"Öld meg a szörnyet! Ontsd ki a vérét!" - Ötven év után új fordításban jelenik meg A Legyek Ura

.konyvesblog. | 2015. szeptember 25. |

Golding a második világháborúban szerzett tapasztalatai felhasználva a tudata, a lelke, a zsigerei mélyén megbújó ősi, vad ösztönökre ráébredő és az atomháború árnyékában élő ember félelmeit jeleníti meg példázatában vagy mítoszregényében: egy hátborzongatóan izgalmas és kegyetlen történetben, melynek hősei tíz-tizenkét éves angol fiúk.

William Golding: A Legyek Ura

Fordította: Gy. Horváth László, Európa Könyvkiadó, 2015, 272 oldal, 2990 HUF

 

A világban háború dúl, s a fiúk repülőgép-szerencsétlenség következtében egy lakatlan szigetre kerülnek, távol a civilizációtól – amely talán éppen elpusztul –, s megpróbálnak értelmes rendet, társadalmat kialakítani. És őrzik a tüzet, mert ez az egyetlen útja a menekülésnek. Sokáig kellemes, szinte idilli játéknak tetszik az egész: a jól nevelt angol fiúk ragyogóan megbirkóznak a nehézségekkel, s követik Ralphot, a született vezetőt, aki tüzet gyújt, és expedíciót vezet a sziget felderítésére. Ám az idillben – eleinte szinte észrevétlenül – sokasodnak a bajok: a vezérszerepre pályázó Jack nem hajlandó engedelmeskedni Ralphnak, és a fiúk közül egyre többen állnak mellé, s imádják vele együtt a Legyek Urát.

A regényt bő ötven évvel első magyar megjelenése után új fordításban kerül az olvasók elé. Golding A Legyek Ura című regényét Gy. Horváth László fordításában jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.

William Golding (1911-1993) vidéki tanáremberként, 43 évesen publikálta első regényét, A Legyek Urát, amellyel egy csapásra világhírűvé vált. Az 1960-as évek elején felhagyott a tanítással, attól fogva minden idejét az írásnak szentelte. 1980-ban a Beavatás című regényéért Booker-díjjal, 1983-ban „regényeiért, melyek a realisztikus elbeszélőművészet szabatosságával és a mítosz változatosságával és egyetemességével megvilágítják az emberiség helyzetét a mai világban”, irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. 1988-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Olvass bele a kötetbe:

Golding a Legyek Ura Reszlet1 by konyvesblog