Petőfi német közvetítéssel fordított francia regényeket

Petőfi német közvetítéssel fordított francia regényeket

ro | 2022. április 07. |

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából megújul a PIM állandó kiállítása is, a múzeum a blogján pedig elindított egy Petőfi 200 sorozatot, amelyben legutóbb Rózsafalvi Zsuzsannával, a Kézirattár főosztályvezetőjével jelent meg interjú. Ebben elhangzott az is, hogy az új kiállításra a múzeum szakemberei átvizsgálják a gyűjteményeket, hogy eldönthessék, milyen műtárgyak, aprónyomtatványok, folyóiratok, kéziratok, illetve relikviák kerülnek majd az új kiállítás anyagába.

Rózsafalvi Zsuzsanna szerint az egyes kötetek kiadástörténetével szembesülni volt talán a legérdekesebb, vagyis azzal, hogy milyen megállapodások, szerződések álltak egy-egy kiadvány mögött. "Izgalmas volt elmélyedni a fordító Petőfi életművében is: kevéssé ismert, hogy Petőfi német közvetítéssel, francia regényeket fordított, vagy hogy ő ültette magyarra elsőként a Robin Hoodot" - tette hozzá. De a szakembereknek érdekes volt azt is megfigyelni, hogy a Petőfivel kapcsolatban álló kiadóktól milyen módon kerültek bizonyos nyomtatványok többek között a Petőfi Társasághoz vagy esetleg a Jókai-hagyatékba.

-

Az interjúban felmerült az is, hogy miként lehet egy-egy kötet jelentőségét megállapítani, mire Rózsafalvi Zsuzsanna megjegyezte, hogy ami a laikus szemével értékesnek tűnik, gyűjteményi szemmel lehet hétköznapi is. Példaként az 1874-es Athenaeum-féle Petőfi-összkiadást és annak utánnyomott variánsait hozta fel, amely egy szép és reprezentatív kötet, de lényegében tömegkiadvány volt a maga idejében.

A teljes interjú ITT olvasható.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Játékos szabadulókönyv egyengeti Petőfiék forradalmát

Mivel töltötték a forradalom előestéjét a márciusi ifjak, hogyan próbálta elgáncsolni a császári titkosrendőrség az előkészületeket, mi történt a Nemzeti Színházban és hogyan szabadították ki a börtönből Táncsicsot? Fodor Veronika Talpra, magyar! című kötete a kisiskolás korosztályt célozza meg, de száraz adatok helyett olyan kalandot kínál, amelynek az olvasó is részese lehet.

...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

...
Hírek

Ősszel nyit újra a Petőfi Irodalmi Múzeum

Átépítik a közösségi tereket és megújul a Petőfi-tárlat is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.