Lionel Shriver szerint nem a vírus, hanem a gazdasági válság miatt kell aggódnunk

Lionel Shriver A Mandible család című regényében már megírta, mit tenne a világgal egy nagyobb gazdasági krízis. Az író most attól tart, hogy a könyve valósággá válik. Szerinte ugyanis most nem a vírus a legfélelmetesebb, hanem az, ami a világgazdasággal fog történni.  

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Lionel Shriver 2029-ben játszódó disztópiája, A Mandible család egy hatalmas gazdasági krízisről szól, amely miatt amerikai családok milliói veszítik el a pénzüket jóformán egyik napról a másikra. A dollár elértéktelenedik, új globális fizetőeszköz jelenik meg, az országban elszabadul az infláció és a kétségbeesés. Hirtelen egy fej káposzta 38 dollárba kerül és alig egy óra alatt el tud tűnni egy élet megtakarítása. Mindenki morcos, mert a vízhiány miatt csak ritkán és röviden lehet zuhanyozni, és bekövetkezik a legdurvább posztapokaliptikus vízió is: elfogy a vécépapír.

A Shriver által felvázolt jövő még nem jött el, de az elmúlt hetekben pár dolog azért megtörtént, amit megírt ebben a könyvben, és arra is van némi kilátás, hogy a következő hónapokban valóban szembe kell néznünk egy nagyobb gazdasági válsággal. Éppen ezért a New Yorker egyik riportere, Ariel Levy interjút készített az íróval.

A cikkéből kiderült, hogy Shriver a karantént férjével, Jeff Williamsszel együtt londoni házukban vészeli át. „Az igazság az, hogy még soha nem rázott meg semmi ennyire” – nyilatkozta az író, de hozzátette, nem amiatt aggódik, hogy beteg lesz, hanem amiatt, hogy beigazolódik a vécépapír hiányról szóló jóslata, vagyis, hogy épp egy globális pénzügyi katasztrófa felé tartunk.

Shriver – akit kritikákban neveztek már Kasszandrának is – korábban már többször figyelmeztetett arra, hogy nem a megfelelő dolgok miatt aggódunk. Például, amíg a klímaváltozással rengeteget foglalkozunk, a népességrobbanással alig, pedig utóbbinak nagyon is sok köze van az előbbihez. A mostani helyzetben is hasonló a véleménye: a koronavírus szerinte nem bizonyult olyan pusztítónak, mint hittük, ellenben a lezárások gazdasági következményei azok lehetnek. Shriver úgy érzi, nevetségesek azok az emberek, akik gratulálnak maguknak, amiért kibírták a karantént, mert a neheze még csak most jön. Azokkal, akik nem kapták el és a hozzátartozóik sem betegedtek meg, gyakorlatilag nem történt semmi – mondta, bár hozzátette, hogy amikor ezt mondja, nem a karantén ellen beszél és nem a vírust akarja bagatellizálni. Ugyanakkor a vírus helyett szerinte inkább a bankszámlánk miatt kellene aggódnunk, valamint a szomszédunk, a munkáltatónk és az ország sorsa miatt. Az emberek ugyanis nem fogják tudni visszafizetni a hiteleiket és magas infláció jön. Az író úgy gondolja, a 2008-as válságkor elég közel álltunk ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol, és ez most is megtörténhet, ez pedig nagyon félelmetes.

A Mandible családról korábban ezt írtuk:

A Mandible családban a gazdasági összeomlás csak egy kiindulópont, de Shriver alapvetően nem erről akar beszélni, hanem arról, hogy ez hogyan kuszálja össze és írja újra az emberi kapcsolatokat. A válság például nagyon hamar egy fedél alá és egy életközösségbe kényszerít olyan embereket, akik addig önszántukból valószínűleg még egy vacsoraasztalhoz sem ültek volna le. A nincs mindenkiből mást hoz ki: van, aki a régmúlt praktikáit alkalmazza ismét, van, aki ellopja a másét, és van, aki akkor is drága bort vedel, amikor már vécépapírra sem futja.”

Reméljük Shriver jóslata azért nem igazodik be egy az egyben.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Amerikában elszabadul az infláció és a kétségbeesés

...
Kritika

Amerika gazdasága maga alá temeti a jövőt

...
Nagy

A koronavírus hozhatja el a totális technológiai uralmat - Maradj otthon #48

A totális technológiai uralommal foglalkozik a pár hete megjelent QualityLand című szatirikus regény, aminek szerzője, a német standupos, Marc-Uwe Kling. most bizonyítjuk, hogy online is működik az életünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Podcast

Kibeszéltük 2023 legjobb könyveit!

2012 óta listázzuk az adott évben megjelent szépirodalmi könyveket. Nem volt ez másként idén sem, az ötvenes lista összeállítása után pedig rögtön stúdióba vonultunk, hogy kitárgyaljuk a könyveket. Podcast.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.