Patrick Ness írja a Doctor Who sorozat spin-offját

.konyvesblog. | 2015. október 16. |

Patrick Ness a tavalyi budapesti könyvfesztiválon (fotó: Valuska Gábor)

Új spin-off készül a Doctor Who sorozathoz, Class lesz a címe, forgatókönyvét pedig Patrick Ness (Káosz-trilógia, Szólít a szörny, A daruasszony, Soha nincs vége) írja. A cselekményről az alkotók egyelőre nem árulnak el túl sokat, az író a Guardian megkeresésére is csak kitérően válaszolt, felemlegetve, hogy az érzelmeket, a befektetett időt, ambíciót, és a nehéz témákat illetően nem tesz különbséget az ifjúsági és a felnőtteknek szánt könyvei között. Alapvetően mindig a sztori határozza meg, hogy merre fog kifutni a dolog, és valami nagyon hasonló történik most vele a Class esetében is, hiszen azok a történetek, amelyeket el akart mesélni, "kavarogtak, tekeregtek, mozgolódtak" benne, ő pedig hagyta, hogy a maguk útját járják.

nesstweet.JPGElmondása szerint a felkérésben azt találta vonzónak, hogy felhasználhatja mindazt, amit az ifjúsági regényekben nagyszerűnek tart (ezek közé tartozik az ifjúsági könyvek széles látóköre, az azokban feltárt történetek mélysége, és az a rettenthetetlenség, ahogy az érzelmeket kezelik, valamint a tény, hogy a kamaszokat komolyan veszik, és összetett emberi lényekként jelenítik meg), azt pedig nagyon izgalmasnak találta, hogy mindezt átültetheti a tévésorozat univerzumába.

Kapcsolódó cikkek:

Ness: Csak olyat írj, amit te is elolvasnál

Soha nincs vége (részlet)

A daruasszony (részlet)

Patrick Ness: A fiatalok sokkal sötétebb dolgokat írnak meg

A Doctor Who 1963 óta van képernyőn, igazi kultsorozat, a Ness által írt spin-off pedig a tervek szerint jövő ősszel kerülne adásba. Ness egyébként korábban már írt egy sztorit a sorozathoz: 2013-ban ugyanis az ötvenedik évfordulón több írót felkértek arra, hogy az egymást követő Doctorokról írjanak egy-egy sztorit. A Tip of the Tongue című műbe itt lehet beleolvasni.

Patrick Nessnek 2016 mindenképpen fontos év lesz, hiszen a spin-off mellett ekkor kerül a mozikba a Szólít a szörny című regényéből készült film (a forgatókönyvét is ő írta), melyben a főbb szerepeket Liam Neeson, Sigourney Weaver és Felicity Jones alakítja. Angolul pedig a közelmúltban jelent meg legújabb regénye, a The Rest of Us Just Live Here.

Patrick Ness felolvas az új regényéből