Megvan az Aegon-díj idei jelöltjeinek listája

.konyvesblog. | 2014. január 23. |

Szatmár, Norvégia, Erdély, Szibéria, Torino, Shanghai és Budapest – földrészeken átívelő történetek, sok női szerző és még több Kossuth-díjas: a zsűri szavazatai alapján összeállt az idei Aegon Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája.

Az idei díjra minden eddiginél több, összesen nyolcvankét kortárs szépirodalmi művet jelöltek a kiadók. A szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze. A zsűri tagjai – irodalmárok, pedagógusok, kritikusok és irodalomtörténészek - nem ismerik egymást, titkos tagjai annak az előkelő társaságnak, amely eldöntheti, ki nyeri 2014-ben Magyarország legrangosabb, immár kilenc éve megszakítások nélkül létező magánalapítású irodalmi díját és a vele járó nettó hárommillió forintot.

A zsűri sokszínűsége a listán is megmutatkozik. Nagy nevek, érett, kiforrott életművel éppúgy helyet kaptak az idei listán, mint a kevésbé ismert, de kiváló szerzők. Idén ismét lehetőség nyílik az „újrázásra”: a három évvel ezelőtti nyertes, Esterházy Péter ismét felkerült a tízes listára Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat című könyvével.

Soha nem volt még ennyi női szerző a döntősök között, idén a tízes lista szerzőinek közel fele nő. Gergely Ágnes Két szimpla a Kedvesben című memoárkötete költészettel átitatott próza az alföldi gyerekkorról, a pálya kezdetéről és a szerelemről – mindenről, ami már nincs. Takács Zsuzsa Tiltott nyelv című verseskönyvében a Pilinszky által is méltatott költőnő lírájának minden hangja megszólal. Tompa Andrea Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben című, letehetetlenül izgalmas, sodró nagyregénye a világháborúk előtti Erdélyben játszódik, egy férfi és egy nő orvostanhallgató története, „impozáns lélektani realizmus, kötelező olvasmány”. A negyedik női szerző a listán Tóth Krisztina Akvárium című kötetével, amely a szerző első regénye - az ötvenes évek „főzelékszagú gangjain” játszódik, a „kilátástalanság és a reménytelenség története”.

A jelöltek között van a friss Mészöly-díjas Borbély Szilárd Nincstelenek – Már elment a Mesijás? című regényével. A történet „életrajzi fikció”, egy kis szatmári falu zárt, kegyetlen és kilátástalan világában egy kisfiú szemével nézhetünk körbe.

Ennél jóval messzebb, Norvégiában és Szibériában is játszódnak díjra esélyes történetek. Norvégiában él Kun Árpád Boldog észak című regényének főhőse. Kun műve egy „hamisítatlan nagyregény, amely ismeretlen világokat tesz szívfájdítóan otthonossá a magyar olvasók számára”. Szibériába Szindbád utazik Csabai László regényében (Szinbád Szibériában) amely a Szindbád, a detektív második része, a már megismert, „csabais” stílusban.

A tízes listán öt Kossuth-díjas szerző szerepel - Bereményi Géza, Esterházy Péter, Gergely Ágnes, Krasznahorkai László és Takács Zsuzsa. Bereményi Géza Vadnai bébi című regénye a negyvenes és a hetvenes évek Budapestjén játszódik, a főszereplője egy gyönyörű, szőke Éva – Vadnai Bébi. Bereményi „rendetlen prózai életművében” filmnovellák, novellák, dalszövegek mellé került ez a regény. Krasznahorkai László Megy a világ című elbeszéléskötetében a „lenyűgözően tágas Krasznahorkai-mondatokban ismerkedhetünk meg az elbeszéléskötet rejtélyes hősével”.

A tízes lista alapján az Aegon Művészeti Díj hétfős zsűrije konszenzusos szavazással dönti el, ki nyeri majd 2014-ben a díjat.

A 2014-es AEGON Művészeti Díjra esélyes tíz könyv listája, abc-sorrendben:

1.   Bereményi Géza: Vadnai Bébi (Magvető)

2.   Borbély Szilárd: Nincstelenek - Már elment a Mesijás? (Kalligram)

3.   Csabai László: Szindbád Szibériában (Magvető)

4.   Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a kardozós változat (Magvető)

5.   Gergely Ágnes: Két szimpla a Kedvesben (Európa)

6.   Krasznahorkai László: Megy a világ (Magvető)

7.   Kun Árpád: Boldog észak (Magvető)

8.   Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető)

9.   Tompa Andrea: Fejtől s lábtól - Kettő orvos Erdélyben (Kalligram)

10.   Tóth Krisztina: Akvárium (Magvető)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.