Hamarosan megjelenik Sylvia Plath eddig kiadatlan elbeszélése

.konyvesblog. | 2018. október 29. |

plath.jpg

Jövő januárban kiadják Sylvia Plath egyik olyan írását, amely korábban soha sehol nem volt olvasható. A kiemelten fontosnak tartott elbeszélést Plath 1952-ben, mindössze húszévesen írta, amikor a Smith College harmadéves hallgatója volt. 

A Mary Ventura and the Ninth Kingdom (Mary Ventura és a kilencedik királyság) a Faber and Faber angol kiadónál fog megjelenni egy különleges sorozat részeként, fennállásuk kilencvenedik évfordulója alkalmából. A szövegről annyit lehet tudni, hogy nem hasonlít igazán semmire, amit az író korábban vagy később írt, mert a személyes élményei helyett ez sokkal inkább metafizikai tapasztalatokról szól. 

Plath Az üvegburába írta magát

Sylvia Plath 1953-ban Bár Sylvia Plath egyetlen regénye, az 50 éve megjelent Az üvegbura csak félig önéletrajzi ihletésű, mégsem lehet úgy olvasni, hogy ne keresnénk óhatatlanul is kapcsolódási pontokat Esther Greenwood és a tragikus sorsú amerikai költőnő életútjában. Plath, akinek a nevére legtöbben a halál, sütő és apu szavakkal keresnek rá az interneten, 1963.

A történet főszereplője egy fiatal lány, akit a szülei elkísérnek egy hatalmas, katedrális-szerű vasútállomásra, majd egészen a vágányig, ahol felszáll egy kényelmes, puha ülésekkel felszerelt vonatkocsiba. Mary ott, a vonaton találkozik egy nővel, aki azután végigkalauzolja őt a sötét alagutakon és a sivár tájakon, amelyeken áthalad a szerelvény. 

A kissé nyomasztó, rémtörténetszerű írást Plath 1952-ben írta, ami állítólag nem volt könnyű időszak számára, mert a tanulás miatt nagy nyomásnak volt kitéve, és sokat aggódott a jövője miatt is. Peter K. Steinberg, aki korábban részt vett az író leveleinek szerkesztésében, a Guardiannak azt mondta, Sylvia Plath szerinte bibliai történeteket próbált meg női szemszögből megközelíteni, illetve Dante Isteni színjátékának egyfajta parafrázisát írta meg, hiszen Mary Ventura is egyfajta utazást tesz az alvilágba, végül pedig lehetőséget kap arra, hogy megszabaduljon egy olyan sorstól, amit nem ő választott magának.

A rajongók egy része egyébként már találkozhatott Mary Ventura nemrég felfedezett történetével 2016-ban, amikor az eredeti 22 oldalas, gépelt változatot, valamint a Mademoiselle Magazin elutasító levelét elárverezték 799 dollárért.

Forrás Independent, Guardian 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.