A Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

Az Esterházy család a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat, az erről szóló hírt Esterházy Péter 70. születésnapján jelentették be.

.konyves. | 2020. április 14. |

Fotó: Szebeni András

Esterházy Péter 70. születésnapján jelentették be, hogy az Esterházy család a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat. A könyvtár kezelője az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár lett. Utóbbi falai között őrzik többek között Luther Márton végrendeletét, a Vizsoly Biblia egy példányát és a gyűjtemény a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárral is büszkélkedhet. Ide kerül Esterházy Péternek és feleségének, Esterházy Gittának közel tizenötezer kötetes könyvtára is.

Az ajándékozási szerződést tavaly októberben írták alá, télen pedig bedobozolták a mintegy négyszáz könyvfolyóméternyi kötetet. A könyvtárat ideiglenesen az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában helyezték el, jelenleg is zajlik a gyűjtemény feldolgozása. A könyvtár végleges helye az evangélikus egyház székházában lesz. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök elmesélte, hogy amikor Esterházy Gittának megmutatták a székházat, akkor büszkén vezették Luther Márton szobrához, melynek talapzata előtt a reformáció ötszázadik évfordulójára készült Kálvin téri installáció egyik feliratos köve lett elhelyezve.

„A 95 kő közül mi azt választottuk, amin Luther Mártontól és Esterházy Pétertől olvasható idézet: »Nincs nagyobb ellenségünk önmagunknál« – olvasható Luther Mártontól a mondás, míg Esterházy Pétertől ez az idézet van kőbe vésve: »Luther kérdése az volt: találok-e egy irgalmas Istent. Az én kérdésem: találok-e egy irgalmas embert.« Talán ez is kifejezi, hogy az evangélikus egyház hagyományához a lelkiség és a kultúra egyaránt hozzátartozik. Az evangélikus egyház az elmúlt ötszáz évben általában nagy felekezeti nyitottságot tanúsított, ha tudományról vagy kultúráról volt szó.

Így lehet, hogy Luther és Esterházy jól megférnek egymás mellett.”

H. Hubert Gabriella gyűjteményvezető kifejtette, hogy „a magyar irodalom és a német irodalom hangsúlyosan szerepel ebben a könyvanyagban. Néhány, a családban öröklődő könyv is előfordul a könyvgyűjteményben és természetesen rengeteg dedikált kötettel is találkozhatunk. Főleg Esterházy Gitta érdeklődési körét tükrözi a nagy számú képzőművészeti album és természetesen nagy számú történelmi tárgyú könyv is alkotja a könyvgyűjteményt.” Fabiny Tamás elmondta, hogy az Esterházy család a könyvtár egyházuknak adományozásán túl azt is vállalta, hogy összegyűjti és a gyűjteménynek adja Esterházy Péter eddig megjelent könyveinek összes kiadását, mely az idegen nyelvű kötetekre is kiterjed. Mindezt nemcsak visszamenőlegesen, hanem a jövőre vonatkozóan is vállalta a család. A tervezett könyvtárrészlegen a könyvek mellett személyes tárgyakat is ki fognak állítani.

Miért nem kell félni Esterházy Pétertől? - Maradj otthon #24 -...

melyik Esterházyval kezdjem az életművet. Ez általában egy teljesen értelmezhetetlen szégyen kíséretében érkezik, mintha mindenkinek Esterházyt kellene olvasnia, de ez nincs így, Esterházy egyszer mindenkit meg fog találni, ettől nem kell félni, mi most ehhez próbálunk meg segítséget nyújtani. 2015 áprilisában a Könyvfesztiválon a rendhagyó Esterházy-életrajz, Az évek iszkolása szerzőjével, Marianne D.

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak nemcsak a feldolgozását és digitalizálását tervezi, hanem ki is tágítják majd a kört és az olvasókhoz fordulnak: „Gyűjtést indítunk, hogy ki-ki digitális formában küldje el azokat a dedikációkat, vagy az Esterházy által kézzel javított szövegek oldalait, amelyek a tulajdonukban vannak. Ezzel arra törekszünk, hogy minél teljesebben sikerüljön ezeket a magánkézben lévő kötetekben olvasható kézírásokat a jövő számára megörökíteni” – közölte a gyűjteményvezető.

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai 2020 áprilisában tervezték, hogy megkezdik az Esterházy-könyvtár feldolgozását, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra kellett halasztaniuk. Az Evangélikus Országos Könyvtár honlapján mindenesetre külön alfejezetet szentelnek az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak és az ott folyó munkának, híreknek, eseményeknek. A honlapnak lesz egy népszerűsítő része, emellett a tudományos kutatás számára is információkat közölnek majd. Itt a feldolgozás üteméről is tájékoztatják az olvasókat. A gyűjteményi igazgató elmondta, hogy 2022 őszére tervezik a könyvtár tényleges megnyitását, és arra az időpontra elkészítik a könyvtár számítógépes feldolgozását is: „Addig is a virtuális térben lesz jelen a könyvtár”.

Forrás: evangelikus.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Miért nem kell félni Esterházy Pétertől? - Maradj otthon #24

A kísérlezetők számára utakat mutatunk az Esterházy-prózához, így kezdjük az emlékezést a 2016-ban elhunyt íróra, aki április 14-én töltené be a 70. életévét.

...
Nagy

„Folytatom zárójelen kívül, mintha mi sem történt volna” - EP70

Esterházy Péter ma, április 14-én lenne hetvenéves. Összeszedtük életének és pályájának legfontosabb állomásait is, és azt, hogy mindezek hogyan jelentek meg a könyveiben.

...
Nagy

Bizalmas viszonyban kell lenni a szavakkal - EP70

Bár Esterházy Péter úgy gondolta, sok értelme nincs interjút adni, mi mégis körülnéztünk az Arcanum adatbázisában, és kicsit utánaolvastunk, hogy miket nyilatkozott annak idején irodalomról, íróságról, családról, fociról.

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Polc

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

...

A Keresztutak az eddigi legnagyobb kísérlet arra, hogy Franzen bemutassa az amerikai közelmúltat

...