Lionel Shriver szerint nem a vírus, hanem a gazdasági válság miatt kell aggódnunk

Lionel Shriver A Mandible család című regényében már megírta, mit tenne a világgal egy nagyobb gazdasági krízis. Az író most attól tart, hogy a könyve valósággá válik. Szerinte ugyanis most nem a vírus a legfélelmetesebb, hanem az, ami a világgazdasággal fog történni.  

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Lionel Shriver 2029-ben játszódó disztópiája, A Mandible család egy hatalmas gazdasági krízisről szól, amely miatt amerikai családok milliói veszítik el a pénzüket jóformán egyik napról a másikra. A dollár elértéktelenedik, új globális fizetőeszköz jelenik meg, az országban elszabadul az infláció és a kétségbeesés. Hirtelen egy fej káposzta 38 dollárba kerül és alig egy óra alatt el tud tűnni egy élet megtakarítása. Mindenki morcos, mert a vízhiány miatt csak ritkán és röviden lehet zuhanyozni, és bekövetkezik a legdurvább posztapokaliptikus vízió is: elfogy a vécépapír.

-

A Shriver által felvázolt jövő még nem jött el, de az elmúlt hetekben pár dolog azért megtörtént, amit megírt ebben a könyvben, és arra is van némi kilátás, hogy a következő hónapokban valóban szembe kell néznünk egy nagyobb gazdasági válsággal. Éppen ezért a New Yorker egyik riportere, Ariel Levy interjút készített az íróval.

A cikkéből kiderült, hogy Shriver a karantént férjével, Jeff Williamsszel együtt londoni házukban vészeli át. „Az igazság az, hogy még soha nem rázott meg semmi ennyire” – nyilatkozta az író, de hozzátette, nem amiatt aggódik, hogy beteg lesz, hanem amiatt, hogy beigazolódik a vécépapír hiányról szóló jóslata, vagyis, hogy épp egy globális pénzügyi katasztrófa felé tartunk.

Shriver – akit kritikákban neveztek már Kasszandrának is – korábban már többször figyelmeztetett arra, hogy nem a megfelelő dolgok miatt aggódunk. Például, amíg a klímaváltozással rengeteget foglalkozunk, a népességrobbanással alig, pedig utóbbinak nagyon is sok köze van az előbbihez. A mostani helyzetben is hasonló a véleménye: a koronavírus szerinte nem bizonyult olyan pusztítónak, mint hittük, ellenben a lezárások gazdasági következményei azok lehetnek. Shriver úgy érzi, nevetségesek azok az emberek, akik gratulálnak maguknak, amiért kibírták a karantént, mert a neheze még csak most jön. Azokkal, akik nem kapták el és a hozzátartozóik sem betegedtek meg, gyakorlatilag nem történt semmi – mondta, bár hozzátette, hogy amikor ezt mondja, nem a karantén ellen beszél és nem a vírust akarja bagatellizálni. Ugyanakkor a vírus helyett szerinte inkább a bankszámlánk miatt kellene aggódnunk, valamint a szomszédunk, a munkáltatónk és az ország sorsa miatt. Az emberek ugyanis nem fogják tudni visszafizetni a hiteleiket és magas infláció jön. Az író úgy gondolja, a 2008-as válságkor elég közel álltunk ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol, és ez most is megtörténhet, ez pedig nagyon félelmetes.

A Mandible családról korábban ezt írtuk:

A Mandible családban a gazdasági összeomlás csak egy kiindulópont, de Shriver alapvetően nem erről akar beszélni, hanem arról, hogy ez hogyan kuszálja össze és írja újra az emberi kapcsolatokat. A válság például nagyon hamar egy fedél alá és egy életközösségbe kényszerít olyan embereket, akik addig önszántukból valószínűleg még egy vacsoraasztalhoz sem ültek volna le. A nincs mindenkiből mást hoz ki: van, aki a régmúlt praktikáit alkalmazza ismét, van, aki ellopja a másét, és van, aki akkor is drága bort vedel, amikor már vécépapírra sem futja.”

Reméljük Shriver jóslata azért nem igazodik be egy az egyben.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Amerikában elszabadul az infláció és a kétségbeesés

...
Kritika

Amerika gazdasága maga alá temeti a jövőt

...
Nagy

A koronavírus hozhatja el a totális technológiai uralmat - Maradj otthon #48

A totális technológiai uralommal foglalkozik a pár hete megjelent QualityLand című szatirikus regény, aminek szerzője, a német standupos, Marc-Uwe Kling. most bizonyítjuk, hogy online is működik az életünk.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

Az erőszakot semmilyen szinten nem lehet elfogadni - #olvass Ott Annával

A bántalmazó kapcsolatoknak bevett koreográfiájuk van, amely az önbizalom lerombolásától kezdve a verbális agresszión át a tettlegességig vezet. Halász Rita hőse is egy ilyen kapcsolatban él, története pedig fokozatosan veszi el az olvasótól is a levegőt.

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk.