Egyre egyszerűbb popzenét hallgatunk

Egyre egyszerűbb popzenét hallgatunk

Tudósok megvizsgálták az elmúlt 70 év legnépszerűbb dalait, és érdekes eredményre jutottak. A hír mellé egy könyvet is ajánlunk a magyar popzenéről.

hhz | 2024. július 05. |

Miközben a világ látszólag napról napra bonyolultabbá válik, a popzene pont az ellenkező irányba halad: egy frissen publikált kutatás szerint az elmúlt 70 évben fokozatosan egyszerűbbé vált a legnépszerűbb számok dallama. 

Elvistől Beyoncéig

A tanulmányhoz, mely a Nature alá tartozó Scientific Reportsban jelent meg, egy kutatópáros összegyűjtötte az évvégi Billboard összesítés első öt helyén szereplő számokat 1950 és 2022 között.

A listán olyan slágerek szerepeltek, mint a Heartbreak Hotel Elvistől, a Hey Jude a Beatlestől, a Vogue Madonnától, a Poker Face Lady Gagától és az Irresplaceable Beyoncétól.

A kutatók ezután nyolc szempont – például a hangmagasság, illetve a ritmikus szerkezet – szerint elemezték a számok dallamát.

Az eredményből kiderült, hogy a dallamok átlagos összetettsége csökkent a vizsgált 72 év alatt. A tanulmány külön kiemelte 1975-öt és 2000-et, amikor az átlagosnál is nagyobb esést figyeltek meg.

Nem lebutításról van szó

A kutatás hangsúlyozza, hogy az eredmény nem azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben lebutult a populáris zene.

„Én arra tippelek, hogy a dalok más szempontból váltak összetettebbé,

és a szerzők a dallam leegyszerűsítésével próbálják ezt ellensúlyozni” – mondta Medaline Hamilton, a kutatás vezetője.

Rámutatott, hogy míg korábban csak néhány hangszer szerepelt a számokban, és így az énekes feladata volt, hogy mélységet adjon nekik, a digitalizáció rengeteg új lehetőséget nyitott meg a zenészek előtt.

Továbbá, mint a kutatásból kiderült, az elmúlt évtizedekben – de különösképpen 2000 után –

nőtt a dalokban az egy másodpercre jutó hangjegyek száma.

Mint azt Hamilton elmagyarázta, ez a sűrűség határt szab a dallam összetettségének; egy váratlan fordulat vagy egy meglepő ugrás, amit egy lassabb számba be lehetne iktatni, így lényegesebben nehezebbé válik.

 

Ha szeretnél többet megtudni a magyar popzenéről, a következő könyvet ajánljuk:

Ignácz Ádám (szerk.): Műfajok, stílusok, szubkultúrák

ignácz ádám (szerk.)
Műfajok, stílusok, szubkultúrák – Tanulmányok a magyar populáris zenéről
Rózsavölgyi és Társa, 2015, 224 oldal

A kötetben található 13 tanulmány a magyar populáris zenéről szól. Ám téved az olvasó, ha úgy gondolja, hogy ezzel meghatároztuk az írások tárgyát! Hiszen a kutatók számára éppoly érdekes lehet az éttermi cigányzene hagyománya, a kommunista kultúrpolitika viszonya az operetthez és a rockzenéhez, illetve a beat-korszak magyar együtteseinek kapcsolódása a nyugati mintákhoz.

A szerzők módszere, érdeklődési köre és intellektuális háttere igen különböző, muzikológusok, társadalom- és politikatörténészek, gyakorló zenészek egyaránt találhatók köztük. De közös bennük a szellemi kíváncsiság, amely témájukhoz köti őket. A tanulmányok különös fénytörésben mutatják Magyarország 20. századi történetét az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől a Horthy-, Rákosi- és Kádár-korszakon át egészen napjainkig, s képet adnak arról, hogy mi mindenre vonatkozott, s kulturális életünkben milyen fontos szerepet játszott az, amit összefoglalóan úgy nevezünk, hogy populáris zene.

Nyitókép: Wikimédia

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Madonna azért szállt be a zeneiparba, mert mondanivalója volt

Madonna a popzene anyakiránynője, akinek dalait és megnyilvánulásait nem lehet értelmezni anélkül, hogy közben megvizsgálnánk, az adott pillanatban mi zajlott a világban. Mary Gabriel monstre életrajzában kitekint a zene vákumából, hogy bemutassa az ikon valódi jelentőségét a kortárs kultúrában. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bob Dylan elmondta a véleményét Elvis Las Vegas-i éveiről

 Bob Dylan az angolszász könnyűzenei dalkincs legjavát gyűjtötte egybe kötetében. Olvass bele!

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

Több mint 50 évvel a mozis bemutató után májusban a Disney+-on újra meg lehet nézni a Beatlesről szóló Let It Be című dokumentumfilmet. Könyveket ajánlunk a premierhez.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.