Online, illetve a városban rendezik meg a frankfurti könyvvásárt

A digitális térben, valamint a városban elszórtan fogják megtartani idén a frankfurti könyvvásárt a koronavírus miatt. A hagyományos kiállítótéri standok idén elmaradnak, de a szervezők a rendezvényről semmiképpen nem akarnak lemondani. 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 09. |

Az utóbbi hónapokban a könyvfesztiválok szervezőinek nagyon nehéz dolguk volt. Míg tavasszal számos fontos eseményt le kellett mondani, addig sokan azzal terveztek, hogy szeptember-októberben már lehet ilyen típusú rendezvényeket tartani. A koronavírus-helyzet azonban most sem rózsás, így több helyen is alternatív megoldásokat igyekeznek keresni. Míg nálunk a Könyvhét bizonyos programjait a digitális térben fogják megrendezni, addig a frankfurti könyvvásár esetében is hasonlóan gondolkodnak: részben online, részben pedig a városban lesznek a könyvbemutatók, de a hagyományos kiállítótérről lemondtak.

A frankfurti könyvvásár szervezői nagyon elkötelezettek amellett, hogy valamilyen formában, de megtartják a rendezvényt október 14-18. között. Már májusban arról adtak hírt, hogy a koronavírus-járvány ellenére is úgy terveznek, hogy lesz könyvvásár, csak rendhagyó lesz. „Idén minden korábbinál fontosabb, hogy megtartsák a könyvvásárt, amely azonban egyfajta, a vírus által meghatározott különkiadás lesz” – mondta akkor Juergen Boos, a vásár igazgatója.

A szervezők végül mind a kiadók, mind a nemzetközi olvasók számára számos online programmal készülnek (BOOKFEST DIGITAL), de Frankfurtban a tervek szerint élőben is megtartanának több tucat eseményt (BOOKFEST CITY). A hagyományos kiállítótéri programok az idén elmaradnak, már csak azért is, mert számos országból nem tudnának odautazni a kiállítók, sem pedig a látogatók.

A könyvvásár díszvendége Kanada lesz, így onnan is számos virtuális program látható. Az ország képviselői fizikailag azonban csak 2021-ben lesznek jelen a könyvvásáron. A rendezvényen olyan szerzők fognak részt venni, mint Irvine Welsh, John Niven, Karin Slaughter, Don Winslow, Elizabeth Gilbert, Bov Bjerg, Cornelia Funke, Chilly Gonzales, Francesca Melandri. Érdemes lehet majd az online térben követni a beszélgetéseket és a könyvbemutatókat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megtartják októberben a frankfurti könyvvásárt

A koronavírus-járvány ellenére megrendezik októberben az idei frankfurti könyvvásárt - így döntött tegnap a rendezvény felügyelőtanácsa.

...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.