A britek többet olvasnak, és főleg krimit

A britek többet olvasnak, és főleg krimit

Egy brit kutatás szerint a karantén kezdete óta közel kétszer annyian olvasnak, mint előtte. A műfajok közül a bűnügyi regény a legnépszerűbb.

Könyves Magazin | 2020. május 18. |

A britek 41 százaléka mondta azt a Nielsen Book kutatásában, hogy többet olvas, mióta Boris Johnson miniszterelnök elrendelte a karantént március 23-án. Az ezerfős mintán alapuló felmérés szerint nőtt az olvasással töltött idő is, heti 3,5 órától 6-ra. A megkérdezettek csupán 10 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet olvas karantén idején.

A válaszadók több mint fele (52%) azért olvas többet, mert egyszerűen több ideje van rá, 51 százalék szimplán a szórakozást keresi, és 35 százalék mondta azt, hogy a könyvek egyfajta menedéket jelentenek számára a jelenlegi válsághelyzetben.

A járvány kitörése óta az emberek szívesebben vesznek a kezükbe krimit és thrillert, míg a disztópiák most kevésbé népszerűek. Louise Doughty krimiíró szerint az emberek olyan könyveket akarnak olvasni, amelyekben elmerülhetnek, amelyek története magával ragadja a figyelmüket, a krimi műfaja pedig eleget tesz ennek a követelménynek.

Peter May skót krimiíró még 2005-ben írt egy Lockdown című bűnügyi regényt, amely arról szólt, hogy a madárinfluenza-járvány miatt egész Londont le kell zárni. Tizenöt éve annyira elképzelhetetlennek tartották ezt a helyzetet, hogy egyik kiadó sem kapkodott a kézirat után, amely végül most, 2020-ban jelent meg. May szerint a krimi műfaja vigasztaló visszatérést jelent azokhoz az értékekhez, melyeket gyakorta elveszettnek hiszünk - például, hogy a jó győzedelmeskedik a gonosz erői felett. És ez különösen igaz azokban az időkben, amikot azt érezzük, hogy a világunk, és minden, ami ismerős benne, a feje tetejére állt.

A Nielsen felmérése szerint a megkérdezettek negyede mondta egyébként azt, hogy a karantén alatt több könyvet vásárol, míg 18 százalékuk kevesebbet - utóbbit főleg azzal magyarázták, hogy nem tudnak könyvesboltba járni.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

80 éves lett Robin Cook, aki beköltöztette a krimit a kórházakba

Első regényét egy tengeralattjárón írta, a világsikert viszont pár évvel később a Kóma hozta el neki. Nyolcvanéves lett Robin Cook, az orvosi krimi koronázatlan királya.

...
Hírek

Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó

A Prae Kiadó pályázatot hirdet magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a hazai krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése. A pályázat nyílt.

...
Kritika

Nesbo ismét bizonyította, hogy nem véletlenül van a krimiírók top ligájában

Harry Holének a Késben külső démonokkal kell megküzdenie, amellett persze, hogy fejlett alkoholizmusa, amelyet ideig-óráig el tudott fojtani, ismét benyújtja a számlát. Kritika.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.