Online, illetve a városban rendezik meg a frankfurti könyvvásárt

A digitális térben, valamint a városban elszórtan fogják megtartani idén a frankfurti könyvvásárt a koronavírus miatt. A hagyományos kiállítótéri standok idén elmaradnak, de a szervezők a rendezvényről semmiképpen nem akarnak lemondani. 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 09. |

Az utóbbi hónapokban a könyvfesztiválok szervezőinek nagyon nehéz dolguk volt. Míg tavasszal számos fontos eseményt le kellett mondani, addig sokan azzal terveztek, hogy szeptember-októberben már lehet ilyen típusú rendezvényeket tartani. A koronavírus-helyzet azonban most sem rózsás, így több helyen is alternatív megoldásokat igyekeznek keresni. Míg nálunk a Könyvhét bizonyos programjait a digitális térben fogják megrendezni, addig a frankfurti könyvvásár esetében is hasonlóan gondolkodnak: részben online, részben pedig a városban lesznek a könyvbemutatók, de a hagyományos kiállítótérről lemondtak.

A frankfurti könyvvásár szervezői nagyon elkötelezettek amellett, hogy valamilyen formában, de megtartják a rendezvényt október 14-18. között. Már májusban arról adtak hírt, hogy a koronavírus-járvány ellenére is úgy terveznek, hogy lesz könyvvásár, csak rendhagyó lesz. „Idén minden korábbinál fontosabb, hogy megtartsák a könyvvásárt, amely azonban egyfajta, a vírus által meghatározott különkiadás lesz” – mondta akkor Juergen Boos, a vásár igazgatója.

A szervezők végül mind a kiadók, mind a nemzetközi olvasók számára számos online programmal készülnek (BOOKFEST DIGITAL), de Frankfurtban a tervek szerint élőben is megtartanának több tucat eseményt (BOOKFEST CITY). A hagyományos kiállítótéri programok az idén elmaradnak, már csak azért is, mert számos országból nem tudnának odautazni a kiállítók, sem pedig a látogatók.

A könyvvásár díszvendége Kanada lesz, így onnan is számos virtuális program látható. Az ország képviselői fizikailag azonban csak 2021-ben lesznek jelen a könyvvásáron. A rendezvényen olyan szerzők fognak részt venni, mint Irvine Welsh, John Niven, Karin Slaughter, Don Winslow, Elizabeth Gilbert, Bov Bjerg, Cornelia Funke, Chilly Gonzales, Francesca Melandri. Érdemes lehet majd az online térben követni a beszélgetéseket és a könyvbemutatókat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megtartják októberben a frankfurti könyvvásárt

A koronavírus-járvány ellenére megrendezik októberben az idei frankfurti könyvvásárt - így döntött tegnap a rendezvény felügyelőtanácsa.

...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.