Antoine de Saint-Exupéry és felesége szerelmes levelei egy háborút is lezárnak

Antoine de Saint-Exupéry és felesége szerelmes levelei egy háborút is lezárnak

Több évtizedes jogi csatározásnak vethet véget, hogy Antoine de Saint-Exupéry és a felesége, Consuelo jogörökösei végre meg tudtak egyezni, és közösen adták ki a leveleket.

sa | 2021. május 07. |

Antoine de Saint-Exupéry és a salvadori író, Consuelo Suncin házassága nemcsak viharos volt, hanem hatalmas ihletforrás is: az író erről mintázta a kis herceg és a rózsa kapcsolatának minden szépségét és árnyékát.

A pár 1930-ban házasodott össze - Saint-Exupéry családjának rosszallása ellenére, akik nem nézték jó szemmel, hogy a férfi egy külföldivel köti össze az életét. Egyébként sem volt könnyű dolguk egymással, a Guardian cikke felidézi, hogy a szeszélyes, nőcsábász kalandor és az indulatos, éles nyelvű művész hol szakított, hol kibékült. Az egyik utolsó levelében viszont Saint-Exupéry ezt írta Suncinnak:

“Consuelo, a szívem legmélyéről köszönöm, hogy a feleségem vagy… Ha megölnek, van valaki, akire várhatok az örökkévalóságban.”

A szenvedélyes pilóta Saint-Exupéry a második világháború alatt csatlakozott a francia ellenálláshoz, majd 1944 júliusában eltűnt. A feltételezést, hogy a gépével a tengerbe zuhant, 1998-ban erősítette meg egy felfedezés: egy marseille-i halász egy ezüst azonosító karperecet talált a tengerben, amire Suncin neve is fel volt vésve.

Saint-Exupéry arisztokrata családja a halála után megpróbálta minél inkább kitörölni a felesége nyomait az író életéből. Paul Webster, Saint-Exupery életrajzírója szerint Suncin ezt úgy torolta meg, hogy a jogdíjak ráeső részét a kertész-sofőrjére, José Fructuoso Martinezre hagyta 1979-ben bekövetkezett halála előtt.

Csak hogy érzékeljük az írói örökség mértékét, csupán az 1943-ban megjelenő A kis hercegből a Guardian szerint több mint 200 millió példányt adtak el és 450 nyelvre fordították le. (A 75 éves regényről ITT írtunk.)

A lap felidézi, hogy 2008-ban a Saint-Exupéry család pert nyert Martinez ellen, mikor könyvet jelentetett meg Antoine és Consuelo kapcsolatáról az engedélyük nélkül. Hat évvel később viszont Martinez nyert a család ellenében a bíróságon, hogy kifizessék a jogdíjak ráeső részét A kis herceg animációs változata után.

Most csütörtökön a házaspár több mint 160 levele és távirata jelent meg Franciaországban egy kötetben, rajzokkal, fényképekkel és más emlékekkel illusztrálva. A kiadó nyilatkozatából az is kiderült, hogy ezzel a kötettel a jogörökösök 18 éve tartó, eredménytelen csatározásának is vége, és a könyv az együttműködésükkel készült el.

Alain Vircondelet, francia Saint-Exupéry-szakértő szerint viszont ennél sokkal több levél még mindig nem látott napvilágot. Ezek most a kertész özvegyének, Martine Martinez Fructuosónak birtokában vannak.

(Saint-Exupéry születésének 120. évfordulója alkalmából ITT emlékeztünk meg az íróról, ITT pedig a kedvenc idézeteinket is összegyűjtöttük róla.)Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

75 éves A kis herceg

75 éve jelent meg először Franciaországban Antoine de Saint-Exupéry kultikus könyve, A kis herceg. A franciák az évfordulót egy hivatalos, jubileumi bélyeg kiadásával ünneplik. Mi pedig összeszedtünk néhány érdekességet a filozófiai meséről, amely bejárta az egész világot.

...
Hírek

Otomí indián nyelvre is lefordították A kis herceget

...
Nagy

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.