Ted Hughes a szeretőjével töltötte Sylvia Plath halálának éjszakáját

Ted Hughes a szeretőjével töltötte Sylvia Plath halálának éjszakáját

.konyvesblog. | 2015. szeptember 30. |

1421.jpg

Ted Hughes életrajzírója, Sir Jonathan Bate  szerint a verset, amit Hughes írt első felesége, Sylvia Plath halálának éjszakájáról, egy olyan veszekedés inspirálta, amiben elhangzott, hogy Plath elhagyja az országot. A Last Letter című költeményt, ami az öngyilkosságot megelőző három napról mesél, Melvyn Bragg ásta elő a British Libraryban 2010-ben. 

Az új Hughes-életrajzban Bate arról ír, hogy az öngyilkosság hétvégéjének péntek reggelén Plath titokzatos búcsúlevelet küldött a férjének, amelyben bejelentette, hogy azt tervezi, elmegy az országból, és soha többé nem fognak találkozni. Plath azt feltételezte, hogy a levél nem jut el a férfihez szombatig, de már péntek délután megérkezett. Az aggódó Hughes a levéllel a kezében elrohant felesége Primrose Hill-i lakásába, ahol veszekedni kezdtek: Plath állítólag kikapta a levelet Hughes kezéből, és a tűzre vetette. Ez volt az utolsó személyes találkozásuk, és ez ihlette a Last Letter című verset is.

Másnap Plath feltelefonálta a férjét, hogy rajtakapja Hughes szeretőjét, Susan Alliston, amint felveszi a telefont. Amikor Alliston átadta a kagylót Hughes-nak, a férfi annyit mondott Plath-nak: nyugi, Sylvie!  - legalábbis Alliston korábban sosem látott naplója szerint.

Kapcsolódó cikkeink:

Plath Az üvegburába írta magát

Hogyan lett öngyilkos Sylvia Plath?

Bate arról ír, hogy Plath halálának éjszakáját Hughes az ágyban töltötte a szeretőjével, méghozzá a Bloomsbury lakásban, ahol Hughes és Plath először feküdtek le egymással, és ahol a nászéjszakájukat is töltötték. Hughes hétfőn szerzett tudomást felesége haláláról, és bármennyire is próbálta, Bate szerint soha nem tudott megszabadulni a bűntudatától.

Az életrajzíró először beszélt olyan nőkkel, akikkel Hughes-nak korábban kapcsolata volt, például a férfi első komoly barátnőjével, Shirley-vel, aki Cambridge-ben találkozott a költővel. Az új könyvből természetesen Assia Wevill sem maradhatott ki, aki hat évvel Plath halála után, 1969-ben lett öngyilkos, búcsúüzenetében arról írva, hogy Hughes és ő nem élhetnek együtt „Sylvia emléke miatt.”

Öt évvel felesége halála után Hughes érzelmein Wevill, későbbi felesége, Carol Orchard és egy Brenda Hedden nevű nő osztoztak. A férfi, A-nak, B-nek és C-nek nevezte a nőket, egy eddig ismeretlen naplójában pedig arról írt, hogy mennyire nem tudott dönteni közöttük.

Bate-nek teljes hozzáférése volt a költő archívumához az Egyesült Államokban és a British Libraryban egyaránt, ám nem miután Hughes özvegye, Carol elhatárolódott a könyvtől, nem tudta folytatni a kutatást a hagyaték hozzájárulásával. 

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.