A Hamnet írója elérte, hogy emlékhelyet kapjanak a Shakespeare-ikrek

A Hamnet írója elérte, hogy emlékhelyet kapjanak a Shakespeare-ikrek

Maggie O’Farrell sikeresen kampányolt azért, hogy végre méltó módon emlékezzenek meg Shakespeare gyerekeiről, akik nagy hatással voltak a drámaíró műveire.

ro | 2022. május 05. |
Maggie O’Farrell
Hamnet
Ford.: Schultz Judit, Európa, 2022, 365 oldal
-

Maggie O’Farrell elérte, hogy végre emlékhelyet kapjanak Shakespeare ikergyerekei, akik a szerző Hamnet című regényének megjelenése óta kerültek ismét reflektorfénybe. A Stratford-upon-Avon-i Szentháromság-templom udvarán két berkenyefát ültetnek majd a hétvégén, és két plakettet is elhelyeznek, melyeken a Vízkereszt, vagy amit akartok és a Hamlet című darabokból származó idézetek olvashatók.

Shakespeare ikrei, Hamnet és Judith központi szereplői O’Farrell regényének: Hamnet 1596-ban hunyt el, mindössze 11 éves volt, ikertestvére viszont magas kort élt meg, és 1662-ben 77 évesen halt meg. Mindkettőjüket a templomudvarban temették el, de sírjuk pontos helye ismeretlen. Az épületet amúgy Shakespeare-templomként is számon tartják, hiszen itt keresztelték meg a későbbi drámaírót, ebbe a templomba járt imádkozni, és itt is temették el, akárcsak a feleségét, Anne Hathawayt és legidősebb lányát, Susannát.

-

Shakespeare családja körében

Maggie O’Farrell 2017-ben járt először ebben a templomban, és akkor szomorúan látta, hogy a Shakespeare-ikreknek még sírkövük sincs, most viszont örül, hogy a város és a templom is összefogott. Szerinte nagyon sokat köszönhetünk Hamnetnek és Judithnak, hiszen a Shakespare-művekben az egymástól elválasztott ikrek motívuma rendszeresen újra és újra felbukkan, és meggyőződése az is, hogy Hamnet korai halála nélkül nem jött volna létre sem a Hamlet, sem pedig a Vízkereszt, vagy amit akartok.

A Hamnet című regénybe itt tudtok beleolvasni:

Shakespeare elfeledett fiának állít emléket a Hamnet
Shakespeare elfeledett fiának állít emléket a Hamnet
Tovább olvasok

Forrás: Bookseller

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Shakespeare elfeledett fiának állít emléket a Hamnet

Maggie O'Farrell regénye megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi. Olvass bele!

...
Hírek

Kanadai egyetem szerezte meg Shakespeare Első Fólióját

Egy kanadai könyvtár tulajdonába került William Shakespeare ritka Első Fóliója. A gyűjteményes kiadásból mindössze 235 példány maradt fenn az egész világon.

...
Hírek

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.    

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét