Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó alkalmazottai sztrájkolnak. A HarperCollins dolgozói a méltányosabb fizetésért és az igazságosabb könyszakmáért fogtak össze november elején, most pedig folytatják a tiltakozást. Több mint 150 irodalmi ügynök, köztük olyan írók, mint Danielle Jackson, V.E. Schwab és L. A. Chandlar képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben megfogalmazzák, hogy felfüggesztik a munkát a kiadóval, amíg a HarperCollins nem állapodik meg a sztrájkoló alkalmazottakkal.

Simon Eszter | 2022. november 30. |

Mintegy 250 dolgozó, köztük szerkesztők, marketingesek, asszisztensek léptek sztrájkba. Az összefogás lényege, hogy az alkalmazottak minimális kezdő fizetését 45 ezer dollárról 50 ezer dollárra emeljék. Emellett azt is kifogásolják, hogy a HarperCollins nem törekszik eléggé a dolgozók sokszínűségére, mivel évtizedek óta túlnyomó többségben fehér munkavállalókat alkalmaznak. 

Sztrájkolnak a híres könyvkiadó dolgozói, méltányosabb bérezést szeretnének

Az igazságosabb könyvszakmáért és a méltányos bérezésért fogtak össze az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó, a HarperCollins alkalmazottai. Közel 250 dolgozó fog sztrájkolni, mivel nem veszik figyelembe a kéréseiket.

Tovább olvasok

Míg sokan a könyvkiadást szívügyüknek tekintik, irodalmi ügynökként tudjuk, hogy hamar kiégéshez vezethet. A feltörekvő kiadói nemzedéknek meg kell küzdenie a diákhitel-tartozással, a megélhetési költségek emelkedésével és a növekvő munkaidővel, annak ellenére, hogy a fizetésük ezt nem kompenzálja. A fiatal pályakezdők új nézőpontokat hoznak a könyvszakmába, amelyek hiányoznak az iparágból, pedig elengedhetetlenek a könyvkiadáshoz” – áll a levélben.

The Guardian a tiltakozás kezdetekor közölt cikkében megszólalt Laura Harshberger, a HarperCollins Children’s Books vezető szerkesztője, aki saját példáját felhozva elmondta, hogy a húszas éveiben a könyvszakma mellett szabadúszóként is munkát kellett vállalnia, mert a kiadó nem biztosított elegendő fizetést a megélhetéshez.

A levelet több irodalmi ügynökség is aláírta. A petíciót Chelsea Hensley, a KT Literary Agency egyik munkatársa szervezte és megjegyezte, hogy a kezdeményezés épp az évnek abban a szakaszában indult, amikor az ügynökségek az új kötetekkel kapcsolatban tárgyalnak a kiadókkal. Annak ellenére, hogy a HarperCollins most még nem érzi a sztrájk hatását, januárra biztosan észreveszik a változásokat" – mondta Chelsea Hensley.

A HarperCollins az egyetlen nagy New York-i kiadó, amely szakszervezettel rendelkezik, a sztrájkoló alkalmazottak pedig a United Auto Workers tagjai, amely az Egyesült Államokban és Kanadában dolgozó alkalmazottakat képviseli.

A kiadó szóvivője nem reagált azonnal a levélre, de a hétfőn közzétett közlemény szerint a HarperCollins több javaslatra is nyitott volt, amelyeket a United Auto Workers kíván a dolgozók új szerződésébe foglalni. Hozzátették, hogy a kiadó csalódott, amiért egyelőre nem született megállapodás, de továbbra is jóhiszeműen folytatják a tárgyalásokat.

A sztrájkolók mellett több író is kiállt. Korábban John Scalzi, Lauren Groff és Angie Thomas, most pedig Charish Reid, Micah Nemerever és Sarah Ruiz-Grossman is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Forrás: ABC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sztrájkolnak a híres könyvkiadó dolgozói, méltányosabb bérezést szeretnének

Az igazságosabb könyvszakmáért és a méltányos bérezésért fogtak össze az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó, a HarperCollins alkalmazottai. Közel 250 dolgozó fog sztrájkolni, mivel nem veszik figyelembe a kéréseiket.

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

A Könyvesnél valljuk, hogy a minőségi, 21. századi oktatás a jövőnk talán legfontosabb alappillére, és ehhez elengedhetetlen a társadalmi, anyagi és szakpolitikai megbecsülés és támogatás. Könyveket ajánlunk nagyszerű tanárokról és rossz vezetésről.

...
Nagy

A zsírkréták sztrájkba lépnek, de ebből minden gyerek profitál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.