Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó alkalmazottai sztrájkolnak. A HarperCollins dolgozói a méltányosabb fizetésért és az igazságosabb könyszakmáért fogtak össze november elején, most pedig folytatják a tiltakozást. Több mint 150 irodalmi ügynök, köztük olyan írók, mint Danielle Jackson, V.E. Schwab és L. A. Chandlar képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben megfogalmazzák, hogy felfüggesztik a munkát a kiadóval, amíg a HarperCollins nem állapodik meg a sztrájkoló alkalmazottakkal.

Simon Eszter | 2022. november 30. |

Mintegy 250 dolgozó, köztük szerkesztők, marketingesek, asszisztensek léptek sztrájkba. Az összefogás lényege, hogy az alkalmazottak minimális kezdő fizetését 45 ezer dollárról 50 ezer dollárra emeljék. Emellett azt is kifogásolják, hogy a HarperCollins nem törekszik eléggé a dolgozók sokszínűségére, mivel évtizedek óta túlnyomó többségben fehér munkavállalókat alkalmaznak. 

Sztrájkolnak a híres könyvkiadó dolgozói, méltányosabb bérezést szeretnének

Az igazságosabb könyvszakmáért és a méltányos bérezésért fogtak össze az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó, a HarperCollins alkalmazottai. Közel 250 dolgozó fog sztrájkolni, mivel nem veszik figyelembe a kéréseiket.

Tovább olvasok

Míg sokan a könyvkiadást szívügyüknek tekintik, irodalmi ügynökként tudjuk, hogy hamar kiégéshez vezethet. A feltörekvő kiadói nemzedéknek meg kell küzdenie a diákhitel-tartozással, a megélhetési költségek emelkedésével és a növekvő munkaidővel, annak ellenére, hogy a fizetésük ezt nem kompenzálja. A fiatal pályakezdők új nézőpontokat hoznak a könyvszakmába, amelyek hiányoznak az iparágból, pedig elengedhetetlenek a könyvkiadáshoz” – áll a levélben.

The Guardian a tiltakozás kezdetekor közölt cikkében megszólalt Laura Harshberger, a HarperCollins Children’s Books vezető szerkesztője, aki saját példáját felhozva elmondta, hogy a húszas éveiben a könyvszakma mellett szabadúszóként is munkát kellett vállalnia, mert a kiadó nem biztosított elegendő fizetést a megélhetéshez.

A levelet több irodalmi ügynökség is aláírta. A petíciót Chelsea Hensley, a KT Literary Agency egyik munkatársa szervezte és megjegyezte, hogy a kezdeményezés épp az évnek abban a szakaszában indult, amikor az ügynökségek az új kötetekkel kapcsolatban tárgyalnak a kiadókkal. Annak ellenére, hogy a HarperCollins most még nem érzi a sztrájk hatását, januárra biztosan észreveszik a változásokat" – mondta Chelsea Hensley.

A HarperCollins az egyetlen nagy New York-i kiadó, amely szakszervezettel rendelkezik, a sztrájkoló alkalmazottak pedig a United Auto Workers tagjai, amely az Egyesült Államokban és Kanadában dolgozó alkalmazottakat képviseli.

A kiadó szóvivője nem reagált azonnal a levélre, de a hétfőn közzétett közlemény szerint a HarperCollins több javaslatra is nyitott volt, amelyeket a United Auto Workers kíván a dolgozók új szerződésébe foglalni. Hozzátették, hogy a kiadó csalódott, amiért egyelőre nem született megállapodás, de továbbra is jóhiszeműen folytatják a tárgyalásokat.

A sztrájkolók mellett több író is kiállt. Korábban John Scalzi, Lauren Groff és Angie Thomas, most pedig Charish Reid, Micah Nemerever és Sarah Ruiz-Grossman is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Forrás: ABC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sztrájkolnak a híres könyvkiadó dolgozói, méltányosabb bérezést szeretnének

Az igazságosabb könyvszakmáért és a méltányos bérezésért fogtak össze az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó, a HarperCollins alkalmazottai. Közel 250 dolgozó fog sztrájkolni, mivel nem veszik figyelembe a kéréseiket.

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

A Könyvesnél valljuk, hogy a minőségi, 21. századi oktatás a jövőnk talán legfontosabb alappillére, és ehhez elengedhetetlen a társadalmi, anyagi és szakpolitikai megbecsülés és támogatás. Könyveket ajánlunk nagyszerű tanárokról és rossz vezetésről.

...
Nagy

A zsírkréták sztrájkba lépnek, de ebből minden gyerek profitál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

Dániel András azt mondja, a fejében időnként elég nagy a jövés-menés, és ezt most már egy könyv is bizonyítja. A Mindenki mászkál akár böngészőként is működik, a kép ugyanis egyértelműen vonzza a szemet.

...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.