Teret neveznek el Budán Solt Ottiliáról

Teret neveznek el Budán Solt Ottiliáról

Február 1-jén ünnepélyes keretek között avatják fel Budán a Solt Ottilia tér utcanévtábláit.

ro | 2022. január 31. |

A budapesti második kerületi önkormányzat még 2021-ben döntött úgy, hogy javítani akar a nőkről elnevezett közterületek arányán, felhívást tett közzé és elkezdte gyűjteni a neveket. A négy addig névtelen közterület elnevezésére közel ezer javaslat érkezett, és tavaly tavasszal jelentették be, hogy Szabó Magdáról, Psota Irénről, Komlós Juciról és Solt Ottiliáról neveznek el közterületet Budán - a Szabó Magda sétány utcanévtábláját tavaly ősszel avatták fel:

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. Az eseményen Mácsai Pál színművész, Szabó T. Anna író, valamint Vecsei H. Miklós színművész olvasott fel Szabó Magda műveiből és egy közösségi könyvszekrényt is kihelyeztek az író tiszteletére.

Tovább olvasok

Solt Ottilia halálának 25. évfordulóján, febuár 1-jén pedig leleplezik a róla elnevezett tér utcanévtábláit is (részletek ITT). Solt Ottilia (1944-1997) a demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakja volt, a SZETA (Szegényeket Támogató Egyesület) alapítója, a szamizdat Beszélő szerkesztője és a rendszerváltás utáni első demokratikusan választott Országgyűlés képviselője, aki a Komjádi Béla utcában lakott. A demokratikus ellenzék női tagjai fontos szerepet kaptak Finy Petra tavaly megjelent Kerti szonáta című regényében is; interjúnkban alakjukat megidézve inspirálónak nevezte Hodosán Róza szamizdatéletét, azt, "ahogyan gondolkodott, és amilyen emberséggel, kedvességgel, hihetetlen határozottsággal működött. De beszélhetünk akár Solt Ottiliáról is, aki nagyon fontos dolgot csinált többek között azzal, hogy egyik alapítója és működtetője volt a SZETA-nak".

A teljes interjút itt tudjátok elolvasni:

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története
Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

A nyolcvanas évek végén játszódik, mégis szinte a komplett huszadik század magyar történelmét átfogja Finy Petra új regénye. A Kerti szonáta három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. De mi történt azzal, akire a gyanú árnyéka vetült, kik a korszak emblematikus női aktorai, és milyen személyes történeteket idéz meg, ha egy társaságban szóba kerülnek a nyolcvanas évek? Finy Petrával a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

...
Hírek

Szabó Magdáról, Psota Irénről, Komlós Juciról neveztek el közterületet Budapesten

Módosítani akartak a férfi és női utcanevek arányán a fővárosban.

...
Hírek

Saját szoba - Ilyen körülmények közt írtak a női írók

Virginia Woolf Saját szoba című esszéjében egészen világosan leírta, mire van szükségük a nőknek, ahhoz, hogy ők is alkotni tudjanak: pénzre és saját szobára. Ezért is izgalmas, hogy milyen körülmények közt írtak, és írnak ma a női szerzők. 

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.