Hírek

Patrick Ness írja vászonra A Legyek Urát

Patrick Ness író egyre több filmes projektben dolgozik, a legújabb hírek szerint pedig ő írja A Legyek Ura legújabb filmváltozatának forgatókönyvét.

Könyves Magazin | 2020. április 27. |

Patrick Ness jelenleg az egyik legnépszerűbb kortárs ifjúsági szerző, akinek olyan könyvek fűződnek a nevéhez, mint a Chaos Walking-trilógia vagy a Szólít a szörny, legutóbb pedig a Mi, hétköznapi halandók jelent meg tőle magyarul (ITT írtunk róla).

Ness egyre többet dolgozik filmes projektekben, 2016-ban például már aktívan részt vett a Szólít a szörny megfilmesítésében, a Hollywood Reporter szerint pedig most megint adaptációban utazik: ő írja A Legyek Ura legújabb filmváltozatának forgatókönyvét. A filmet a Warner Bros gyártja, és várhatóan Luca Guadagnino (Szólíts a neveden) rendezi. A könyv egy csapat iskolásfiúról szól, akik egy balesetet követően egy lakatlan szigeten ragadnak: William Golding 1954-es allegorikus története egyszerre szól a túlélésről és az emberségről, melyhez nem először nyúltak a filmesek, hiszen létezik egy 1963-as és egy 1990-es feldolgozása is.

Patrick Ness: A fiatalok sokkal sötétebb dolgokat írnak meg -...

A Káosz-trilógiával és a Szólít a szörnnyel kétségtelenül ő ma a világ egyik legnépszerűbb és legkeresettebb ifjúsági szerzője. Utóbbiból film is készül, amely a tervek szerint 2016 őszén kerül a mozikba.

A Warner Brothers már jó ideje tervezi, hogy új filmet készítsen A Legyek Urából, sőt, egy ideig még arról is szó volt, hogy lányokkal forgatnák újra a történetet, végül mégis a szöveghű feldolgozás mellett döntött a stúdió. Egy walesi professzor egyébként pár éve alapos elemzésnek vetette alá a regényt, és arra jutott, hogy a női hős hiányának az az oka, hogy egy ilyen könyvet kizárólag fiúkról lehet írni, és a regény inkább a férfiak természetéről árulkodik.

"Öld meg a szörnyet! Ontsd ki a vérét!" - Ötven év után...

Golding a második világháborúban szerzett tapasztalatai felhasználva a tudata, a lelke, a zsigerei mélyén megbújó ősi, vad ösztönökre ráébredő és az atomháború árnyékában élő ember félelmeit jeleníti meg példázatában vagy mítoszregényében: egy hátborzongatóan izgalmas és kegyetlen történetben, melynek hősei tíz-tizenkét éves angol fiúk. William Golding: A Legyek Ura Fordította: Gy.

Nessnek amúgy biztosan lesz még egy premierje a nem túl távoli jövőben, hiszen a tervek szerint januárban mutatják a Chaos Walking-filmet, amelyben olyan színészek szerepelnek, mint Tom Holland, Daisy Ridley és Mads Mikkelsen.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem kell mindenkinek kiválasztottnak lenni

...
Hírek

Itt a Szólít a szörny korhatáros előzetese

...
Hírek

Patrick Ness írja a Doctor Who sorozat spin-offját

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

A Tavaszi Margó pénteki és szombati napján a valóság és a fikció viszonya több írónál felmerült, Szentesi Éva teltházas könyvbemutatóján pedig legbensőbb énünk megismerése is szóba került.

Szerzőink

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát