Antoine de Saint-Exupéry és felesége szerelmes levelei egy háborút is lezárnak

Antoine de Saint-Exupéry és felesége szerelmes levelei egy háborút is lezárnak

Több évtizedes jogi csatározásnak vethet véget, hogy Antoine de Saint-Exupéry és a felesége, Consuelo jogörökösei végre meg tudtak egyezni, és közösen adták ki a leveleket.

sa | 2021. május 07. |

Antoine de Saint-Exupéry és a salvadori író, Consuelo Suncin házassága nemcsak viharos volt, hanem hatalmas ihletforrás is: az író erről mintázta a kis herceg és a rózsa kapcsolatának minden szépségét és árnyékát.

A pár 1930-ban házasodott össze - Saint-Exupéry családjának rosszallása ellenére, akik nem nézték jó szemmel, hogy a férfi egy külföldivel köti össze az életét. Egyébként sem volt könnyű dolguk egymással, a Guardian cikke felidézi, hogy a szeszélyes, nőcsábász kalandor és az indulatos, éles nyelvű művész hol szakított, hol kibékült. Az egyik utolsó levelében viszont Saint-Exupéry ezt írta Suncinnak:

“Consuelo, a szívem legmélyéről köszönöm, hogy a feleségem vagy… Ha megölnek, van valaki, akire várhatok az örökkévalóságban.”

A szenvedélyes pilóta Saint-Exupéry a második világháború alatt csatlakozott a francia ellenálláshoz, majd 1944 júliusában eltűnt. A feltételezést, hogy a gépével a tengerbe zuhant, 1998-ban erősítette meg egy felfedezés: egy marseille-i halász egy ezüst azonosító karperecet talált a tengerben, amire Suncin neve is fel volt vésve.

Saint-Exupéry arisztokrata családja a halála után megpróbálta minél inkább kitörölni a felesége nyomait az író életéből. Paul Webster, Saint-Exupery életrajzírója szerint Suncin ezt úgy torolta meg, hogy a jogdíjak ráeső részét a kertész-sofőrjére, José Fructuoso Martinezre hagyta 1979-ben bekövetkezett halála előtt.

Csak hogy érzékeljük az írói örökség mértékét, csupán az 1943-ban megjelenő A kis hercegből a Guardian szerint több mint 200 millió példányt adtak el és 450 nyelvre fordították le. (A 75 éves regényről ITT írtunk.)

A lap felidézi, hogy 2008-ban a Saint-Exupéry család pert nyert Martinez ellen, mikor könyvet jelentetett meg Antoine és Consuelo kapcsolatáról az engedélyük nélkül. Hat évvel később viszont Martinez nyert a család ellenében a bíróságon, hogy kifizessék a jogdíjak ráeső részét A kis herceg animációs változata után.

Most csütörtökön a házaspár több mint 160 levele és távirata jelent meg Franciaországban egy kötetben, rajzokkal, fényképekkel és más emlékekkel illusztrálva. A kiadó nyilatkozatából az is kiderült, hogy ezzel a kötettel a jogörökösök 18 éve tartó, eredménytelen csatározásának is vége, és a könyv az együttműködésükkel készült el.

Alain Vircondelet, francia Saint-Exupéry-szakértő szerint viszont ennél sokkal több levél még mindig nem látott napvilágot. Ezek most a kertész özvegyének, Martine Martinez Fructuosónak birtokában vannak.

(Saint-Exupéry születésének 120. évfordulója alkalmából ITT emlékeztünk meg az íróról, ITT pedig a kedvenc idézeteinket is összegyűjtöttük róla.)Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

75 éves A kis herceg

75 éve jelent meg először Franciaországban Antoine de Saint-Exupéry kultikus könyve, A kis herceg. A franciák az évfordulót egy hivatalos, jubileumi bélyeg kiadásával ünneplik. Mi pedig összeszedtünk néhány érdekességet a filozófiai meséről, amely bejárta az egész világot.

...
Hírek

Otomí indián nyelvre is lefordították A kis herceget

...
Nagy

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.