Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

35 évvel ezelőtt Budapesten próbálta megöletni a kolumbiai nagykövetet Pablo Escobar. A gyilkossági kísérletről és a nyomozásról a Telex közölte cikket, mi pedig mutatunk a témában néhány könyvet.

ro | 2022. január 13. |

A ma már legendásnak számító, 1987-es nagy hóhelyzet idején történt, hogy a budapesti kolumbiai nagykövet, Enrique Parejo González havat lapátolt a garázsa előtt, amikor egyszer csak mellé lépett egy símaszkos férfi, és hangtompítós pisztolyból többször rálőtt. A nagykövet életveszélyesen megsebesült, de annyit még el tudott mondani, hogy „a kábítószeresek” akartak leszámolni vele. 

González hazájában igazságügy-miniszterként tevékenykedett, Budapestre lényegében kimenekítették, miután jóváhagyta az Egyesült Államoknak kiadható bűnözőkről szóló listát, amelyen a hírhedt kokainbáró, Pablo Escobar neve is szerepelt. González Budapesten is folyamatosan kapta a halálos fenyegetéseket, és ő maga is tisztában volt azzal, hogy veszélyben az élete (emiatt például néha el is tért az előre egyeztetett vagy bejelentett programjától). 1987. január 13-án végül súlyos lőtt sebekkel szállították kórházba, később Nyugat-Németországban kezelték, és csodával határos módon felépült.

A magyar sajtó csak szőrmentén számolhatott be az esetről, a rendőrség viszont az Interpollal és az amerikai kábítószer-ellenes hivatallal (DEA) együttműködve nagy erőkkel nyomozott. Végül két olasz férfi és egy nő került a hatóságok látóterébe, akiket a kolumbiaiak bérelhettek fel. Őket Olaszországban végül – elegendő bizonyíték híján – felmentették a vádak alól. A nagykövet a merénylet után egy hónappal visszatért Magyarországra, és 1988 márciusáig itt tartózkodott. Még ma is él, 91 éves. Pablo Escobart 1993 decemberében egy tűzharcban lelőtték. Életéről rengeteg film, sorozat és természetesen könyv készült, ezek közül ajánlunk most hármat.

Shaun Attwood
Pablo Escobar drogháború
Ford.: Harci Andor, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 337 oldal
-

Pablo Escobar egyszerre volt ragaszkodó családapa és pszichopata gyilkos, iszonyatos ellenség és csodálatos barát. Miközben milliókat adományozott a szegényeknek, felrobbantotta és kínozta az ellenségeit, és volt, akinek tüzes kanállal vájatta ki a szemét. Escobar sokszoros milliárdos lett kíméletlen ravaszsága és Amerika olthatatlan kokainéhsége folytán. Shaun Attwood könyve ugyanakkor azt állítja, hogy a hatóságok nem azért üldözték Escobart, hogy véget vessenek a kokainüzletének, hanem hogy átvegyék tőle.

Juan Pablo Escobar
Mr. Escobar - Apám titkai
Ford.: Dornbach Mária, Művelt Nép Könyvkiadó, 2021, 220 oldal
-

Pablo Escobar egyetlen fia, Juan Pablo Escobar azt kutatja apjáról írt könyvében, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete kapcsolódott a hírhedt drogbáróéhoz. Kutatásai során bejárta Kolumbiát és több latin-amerikai országot, és számos olyan tényre derített fényt, amelyet még az Escobar család sem ismert. Beszélt Pablo Escobar néhány ősellensége fiával, azt is elmondja, hogyan lett az apja elmondhatatlanul gazdag. Emellett arról is lerántja a leplet, milyen ördögi szövetségben állt Pablo Escobar a számára is felmérhetetlen nemzetközi korrupció titokzatos világával.

Steve Murphy és Javier F. Pena
Vadászat Pablo Escobarra
Ford.: Tóth Attila, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 333 oldal
-

A Narcos című Netflix-sorozat főszereplői, a legendás DEA-ügynökök, Steve Murphy és Javier F. Pena emlékeznek vissza ebben a könyvben a Pablo Escobar elleni hajtóvadászatra. Több évtizedes pályafutásuk legnagyobb kihívása volt az Escobar elleni harc Kolumbiában. Az olvasók megismerhetik a Search Bloc, a Pablo Escobar felkutatására létrehozott különítmény működésének belső titkait, és a közös kolumbiai-amerikai munkacsoportét, amelyek 18 hónapos intenzív munkája vezetett el végül Escobarhoz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Győző drogos pokoljárása is vászonra kerül júniusban

A Magyar Mozgókép Fesztiválon premier előtt lesz látható a Závada Pál regényéből készült, Ezüst medve-díjas Természetes fény is.

...
Nagy

A kokain ma már a felső tízezer helyett a középosztály drogja is

A kokain magyar történetét írta meg új könyvében Dezső András - az online bemutatón szó esett a kereskedőkről, a dél-amerikai kapcsolatfelvételekről, kiderül, mennyire van jelen a politikában a kokain és hogy milyen hatással volt a covid a kereskedelemre.

...
Nagy

A szerhasználó nőknek az irodalomban sincs több hely, mint a valóságban – 4 könyv nőkről és drogokról

Nem beszélünk eleget a szerhasználó nőkről, és úgy tűnik, ez igaz a társadalmi diskurzusra és az irodalom világára egyaránt. Néhány művet azért sikerült összegyűjtenünk a témában. 

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Olvass!
...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

Lackfi János elbeszéléskötete hol vicces, hol szomorú emberi sorsokat villant fel - hol pedig vicceseket és szomorúakat egyszerre. Olvass bele a Bejgliköztársaságba!

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!