Keanu Reeves, China Miéville

Keanu Reeves és China Miéville közös regényt írt

A történet Reeves korábbi, BRZRKR című képregényének világában játszódik, és egy halhatatlan harcosról szól, aki szabadulna különleges tulajdonságától. Miéville pedig több év kihagyás után ezzel a kötettel tér vissza a fikcióhoz.

ki | 2024. január 11. |

Július 23-án a Del Rey Booksnál jelenik meg Keanu Reeves első regénye The Book of Elsewhere címmel, melyen a spekulatív irodalom népszerű szerzőjével, China Miéville-lel dolgozott együtt. A regény a 2020-ban megjelent BRZRKR című képregény világában játszódik, melynek szintén Reeves volt az egyik szerzője.

Hőse egy halhatatlan harcos, aki ezer éven átívelő útján próbálja megtalálni a halhatatlansága kulcsát, hogy azáltal arra is rájöjjön, hogyan szabadulhat meg az örök élettől.

Miéville utolsó nagyobb regénye 2012-ben, két kisregénye pedig 2016-ban jelent meg, az azóta eltelt időben két nonfiction kötetet írt, így a fikcióhoz több évnyi kihagyás után tér vissza. „Rendkívüli élmény volt, hogy az egyik kedvenc szerzőmmel, China Miéville-lel dolgozhattam együtt a könyvön” – mondta Reeves. A színész-szerzőnek nagyon tetszett, hogy Miéville már az elején egy világos struktúrát adott a történetnek, és pontosan tudta, hogyan akar játszani a BRZRKR világával. „El voltam ragadtatva a víziójától, és megtisztelve érzem magam, hogy részese lehetek a közös munkának.” A sci-fi író is dicsérte Reeves-t kreatív partnerként, aki nagyon nyitott volt a valódi együttműködésre és a közös kísérletezésre. A The Book of Elsewhere-ből készül majd egy film is a Netflix számára, melynek Reeves lesz a főszereplője, majd egy animesorozat is. Magyar kiadásról egyelőre nincs információnk.

(Forrás: Kirkus Reviews, fotók: Wikimedia Commons)

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Alan Moore, ír nomád mesék, Tolkien és egy kegyvesztett lovag - 9 spekulatív kötet a fa alá

Ha azok közé tartozol, aki egy jó fantasyvel, sci-fivel vonul el legszívesebb olvasni karácsonykor, vagy egy horrorral csavarod le a giccsmérőt, ez az ajánló neked szól.

...
Hírek

Ezek az európai spekulatív irodalom elmúlt évtizedének legfontosabb könyvei

...
Hírek

Michael Chabon nosztalgiázott egyet, az eredmény egy erős fantasy- és SF-lista lett

Milyen könyvek mozgatták meg a hetvenes évek végén Michael Chabon fantáziáját? Egy virtuális összeállításból kiderül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?