Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

Escobar Budapesten próbálta megöletni a volt minisztert

35 évvel ezelőtt Budapesten próbálta megöletni a kolumbiai nagykövetet Pablo Escobar. A gyilkossági kísérletről és a nyomozásról a Telex közölte cikket, mi pedig mutatunk a témában néhány könyvet.

ro | 2022. január 13. |

A ma már legendásnak számító, 1987-es nagy hóhelyzet idején történt, hogy a budapesti kolumbiai nagykövet, Enrique Parejo González havat lapátolt a garázsa előtt, amikor egyszer csak mellé lépett egy símaszkos férfi, és hangtompítós pisztolyból többször rálőtt. A nagykövet életveszélyesen megsebesült, de annyit még el tudott mondani, hogy „a kábítószeresek” akartak leszámolni vele. 

González hazájában igazságügy-miniszterként tevékenykedett, Budapestre lényegében kimenekítették, miután jóváhagyta az Egyesült Államoknak kiadható bűnözőkről szóló listát, amelyen a hírhedt kokainbáró, Pablo Escobar neve is szerepelt. González Budapesten is folyamatosan kapta a halálos fenyegetéseket, és ő maga is tisztában volt azzal, hogy veszélyben az élete (emiatt például néha el is tért az előre egyeztetett vagy bejelentett programjától). 1987. január 13-án végül súlyos lőtt sebekkel szállították kórházba, később Nyugat-Németországban kezelték, és csodával határos módon felépült.

A magyar sajtó csak szőrmentén számolhatott be az esetről, a rendőrség viszont az Interpollal és az amerikai kábítószer-ellenes hivatallal (DEA) együttműködve nagy erőkkel nyomozott. Végül két olasz férfi és egy nő került a hatóságok látóterébe, akiket a kolumbiaiak bérelhettek fel. Őket Olaszországban végül – elegendő bizonyíték híján – felmentették a vádak alól. A nagykövet a merénylet után egy hónappal visszatért Magyarországra, és 1988 márciusáig itt tartózkodott. Még ma is él, 91 éves. Pablo Escobart 1993 decemberében egy tűzharcban lelőtték. Életéről rengeteg film, sorozat és természetesen könyv készült, ezek közül ajánlunk most hármat.

Shaun Attwood
Pablo Escobar drogháború
Ford.: Harci Andor, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 337 oldal
-

Pablo Escobar egyszerre volt ragaszkodó családapa és pszichopata gyilkos, iszonyatos ellenség és csodálatos barát. Miközben milliókat adományozott a szegényeknek, felrobbantotta és kínozta az ellenségeit, és volt, akinek tüzes kanállal vájatta ki a szemét. Escobar sokszoros milliárdos lett kíméletlen ravaszsága és Amerika olthatatlan kokainéhsége folytán. Shaun Attwood könyve ugyanakkor azt állítja, hogy a hatóságok nem azért üldözték Escobart, hogy véget vessenek a kokainüzletének, hanem hogy átvegyék tőle.

Juan Pablo Escobar
Mr. Escobar - Apám titkai
Ford.: Dornbach Mária, Művelt Nép Könyvkiadó, 2021, 220 oldal
-

Pablo Escobar egyetlen fia, Juan Pablo Escobar azt kutatja apjáról írt könyvében, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete kapcsolódott a hírhedt drogbáróéhoz. Kutatásai során bejárta Kolumbiát és több latin-amerikai országot, és számos olyan tényre derített fényt, amelyet még az Escobar család sem ismert. Beszélt Pablo Escobar néhány ősellensége fiával, azt is elmondja, hogyan lett az apja elmondhatatlanul gazdag. Emellett arról is lerántja a leplet, milyen ördögi szövetségben állt Pablo Escobar a számára is felmérhetetlen nemzetközi korrupció titokzatos világával.

Steve Murphy és Javier F. Pena
Vadászat Pablo Escobarra
Ford.: Tóth Attila, Művelt Nép Könyvkiadó, 2020, 333 oldal
-

A Narcos című Netflix-sorozat főszereplői, a legendás DEA-ügynökök, Steve Murphy és Javier F. Pena emlékeznek vissza ebben a könyvben a Pablo Escobar elleni hajtóvadászatra. Több évtizedes pályafutásuk legnagyobb kihívása volt az Escobar elleni harc Kolumbiában. Az olvasók megismerhetik a Search Bloc, a Pablo Escobar felkutatására létrehozott különítmény működésének belső titkait, és a közös kolumbiai-amerikai munkacsoportét, amelyek 18 hónapos intenzív munkája vezetett el végül Escobarhoz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Győző drogos pokoljárása is vászonra kerül júniusban

A Magyar Mozgókép Fesztiválon premier előtt lesz látható a Závada Pál regényéből készült, Ezüst medve-díjas Természetes fény is.

...
Nagy

A kokain ma már a felső tízezer helyett a középosztály drogja is

A kokain magyar történetét írta meg új könyvében Dezső András - az online bemutatón szó esett a kereskedőkről, a dél-amerikai kapcsolatfelvételekről, kiderül, mennyire van jelen a politikában a kokain és hogy milyen hatással volt a covid a kereskedelemre.

...
Nagy

A szerhasználó nőknek az irodalomban sincs több hely, mint a valóságban – 4 könyv nőkről és drogokról

Nem beszélünk eleget a szerhasználó nőkről, és úgy tűnik, ez igaz a társadalmi diskurzusra és az irodalom világára egyaránt. Néhány művet azért sikerült összegyűjtenünk a témában. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!