A Legyek Ura férfiregény

A Legyek Ura férfiregény

.konyvesblog. | 2014. szeptember 18. |

LotF1.jpgAz 1963-as Peter Brook-adaptáció

Legalábbis a Telegraph újságírója, és egy walesi professzor szerint. Bár a könyv az emberi természetről mesél, az újságíró szerint azzal, hogy egyetlen női főszereplője sincs, a történet inkább a férfiak természetéről árulkodik. Szerinte William Golding 60 évvel ezelőtt megjelent klasszikusa - mely az összes olyan százas listára felkerül, ahol a legjobb angol nyelvű regényeket gyűjtik egybe - félelmetes bepillantást kínál a férfielmébe.

  • A cardiffi egyetem gyermeki agresszió vizsgálatával foglalkozó fejlődéslélektan professzora, Stephanie van Goozen szerint a női hős hiányának az az oka, hogy egy ilyen könyvet kizárólag fiúkról lehet írni. Szerinte csecsemőkorban ugyan nincs jelentős érzelmi különbség a lányok és a fiúk között, ez 2-3 éves korban megváltozik. A lányok ilyen korban kezdenek önuralmat tanulni, és kicsit jobban szabályozni az érzelmeiket - képesek értelmezni az érzelmi jeleket, és érzékenyek az arckifejezésekre. A fiúk ugyanakkor stresszhelyzetben sokkal könnyebben adnak erőszakos választ. Vagyis sokkal kevésbé valószínű, hogy egy lánycsoport tűzné botokra a leölt malacok fejét.
  • Goozen szerint ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lányok világosabban, tisztább fejjel gondolkodnak. Mivel szociálisan nem elfogadott, hogy egy lány verekedjen és harcoljon, ők sokkal összetettebb módon fejezik ki az agressziójukat. A professzor szerint, ha a Legyek ura egy lánycsoportról szólna, sokkal több lenne a pletykálkodás és a kiközösítés, mint a fizikai bántalmazás.
  • Ugyanakkor vannak olyan fiúk, akiknek kifejezéstárában egyáltalán nem kap szerepet a fizikai agresszió. Ilyen karakter a regényben az agressziót kerülő Simon, aki végül társai brutalitásának áldozata lesz.
  • A genderkülönbségek ellenére azonban, ha túlélésről van szó, a lányok is épp olyan intenzíven folyamodnak erőszakhoz, mint a fiúk, és ők is foggal-körömmel harcolnak. Goozen szerint, ha nincs más opció a túlélésre, egy lány is támadni fog, és ugyanolyan erőszakos lesz, mint egy fiú. A fő különbség az, hogy a lányoknak kell valamilyen kiváltó ok, hogy erőszakossá váljanak, míg a fiúknál erre nincs szükség.