Családon belüli erőszakról szólnak Sylvia Plath eddig publikálatlan levelei

.konyvesblog. | 2017. április 14. |

Plath és Hughes

Sylvia Plath azzal vádolta férjét, Ted Hughes-t, hogy megverte - ami miatt az asszony két nappal később elvetélt - és a halálát kívánta. Ez azokból a levelekből derült ki, melyeket az író-költő-novellista 1960. február 18-a és 1963. február 4-e között írt. Plath egy héttel az utolsó levél keltezése után, 1963. február 11-én öngyilkosságot követett el.

A leveleket Plath a pszichiáterének írta, és élete utolsó időszakának az egyetlen olyan krónikája lehet, mely cenzúrázatlanul kerül a nyilvánosság elé. Plath halálát követően ugyanis Hughes azt állította, hogy felesége utolsó naplói elvesztek, illetve a legutolsót közös gyermekeik védelmében megsemmisítette.

Plath és Hughes házassága a világirodalom egyik legismertebb és legviharosabb kapcsolata is volt egyben, sokan pedig Ted Hughes-t tették felelősség Plath korai haláláért. A kilencvenes években volt olyan felolvasása, melyet "gyilkos" bekiabálásokkal zavartak meg, Robin Morgan amerikai költő pedig egyik versét az alábbi sorokkal kezdte: I accuse/Ted Hughes... (Ted Hughes-t/vádolom...). Hughes saját verzióját a Plath öngyilkossági előtti napokról Last Letter (Utolsó levél) című versében írta meg.

Sylvia Plath összegyűjtött leveleit a tervek szerint október elején jelenteti meg a Faber & Faber. Ted Hughes özvegye nyilatkozatában abszurdnak nevezte azokat az állításokat, melyek szerint a költő verte volna első feleségét, egyúttal úgy vélte, ezek a kijelentések sokkolóak mindazok számára is, akik jól ismerték Hughes-t.

Forrás: Guardian