Lionel Shriver szerint nem a vírus, hanem a gazdasági válság miatt kell aggódnunk

Lionel Shriver A Mandible család című regényében már megírta, mit tenne a világgal egy nagyobb gazdasági krízis. Az író most attól tart, hogy a könyve valósággá válik. Szerinte ugyanis most nem a vírus a legfélelmetesebb, hanem az, ami a világgazdasággal fog történni.  

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Lionel Shriver 2029-ben játszódó disztópiája, A Mandible család egy hatalmas gazdasági krízisről szól, amely miatt amerikai családok milliói veszítik el a pénzüket jóformán egyik napról a másikra. A dollár elértéktelenedik, új globális fizetőeszköz jelenik meg, az országban elszabadul az infláció és a kétségbeesés. Hirtelen egy fej káposzta 38 dollárba kerül és alig egy óra alatt el tud tűnni egy élet megtakarítása. Mindenki morcos, mert a vízhiány miatt csak ritkán és röviden lehet zuhanyozni, és bekövetkezik a legdurvább posztapokaliptikus vízió is: elfogy a vécépapír.

A Shriver által felvázolt jövő még nem jött el, de az elmúlt hetekben pár dolog azért megtörtént, amit megírt ebben a könyvben, és arra is van némi kilátás, hogy a következő hónapokban valóban szembe kell néznünk egy nagyobb gazdasági válsággal. Éppen ezért a New Yorker egyik riportere, Ariel Levy interjút készített az íróval.

A cikkéből kiderült, hogy Shriver a karantént férjével, Jeff Williamsszel együtt londoni házukban vészeli át. „Az igazság az, hogy még soha nem rázott meg semmi ennyire” – nyilatkozta az író, de hozzátette, nem amiatt aggódik, hogy beteg lesz, hanem amiatt, hogy beigazolódik a vécépapír hiányról szóló jóslata, vagyis, hogy épp egy globális pénzügyi katasztrófa felé tartunk.

Shriver – akit kritikákban neveztek már Kasszandrának is – korábban már többször figyelmeztetett arra, hogy nem a megfelelő dolgok miatt aggódunk. Például, amíg a klímaváltozással rengeteget foglalkozunk, a népességrobbanással alig, pedig utóbbinak nagyon is sok köze van az előbbihez. A mostani helyzetben is hasonló a véleménye: a koronavírus szerinte nem bizonyult olyan pusztítónak, mint hittük, ellenben a lezárások gazdasági következményei azok lehetnek. Shriver úgy érzi, nevetségesek azok az emberek, akik gratulálnak maguknak, amiért kibírták a karantént, mert a neheze még csak most jön. Azokkal, akik nem kapták el és a hozzátartozóik sem betegedtek meg, gyakorlatilag nem történt semmi – mondta, bár hozzátette, hogy amikor ezt mondja, nem a karantén ellen beszél és nem a vírust akarja bagatellizálni. Ugyanakkor a vírus helyett szerinte inkább a bankszámlánk miatt kellene aggódnunk, valamint a szomszédunk, a munkáltatónk és az ország sorsa miatt. Az emberek ugyanis nem fogják tudni visszafizetni a hiteleiket és magas infláció jön. Az író úgy gondolja, a 2008-as válságkor elég közel álltunk ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol, és ez most is megtörténhet, ez pedig nagyon félelmetes.

A Mandible családról korábban ezt írtuk:

A Mandible családban a gazdasági összeomlás csak egy kiindulópont, de Shriver alapvetően nem erről akar beszélni, hanem arról, hogy ez hogyan kuszálja össze és írja újra az emberi kapcsolatokat. A válság például nagyon hamar egy fedél alá és egy életközösségbe kényszerít olyan embereket, akik addig önszántukból valószínűleg még egy vacsoraasztalhoz sem ültek volna le. A nincs mindenkiből mást hoz ki: van, aki a régmúlt praktikáit alkalmazza ismét, van, aki ellopja a másét, és van, aki akkor is drága bort vedel, amikor már vécépapírra sem futja.”

Reméljük Shriver jóslata azért nem igazodik be egy az egyben.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Amerikában elszabadul az infláció és a kétségbeesés

...
Kritika

Amerika gazdasága maga alá temeti a jövőt

...
Nagy

A koronavírus hozhatja el a totális technológiai uralmat - Maradj otthon #48

A totális technológiai uralommal foglalkozik a pár hete megjelent QualityLand című szatirikus regény, aminek szerzője, a német standupos, Marc-Uwe Kling. most bizonyítjuk, hogy online is működik az életünk.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.