Mi köze az ókor legnagyobb könyvtárának Nagy Sándorhoz és a tengeri szörnyekhez?

Mi köze az ókor legnagyobb könyvtárának Nagy Sándorhoz és a tengeri szörnyekhez?

Nagy Sándor alakjához számos legenda fűződik. És mivel a makedón uralkodó nem csak szárazföldön hadakozott, feljegyeztek több olyan esetet is, amikor tengeri szörnyekkel találkozott. Az egyik Alexandria alapításával kapcsolatos.

vn | 2024. június 13. |

Nagy Sándor seregei bejárták az ismert ókori világ legnagyobb részét, és maguk mögött hagyva a szülőföldjüket, számos olyan dologgal is szembe kellett nézniük, amivel Makedóniában nem találkozhattak azelőtt. A különös látványosságokkal való találkozásaik közül a későbbi korok felnagyítottak néhányat, némelyik pedig mítoszokat és legendákat ihletett.

Poszeidón jele

Az első században élt Szicíliai Diodórosz egy Kr. e. 332-ben, Türosz ostroma alatt megtörtént esetet jegyzett fel. Nagy Sándor serege az isszoszi csatát követően jobbára gond nélkül foglalta el Földközi-tenger partján található, perzsa uralom alatt álló főníciai kereskedővárosokat. A türosziak azonban nem adták be a derekukat, így januárban megkezdte a település ostromát a makedón sereg. Türoszt nem volt egyszerű megközelíteni, hiszen egy szigeten feküdt, és magas falak védték a határait.

Nagy Sándor ezért a védműveket megsemmisítő tüzérségi lövegek és az ostromművek előkészítésére utasította a mérnökeit. Amíg azonban a támadásra készültek a hódítók,

a Türosz körüli vizeken különös lénnyel találkozott a makedón sereg.

Diodórus leírása szerint „A tengerből egy szökőár a makedón hadműveleti terület közepébe vetett egy hihetetlen méretű tengeri szörnyeteget”. Az ókori emberek babonák között élték az életüket, ezért igyekeztek Poszeidón jeleként értelmezni a furcsa jövevényt, ami azonban inkább egy cápa vagy egy delfin lehetett.

Nagy Sándor búvárkodik

Nem Türosz ostroma volt azonban az egyetlen alkalom, amikor Sándor tengeri szörnnyel találkozott. A 14. században élt arab történetíró, Ibn Khaldún szerint a makedón uralkodónak

Egyiptom partjainál több mitikus vízi lénnyel is szembe kellett néznie.

Sőt, Ibn Khaldún azt állította, hogy amíg Sándor nem találta ki a módját, hogy elijessze a szörnyeket, Alexandria építése is félbeszakadt. Nagy Sándor Kr. e. 331-ben alapította meg a hellenizmus korának legfontosabb kulturális központjává lett Alexandriát. Csakhogy a Földközi-tenger parti város kiépítését kis híján megakadályozták a már emlegetett szörnyek.

Viszont Nagy Sándort nem lehetett megfutamítani. És innen adjuk is át a szót a középkori bölcsnek, aki azt írja, az uralkodó: „építtetett egy fából készült dobozt, aminek az egyik oldalára üveget helyeztetett,

és ebben a dobozban merült a tenger fenekére, hogy ott lerajzolja az ördögi szörnyeket”.

Ibn Khaldún úgy folytatja, hogy Nagy Sándor ezután szobrokat készíttetett a vázlatai után, és az építési területen állította fel ezeket. A szóban forgó kíváncsi szörnyek kiúsztak a vízből, hogy meglessék a képmásukat, de annyira megrettentek attól, amit láttak, hogy később sosem kerültek elő.

Ezt követően gond nélkül folytatódhatott az építkezés, a nem részletezett, de aligha megnyerő külsejű lények pedig közvetve hozzájárultak ahhoz, hogy később Alexandriában nyissák meg az ókori világ legjelentősebb könyvtárát, a Muszeiont.

Forrás: Greek Reporter

Nyitókép: Johann Bayer / Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Gordianus Nagy Sándor szarkofágját keresi az új Saylor-regényben

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Hírek

Így fest Christian Bale Frankenstein szörnyeként

Az Oscar-díjas színész ölti majd magára a horrorirodalom egyik legismertebb monstrumának szerepét Maggie Gyllenhaal a Frankenstein menyasszonyát újraértelmező, 2025-re várható filmjében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?