Kondor Vilmos: Sosem csábított a gondolat, hogy megforduljak

Kondor Vilmos: Sosem csábított a gondolat, hogy megforduljak

Hosszú interjút adott az RTL-nek a 2008-ban megjelent Budapest noir című bemutatkozó kötetének megjelenése óta tudatosan rejtőzködő és jobbnál jobb krimiket megjelentető Kondor Vilmos. A teljes beszélgetés december 29-én, 23 óra 50 perctől lesz megtekinthető a televízió műsorán.

vn | 2023. december 29. |

Az RTL XXI. Század című műsora számára Szondi Vanda készített közel egyórás interjút Kondor Vilmossal. A beszélgetés előzetese már elérhető a televízió honlapján, és már ebből is számos érdekességre fény derül.

Például arra, hogy Kondor elsősorban amiatt őrzi az inkognitóját, mert nem szereti a szerzői és a személyi kultuszt ‒ amely össze is csúszhat akár –, illetve szeretné megőrizni a privát szféráját és a magánéletét. Hozzáteszi, hogy soha nem csábította a gondolat, hogy megforduljon és a kamerába nézzen, már csak amiatt sem,

mert amit a világról gondol, az mind benne van a könyveiben.

A köré épült mítoszra nem volt ráhatása, viszont kezdettől nagyon alaposan megválogatta, hogy kiről, miről és kinek beszél. Megtudjuk továbbá, hogy a személyes körülményei miatt jelenleg nem él Budapesten,

és a mai főváros sokkal kevésbé vonzza, mint mondjuk a 15 évvel ezelőtti.

Bár nem hiszi, hogy bármilyen formában benne lenne a regényeiben, azért boldogan belebújna Gordon Zsigmond bőrébe – akit a kezdet kezdetén kimondottan kekec alaknak tartott.

Kondor Vilmos: A hatalom megtartásáért politikusainknak semmilyen ár nem drága
Tovább olvasok

A XXI. Század különkiadása december 29-én, 23:50-kor lesz látható az RTL-en.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mobilos városi kalandjáték készült Kondor Vilmos Bűnös Budapest sorozatához

Elkészült Kondor Vilmos könyvsorozatának mobilos kalandjáték adaptációja, amelyben Gordon Zsigmond, a híres bűnügyi zsurnaliszta, egy hidegvérű gyilkos nyomába ered.

...
Hírek

Kondor Vilmos képregénye az 56-os Budapest utcáira vezet 

Az író nagyon szerette a képregényt, ami végül mégsem jelent meg.

...
Hírek

Kondor Vilmos új regényében a Beatles első budapesti koncertje előtt gyilkolnak

Kondor Vilmos egy sosemvolt Magyarországot épít fel a regényben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.