Meghalt Matthew Perry, a Jóbarátok színésze

Meghalt Matthew Perry, a Jóbarátok színésze

A sorozatban Chandlert alakító színész 54 éves volt, sajtóhírek szerint Los Angeles-i házának medencéjében találtak rá. 

ko | 2023. október 29. |

Matthew Langford Perry kanadai-amerikai színész, humorista, producer, forgatókönyvíró és drámaíró. Legismertebb alakítása Chandler Bing volt 1994 és 2004 között. Tavaly jelent meg önéletrajzi kötete, a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet, melyben alkohol- és drogfüggőségéről mesélt, illetve arról, hogyan lehetetlenítette el a kapcsolatait az addikció. Fontosnak tartotta, hogy az emberek az ő szemszögéből is megismerjék a történetét: „Korábban nagyon sokat írtak rólam mások. Azt gondoltam, itt az ideje, hogy az emberek végre megismerjék az én álláspontomat”.

Könyvet írt a Jóbarátok Chandlerje - Matthew Perry önéletrajzi kötetében mesél a függőségeiről

A Jóbarátok egykori szereplője önéletrajzi könyvében mesél az alkohol- és drogfüggőségéről, illetve arról, hogyan lehetetlenítette el a kapcsolatait az addikció. A Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing című memoárja tegnap jelent meg a Flatiron Books kiadásában. A sorozat 25 éves jubileuma alkalmából két éve Saul Austerlitz megírta A Jóbarátok-generáció című kötetét, amiben bepillantást nyerhetünk a kulisszatitkokba, erről korábban mi is írtunk.

Tovább olvasok

A színész 1969-ben Massachusettsben született amerikai apától és kanadai anyától. Perry Kanadában nőtt fel, mivel édesanyja Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök sajtósaként dolgozott. Fent említett, 2022-es bestseller-memoárjában Perry felidézte életének legfontosabb esményeit, például azt, hogy 15 évesen Hollywoodba költözött, abban a reményben, hogy újra kapcsolatba kerülhet apjával. Itt kezdett színészettel foglalkozni, és végül William Richert rendező vette észre egy étteremben, „egy csomó fiatal nőt elbűvölve”, és egy cetlit hagyott hátra, amelyben felkérte, hogy szerepeljen következő filmjében.

Perry 24 éves volt, amikor elkezdte játszani Chandlert, és ekkor még viszonylag ismeretlen volt, csakúgy mint társai, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és David Schwimmer. Egy 2019-es interjúban a Jóbarátok egyik alkotója, David Crane azt mondta, Chandler volt a legnehezebben alakítható karakter. Perry későbbi karrierje során nem tudott a Jóbarátok sikerének közelébe érni.

Rengeteg sorozatban csak epizódszerepben tűnt fel, 2006-ban egy évadot élt meg a Színfalak mögött című, tévézésről szóló sorozata, 2015-ben pedig a Jack Lemmon – Walter Matthau-féle Furcsa pár szitkomos újragondolásában három évadon át játszott főszerepet. Legnagyobb filmes sikerei a 2000-ben készült Bérgyilkos a szomszédom és a 2009-es Megint 17 voltak.

2002-ben a New York Timesnak adott interjújában bevallotta: „Annyira szerettem volna híres lenni. Akartam a figyelmet, akartam a pénzt, és a legjobb helyet az étteremben. Nem gondoltam volna, hogy ennek ilyen következményei lesznek.” Perry magánéletét megviselte a függőség, azt állította például, hogy nem emlékszik három évre a Jóbarátokban töltött idejéből, és több mint 9 millió dollárt költött a józanságért folytatott harcára.

„Naponta 55 Vicodint szedtem és a Jóbarátokban szerepeltem, amit 30 millióan néztek.” – mondta. Perry később bevallotta, hogy minden este súlyos szorongást érzett a sorozat forgatása közben, és épp ezért nem jelentett számára semmit, amikor véget ért.

 „Híressé kell válnod ahhoz, hogy tudd, ez nem megoldás semmire. És ezt senki, aki nem híres, soha nem fogja elhinni”

 – írta Perry.

A Jóbarátok már örökké a felnőtté válás szimbóluma lesz
A Jóbarátok már örökké a felnőtté válás szimbóluma lesz

Már több mint huszonöt év telt el azóta, hogy műsorra tűzték a Jóbarátok első epizódját, és tizenhat azóta, hogy befejeződött a sorozat, Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross történetének sikere mégsem múlt el, sőt újabb és újabb generációk fedezik fel maguknak. Saul Austerlitz újságíró éppen ezért úgy döntött, hogy a kultikus sorozat negyed évszázados évfordulójára (amit tavaly ünnepeltünk), megírja a Jóbarátok történetét. De nemcsak azt, hogy a főszereplőket alakító színészek hogyan váltak világsztárokká, hanem azt is, kik voltak az ötletgazdái a hat barát történetének, hogyan dolgoztak a forgatókönyvírók éjt nappallá téve a poénokon, kik ültek a rendezői székben, és mi lehetett a titka a nem szűnő sikereknek. A Jóbarátok-generáció egy izgalmas, alapos könyv lett, tele ismert és kevésbé ismert kulisszatitkokkal, anekdotákkal és rengeteg háttérinfóval.

Tovább olvasok

Ha érdekel 5 izgalmas kulisszatitok a Jóbarátokból, akkor IDE kattintva elolvashatod, a A Jóbarátok-generációról ITT írtunk, a Jóbarátok Reunion előzetesét pedig ITT foglaltuk össze.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvet írt a Jóbarátok Chandlerje - Matthew Perry önéletrajzi kötetében mesél a függőségeiről

A Jóbarátok egykori szereplője önéletrajzi könyvében mesél az alkohol- és drogfüggőségéről, illetve arról, hogyan lehetetlenítette el a kapcsolatait az addikció. A Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing című memoárja tegnap jelent meg.

...
Nagy

A Jóbarátok már örökké a felnőtté válás szimbóluma lesz

Már több mint tizenhat év eltelt azóta, hogy befejeződött a Jóbarátok, de a sikere a mai napig töretlen. Saul Austerlitz újságíró éppen ezért úgy döntött, hogy megírja a kultikus sorozat történetét.  A Jóbarátok-generáció egy izgalmas, alapos könyv lett, tele ismert és kevésbé ismert kulisszatitkokkal, anekdotákkal és rengeteg háttérinfóval.

...
Nagy

5 izgalmas kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Ha mindig is kíváncsi voltál rá, hogy hogyan született meg a Jóbarátok, akkor jó hírünk van: Saul Austerlitz megírta az eddigi legalaposabb és legizgalmasabb könyvet a sorozat születéséről és történetéről. Most öt izgalmas kulisszatitkot emeltünk ki a kötetből, de A Jóbarátok-generáció ezek mellett is rengeteg új és érdekes információt tartogat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.