Öngyilkosságot segítő könyveket árul az Amazon, ami sokakat felháborít

Öngyilkosságot segítő könyveket árul az Amazon, ami sokakat felháborít

Egyes vélemények szerint az öngyilkossági módszerekről szóló könyveket ki kellene vonni az Amazon kínálatából, mert többeknek segíthetnek véget vetni az életüknek. 

ko | 2024. június 25. |

December óta már négy halottkém fejezte ki aggodalmát az online kereskedővel szemben, miután bizonyos könyvek vásárlói később öngyilkosságot követtek el. Az Amazon azzal védekezik, hogy ők „nézőpontok széles skáláját kínálják, beleértve azokat a könyveket is, amelyeket egyesek kifogásolhatónak találhatnak”.

Ha segítségre van szükséged:
Hívd az anonim, ingyenesen, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolataid vannak, kérjük, olvasd el ezt az oldalt, mielőtt kárt tennél magadban. Ha egy ismerősödért vagy szerettedért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat arról, hogy mit tehetsz ebben a helyzetben.

Az öngyilkosság nem játék

A legutóbbi figyelmeztetés a wiltshire-i Deborah Cooper halálához kapcsolódott az Egyesült Királyságban. A 61 éves nő nyíltan beszélt a mentális egészségével kapcsolatos küzdelmeiről blogjain és közösségi oldalán, és részletezte ADHD és autizmus diagnózisát is.

Február 21-én saját otthonában oltotta ki az életét, számítógépén pedig egy olyan digitális kiadványt találták, amelynek David Ridley halottkém szerint „egyetlen célja az, hogy információkat nyújtson azoknak, akik az életük befejezését fontolgatják”.

Ezért a halottkém értesítést levelet írt az Amazonnak, valamint másolatot többek között a kulturális miniszternek. Ridley szerint az online kereskedőnek megvan a hatalma ahhoz, hogy lépéseket tegyen a jövőbeni halálesetek megakadályozásáért. 

A halottkém aggodalmát fejezte ki az öngyilkosság módjaival kapcsolatban egyértelmű útmutatást adó könyvek miatt. 

Már korábban is figyelmeztették

Márciusban a cheshire-i halottkém írt az Amazonnak a 86 éves Mary Jones halála kapcsán. Elizabeth Wheeler halottkém elmondta, hogy Mrs. Jones megnézett egy, a könyvkereskedő honlapján elérhető könyvet, miközben arra készült, hogy öngyilkos lesz. Wheeler szerint

az Amazon egyértelműen tudatában van annak, hogy milyen károkat okozhatnak ezek a kiadványok,

mivel az ilyen könyvek oldalán egy felirat is látható, ami segélyszervezetek elérhetőségeit tartalmazza. 

Mary Jones lánya a BBC-nek elmondta, még mindig nagyon hiányik neki az anyja, aki boldogtalan volt ugyan, de talán, ha nem talál rá a könyvre, még visszajöhetett volna végső kétségbeeséséből. Hozzátette, hogy dühös a könyv miatt, és megdöbbentőnek találja, hogy forgalomba hozhatók ehhez hasonló kiadványok. 

További esetek

Már 2013-ban, egy 19 éves yorki nő haláláért egy Amazontól vásárolt könyvet okoltak részben. A nő édesanyja a BBC-nek elmondta, hogy a halottkém szerint a lánya az általa választott módszert kifejezetten egy könyvből vette, amit az anya szerint nem volna szabad elérhetővé tenni. 

A három fenti eset mellett egy londoni halottkém 2023 decemberében aggodalmának adott hangot a 43 éves londoni nő halála miatt, valamint egy 19 éves fiatal férfi halálát is összefüggésbe hozták egy, az Amazonon kapható könyvvel.

Az Amazon reakciója

A kereskedőóriás közleményében a következőket írta: „Legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki Cooper kisasszony családjának és barátainak. Könyvkereskedőként úgy döntöttünk, hogy a nézőpontok széles skáláját kínáljuk, beleértve azokat a könyveket is, amelyeket egyesek kifogásolhatónak találnak.

Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy rendkívül érzékeny kérdés,

és mint ilyen, szalaghirdetést jelenítünk meg ezeknek a könyveknek az oldalán, amely tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek arról, hogyan juthatnak hozzá a segélyszervezetek tanácsaihoz.”

Az Amazon jelenleg az ötödik legnagyobb vállalat az Egyesült Államokban, és 2023-ban 575 milliárd dolláros összbevételt jelentett be. Alapítója, Jeff Bezos vagyona körülbelül 200 milliárd dollárra becsülhető.

(BBC)

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

Bár még nem kiugróan nagy számban, de az Amazon felületén már megjelentek a mesterséges intelligencia által írt könyvek, ezért a cég korlátozást vezetett be.

...
Kritika

Az öngyilkosság nem mindennapi gyászmunkát követel a hátrahagyottaktól

A cseh Lucie Faulerová regénye egy sokszor tabuként kezelt témát, az öngyilkosságot állítja a középpontba, de nem azt kérdezi, joga van-e az embernek lemondania a saját életéről, hanem azt vizsgálja, mi történik azokkal, akiket hátrahagy. Az Akkor nekem annyi! című regényben egy huszonéves lány küzd húga öngyilkosságával, a lelkifurdalással, az emlékezéssel, az ehhez kapcsolódó gyásszal. Ez a hét könyve.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről