Így házasodtak a híres írók

Így házasodtak a híres írók

.konyvesblog. | 2018. szeptember 07. |

via GIPHY

(via GIPHY)

Az írók szerelmi történetei mindig izgalmasak, ahogy az sem érdektelen, hogy milyen körülmények között házasodtak meg. Az utóbbiról sajnos viszonylag keveset tudunk, pedig bizonyára sokaknak  volt egyedi és különleges az esküvője. Volt, aki mindenki előtt titokban tartotta a szertartást, és akadt, aki a sajtó elől bujkálva mondta ki az igent. Mutatjuk milyen volt Virginia Woolf, F. Scott Fitzgerald, James Joyce, és Sylvia Plath életének egyik legfontosabb napja. 

Virginia Woolf és Leonard Woolf

virginia-and-leonard-woolf.jpg

Hosszú és rögös út vezetett addig, mire Virgina Stephen és Leonard Woolf oltár elé tudott állni. Virginia kezét ugyanis először a Bloomsbury-kör egy másik tagja, Lytton Strachey kérte meg 1909-ben, aki egyébként homoszexuális volt és csak a társadalmi elvárások miatt akart házasodni. Már a lánykérés közben megbánta döntését, mert ráébredt, hogy a kettejük házassága nem vezet sehova, Virginia azonban igent mondott. A férfi egy nappal később vonta vissza az ajánlatát, majd levélben írta meg barátjának, Leonardnak, hogy vegye feleségül helyette ezt a csodálatos nőt, aki csak rá vár. 

Mindennek ellenére évekbe telt, mire Virginia és Leonard végül egymásra talált Angliában. A hat hónapig tartó udvarlás alatt a férfi többször is megkérte az író kezét, ő azonban sokáig hezitált. 1912. augusztus 10-én házasodtak össze. Kis esküvő volt, csak néhány barát és családtag volt jelen. Leonard visszaemlékezései szerint a szertartást csak Virginia testvére, Vanessa zavarta meg, aki egyszer csak megkérdezte, hogy meg lehet-e változtatni egy gyerek nevét. (Utólag nem tetszett neki a Clement név, amit második fiának adott.) Az anyakönyvvezető állítólag csak annyit reagált, hogy: „Egyszerre egy dolgot, hölgyem”. Leonard családjából senki sem volt jelen az esküvőn, még édesanyja sem, akinek utólag csak annyit írt, hogy csöndben keltek egybe, még parti sem volt, és reméli nem bántotta meg azzal, hogy nem hívta meg. Mrs. Woolf persze nagyon is bánta, hogy kimaradt fia életének egyik legfontosabb eseményéből.

Zelda Sayre és F. Scott Fitzgerald

zelda-weddingday.jpg

A visszaemlékezések alapján Scott és Zelda 1920. április 3-án, húsvét vasárnap előtt egy nappal a Szent Patrik Katedrális plébániáján kötötték össze életüket. Az egész esküvőn mindössze nyolc ember volt jelen. Úgy volt, hogy délben házasodnak össze, de Scott már a kijelölt időpont előtt sürgetni kezdte a ceremóniát, bár még nem is ért oda mindenki. Zelda sötétkék szettet viselt, hozzáillő kalappal, kezében egy orchideákból és kis fehér virágokból álló csokorral. 

James Joyce és Nora Barnacle

joyce.jpg

Amikor James Joyce és Nora Barnacle összeházasodtak, már együtt éltek 27 éve, és Joyce már befutott író volt. Csupán jogi okokból keltek egybe, nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, és remélték, hogy titokban tudják tartani a dolgot. Az esküvőt július 4-én, Joyce édesapjának születésnapján, a függetlenség napján tartották. James fiának, Giorgónak előtte azt írta egy levélben, hogy az emberek figyelmének elterelése érdekében a menyasszony a mentős egyenruhában lesz, a vőlegény pedig zöld szatént, fehér fátylat és narancssárga esernyőt fog viselni.

A sajtó persze így is megneszelte a dolgot, aznap az újságírók megszállták az író házát és az anyakönyvi hivatalt is, a telefon pedig egész nap csöngött. Sokan azt gondolták, az esküvő biztosan csak reklámfogás volt.

Sylvia Plath és Ted Hughes

sylvia_plath.jpg

1956 nyarán Sylvia Plath levelet írt testvérének, amiben azt kérte tőle, hogy maradjon csöndben, üljön le, és igyon meg egy nagy pohár hideg sört, mert el kell árulnia egy titkot: június 16-án megházasodott. Mint írta, mindez teljesen igaz, de muszáj titokban tartani, mert egy év múlva lesz még egy esküvő, amin már ott lehetnek a barátok és a rokonok is. A titkolózásra azért volt szükség, mert a házasság miatt Sylviának veszélybe kerülhetett volna az ösztöndíja. Maga az esküvő napja a beszámolója szerint elég nagy rohanásban telt, vettek Londonban nadrágot és cipőt Tednek, majd az utolsó fillérjeikből beruháztak két aranygyűrűre. Sylvia Plath édesanyja pedig egy aranyos rózsaszín ruhát adott kölcsön a szertartásra lányának. Egy esős napon, a legnagyobb szeretetben mondták ki az igent.

Forrás: Lithub

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.