Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

35 évvel ezelőtt Budapesten próbálta megöletni a kolumbiai nagykövetet Pablo Escobar. A gyilkossági kísérletről és a nyomozásról a Telex közölte cikket, mi pedig mutatunk a témában néhány könyvet.

ro | 2022. január 13. |

A ma már legendásnak számító, 1987-es nagy hóhelyzet idején történt, hogy a budapesti kolumbiai nagykövet, Enrique Parejo González havat lapátolt a garázsa előtt, amikor egyszer csak mellé lépett egy símaszkos férfi, és hangtompítós pisztolyból többször rálőtt. A nagykövet életveszélyesen megsebesült, de annyit még el tudott mondani, hogy „a kábítószeresek” akartak leszámolni vele. 

González hazájában igazságügy-miniszterként tevékenykedett, Budapestre lényegében kimenekítették, miután jóváhagyta az Egyesült Államoknak kiadható bűnözőkről szóló listát, amelyen a hírhedt kokainbáró, Pablo Escobar neve is szerepelt. González Budapesten is folyamatosan kapta a halálos fenyegetéseket, és ő maga is tisztában volt azzal, hogy veszélyben az élete (emiatt például néha el is tért az előre egyeztetett vagy bejelentett programjától). 1987. január 13-án végül súlyos lőtt sebekkel szállították kórházba, később Nyugat-Németországban kezelték, és csodával határos módon felépült.

A magyar sajtó csak szőrmentén számolhatott be az esetről, a rendőrség viszont az Interpollal és az amerikai kábítószer-ellenes hivatallal (DEA) együttműködve nagy erőkkel nyomozott. Végül két olasz férfi és egy nő került a hatóságok látóterébe, akiket a kolumbiaiak bérelhettek fel. Őket Olaszországban végül – elegendő bizonyíték híján – felmentették a vádak alól. A nagykövet a merénylet után egy hónappal visszatért Magyarországra, és 1988 márciusáig itt tartózkodott. Még ma is él, 91 éves. Pablo Escobart 1993 decemberében egy tűzharcban lelőtték. Életéről rengeteg film, sorozat és természetesen könyv készült, ezek közül ajánlunk most hármat.

Shaun Attwood
Pablo Escobar drogháború
Ford.: Harci Andor, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 337 oldal
-

Pablo Escobar egyszerre volt ragaszkodó családapa és pszichopata gyilkos, iszonyatos ellenség és csodálatos barát. Miközben milliókat adományozott a szegényeknek, felrobbantotta és kínozta az ellenségeit, és volt, akinek tüzes kanállal vájatta ki a szemét. Escobar sokszoros milliárdos lett kíméletlen ravaszsága és Amerika olthatatlan kokainéhsége folytán. Shaun Attwood könyve ugyanakkor azt állítja, hogy a hatóságok nem azért üldözték Escobart, hogy véget vessenek a kokainüzletének, hanem hogy átvegyék tőle.

Juan Pablo Escobar
Mr. Escobar - Apám titkai
Ford.: Dornbach Mária, Művelt Nép Könyvkiadó, 2021, 220 oldal
-

Pablo Escobar egyetlen fia, Juan Pablo Escobar azt kutatja apjáról írt könyvében, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete kapcsolódott a hírhedt drogbáróéhoz. Kutatásai során bejárta Kolumbiát és több latin-amerikai országot, és számos olyan tényre derített fényt, amelyet még az Escobar család sem ismert. Beszélt Pablo Escobar néhány ősellensége fiával, azt is elmondja, hogyan lett az apja elmondhatatlanul gazdag. Emellett arról is lerántja a leplet, milyen ördögi szövetségben állt Pablo Escobar a számára is felmérhetetlen nemzetközi korrupció titokzatos világával.

Steve Murphy és Javier F. Pena
Vadászat Pablo Escobarra
Ford.: Tóth Attila, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 333 oldal
-

A Narcos című Netflix-sorozat főszereplői, a legendás DEA-ügynökök, Steve Murphy és Javier F. Pena emlékeznek vissza ebben a könyvben a Pablo Escobar elleni hajtóvadászatra. Több évtizedes pályafutásuk legnagyobb kihívása volt az Escobar elleni harc Kolumbiában. Az olvasók megismerhetik a Search Bloc, a Pablo Escobar felkutatására létrehozott különítmény működésének belső titkait, és a közös kolumbiai-amerikai munkacsoportét, amelyek 18 hónapos intenzív munkája vezetett el végül Escobarhoz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Győző drogos pokoljárása is vászonra kerül júniusban

A Magyar Mozgókép Fesztiválon premier előtt lesz látható a Závada Pál regényéből készült, Ezüst medve-díjas Természetes fény is.

...
Nagy

A kokain ma már a felső tízezer helyett a középosztály drogja is

A kokain magyar történetét írta meg új könyvében Dezső András - az online bemutatón szó esett a kereskedőkről, a dél-amerikai kapcsolatfelvételekről, kiderül, mennyire van jelen a politikában a kokain és hogy milyen hatással volt a covid a kereskedelemre.

...
Nagy

A szerhasználó nőknek az irodalomban sincs több hely, mint a valóságban – 4 könyv nőkről és drogokról

Nem beszélünk eleget a szerhasználó nőkről, és úgy tűnik, ez igaz a társadalmi diskurzusra és az irodalom világára egyaránt. Néhány művet azért sikerült összegyűjtenünk a témában. 

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!