Meghalt Szkárosi Endre

Meghalt Szkárosi Endre

Hatvankilenc éves korában meghalt Szkárosi Endre költő, intermediális művész. A hírt a Tiszatáj osztotta meg honlapján, ahol Bíró József egy képverssel búcsúzott.

fk | 2022. március 23. |

Szkárosi Endre József Attila-díjas magyar költő, író, irodalomtörténész és műfordító 1952. május 28-án született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán majd később a bölcsészkaron magyar-olasz szakon tanult.

1978-tól öt évig a Mozgó Világ szerkesztőségi tagja volt, majd a Lapkiadó munkatársa lett. 1984-ben megalapította a Szkárosi&Konnektor nevű művészeti koncertszínházat és ugyanebben az évben a József Attila Tudományegyetemen kezdett oktatni. Közben ő gondozta az Új Hölgyfutár című lap- és revüvállalkozást, amely a hazai párhuzamos kultúra, avantgárd irodalom és művészet nyomtatott, illetve élő színpadi fóruma volt. 1994-től az ELTE-n olasz irodalmat tanított: előbb docens, majd 2012 novemberétől egyetemi tanár lett.

 A 70-es évek óta jelentek meg versei, kritikái, jelentős tevékenységet fejtett ki az avantgárd irodalomban, a hangköltészet és a videóköltészet területén. 2018-tól 2021-ig a Szépírók Társaságának elnöke volt. Szkárosi Endre legutóbbi kötete, az Égzsák két éve jelent meg. 

 Kép forrása: Wikipédia/ Albin Olsson

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Bródy Sándor

Tizenöt évesen költözött Amerikába, menő reklámszakember lett, az irodalom kiemelt mecénása. 89 éves volt.

...
Hírek

Meghalt Rónaszegi Miklós író, a Delfin könyvek szerkesztője

Olyan művek szerzője is, mint A Sánta Bölény, Az indián hercegnő, A királynő kalóza, Az a híres Háry János, Meteorok viharában

...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

Büszke volt a tanítványaira és dőltek belőle az anekdoták, írja róla Nyáry Krisztián.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot