte.

Mindezek tükrében a LitHub újságírója szerint az aukció szinte morbid darabja Sylvia Plath jegygyűrűje:

“Ez a Plath/Hughes egység szimbóluma a maga teljességében. Ezt viselte a párizsi nászútjukon, és amikor ‘62-ben a folyóba hajtott a kocsival. Ez volt az ujján, amikor az Arielt összeállította (ami egy kreativitásrobbanás eredménye, miután rájött a férje afférjára), és aznap is, amik eldöntötte, hogy véget vet az életének. Ha hiszel abban, hogy az ékszerek vagy a ruhák idővel átvesznek valamennyit a viselőjük lényéből, hát akkor elég nehéz felülmúlni egy jegygyűrűt.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Courtney Love egy Sylvia Plath-verssel felvételizett a Mickey Egér Klubba

Courtney Love mindössze tizenkét éves volt, amikor 1977-ben meghallgatásra ment a népszerű amerikai gyerekműsorba, a Mickey Mouse Clubba – a megmérettetésen Sylvia Plath Apu című versét olvasta fel.

...
Hírek

Hamarosan megjelenik Sylvia Plath eddig kiadatlan elbeszélése

...
Hírek

Családon belüli erőszakról szólnak Sylvia Plath eddig publikálatlan levelei