A britek többet olvasnak, és főleg krimit

A britek többet olvasnak, és főleg krimit

Egy brit kutatás szerint a karantén kezdete óta közel kétszer annyian olvasnak, mint előtte. A műfajok közül a bűnügyi regény a legnépszerűbb.

Könyves Magazin | 2020. május 18. |

A britek 41 százaléka mondta azt a Nielsen Book kutatásában, hogy többet olvas, mióta Boris Johnson miniszterelnök elrendelte a karantént március 23-án. Az ezerfős mintán alapuló felmérés szerint nőtt az olvasással töltött idő is, heti 3,5 órától 6-ra. A megkérdezettek csupán 10 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet olvas karantén idején.

A válaszadók több mint fele (52%) azért olvas többet, mert egyszerűen több ideje van rá, 51 százalék szimplán a szórakozást keresi, és 35 százalék mondta azt, hogy a könyvek egyfajta menedéket jelentenek számára a jelenlegi válsághelyzetben.

A járvány kitörése óta az emberek szívesebben vesznek a kezükbe krimit és thrillert, míg a disztópiák most kevésbé népszerűek. Louise Doughty krimiíró szerint az emberek olyan könyveket akarnak olvasni, amelyekben elmerülhetnek, amelyek története magával ragadja a figyelmüket, a krimi műfaja pedig eleget tesz ennek a követelménynek.

Peter May skót krimiíró még 2005-ben írt egy Lockdown című bűnügyi regényt, amely arról szólt, hogy a madárinfluenza-járvány miatt egész Londont le kell zárni. Tizenöt éve annyira elképzelhetetlennek tartották ezt a helyzetet, hogy egyik kiadó sem kapkodott a kézirat után, amely végül most, 2020-ban jelent meg. May szerint a krimi műfaja vigasztaló visszatérést jelent azokhoz az értékekhez, melyeket gyakorta elveszettnek hiszünk - például, hogy a jó győzedelmeskedik a gonosz erői felett. És ez különösen igaz azokban az időkben, amikot azt érezzük, hogy a világunk, és minden, ami ismerős benne, a feje tetejére állt.

A Nielsen felmérése szerint a megkérdezettek negyede mondta egyébként azt, hogy a karantén alatt több könyvet vásárol, míg 18 százalékuk kevesebbet - utóbbit főleg azzal magyarázták, hogy nem tudnak könyvesboltba járni.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

80 éves lett Robin Cook, aki beköltöztette a krimit a kórházakba

Első regényét egy tengeralattjárón írta, a világsikert viszont pár évvel később a Kóma hozta el neki. Nyolcvanéves lett Robin Cook, az orvosi krimi koronázatlan királya.

...
Hírek

Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó

A Prae Kiadó pályázatot hirdet magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a hazai krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése. A pályázat nyílt.

...
Kritika

Nesbo ismét bizonyította, hogy nem véletlenül van a krimiírók top ligájában

Harry Holének a Késben külső démonokkal kell megküzdenie, amellett persze, hogy fejlett alkoholizmusa, amelyet ideig-óráig el tudott fojtani, ismét benyújtja a számlát. Kritika.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.