A holtszezonban is irány Veszprém: Cserna, Grecsó, Háy, Nyáry, Vecsei az új irodalmi fesztiválon

A holtszezonban is irány Veszprém: Cserna, Grecsó, Háy, Nyáry, Vecsei az új irodalmi fesztiválon

Új irodalmi fesztivál indul Veszprémben február 25-27. között Holtszezon néven. Sok-sok helyszínen kis és nagy programokkal szólítják meg a fiatal kultúrafogyasztókat, mert a balatoni régió holtszezonban is izgalmas. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program irodalmi rendezvénye hagyományteremtő szándékkal kifejezetten az uborkaszezonban indul el. De lehet holtszezonnak hívni egy eseményt, ami megtölti kulturális tartalommal Veszprém városát? A kérdésre röviden és magabiztosan, természetesen igennel válaszolt Can Togay, a fesztivál egyik szervezője, akivel a Holtszezon Irodalmi Fesztivál ötletéről és céljairól beszélgettünk. 

vl | 2022. február 23. |

A színház vagy a sport világában sem ismeretlen a holtszezon fogalma, általában azt az időszakot nevezzük így, amiben nem történik semmi. Mármint látszólag nem történik semmi, nincs évad vagy bajnokság, valójában mégis rengeteg minden történik: ilyenkor készülnek a társulatok vagy csapatok a következő megmérettetésekre, ebből a szempontból a műhelymunka és a felkészülés kap hangsúlyt.  

"A szezonhosszabbítás az EKF egyik kiemelt célja, hogy ne csupán nyáron, hanem télen is történjen valami Veszprémben és a régióban"

 - mondta Can Togay, művészeti és kreatív főtanácsadó, aki az EKF-nek tett javaslataiban “irodalmi szezonok” gondolatát vetette fel, amihez be lehet terelni mindent, ami irodalmi szempontból releváns és a régióban történik. "Az EKF pályázatban annak idején megszületett a szlogen, miszerint “a hét ne álljon többé unalmas keddekből”, és mi Varga Richárddal (a Holtszezon szervezője - a szerk.) erről kezdtünk el beszélni: mi lenne, ha olyan időpontban lenne izgalmas irodalmi rendezvénysorozat, ami egyáltalán nem jellemző? Mi lenne, ha az eseménytelenségre ítélt, álmos időszakban valósulna meg?" - mondta Togay, aki viccesen hozzátette, azt nem tudta átvinni, hogy február 30-án rendezzék meg az eseménysorozatot, ami ugye nem lehetséges. 

"Azt szeretnénk, ha olyan dolgok találkoznának egymással, amik nem szoktak. Idősebb generáció a fiatalabbal, a lokális az országos érdeklődéssel, a műfaji irodalom az elitirodalommal, hogy valamiféle interakcióba kerüljenek az egymással párhuzamosan létező szempontok." Az a projekt számára külön fontos volt, hogy az egyetemistákat is a városban tartsák, mert szükségük van a kapcsolódási pontokra, ne rohanjanak rögtön haza, mihelyt véget ér a hét. 

Togay a Veszprémi Egyetemen tanít kreatív írást, ahol a diákjaival kezdett arról beszélni, milyen eseményt képzelnének el, hiszen ők lennének a célcsoport. Így derült ki, hogy komolyan érdeklődnek a zsánerműfajok iránt (fantasy, sci-fi, krimi, horror, romantikus történet, képregény), illetve az olyan határátlépések iránt, amikor a különböző zenei műfajok és az irodalom, a gasztronómia és az előadóművészet találkozik, ezért ezek a szempontok az egész fesztivál nézőpontjában megjelennek. "Totálisan másban vagyunk ők és én, ami a korkülönbséget nézve nem meglepő. 

Tanítás közben kis túlzással folyton a Csillagok háborúját kell elővennem, ha közös ismeretre akarok hivatkozni.

Mindazonáltal nagyon tudatosak, ami az elbeszélést, a mesét illeti. Műfajokban gondolkodnak, anyanyelvük a fantasy, szerepjátékokat játszanak, ami ugye a storytelling egyik fajtája, azaz történetet fejlesztenek szenvedéllyel."

A Holtszezon gondolata így kezdett összeállni, amelynek során valamiféle hibrid, többfajta hangvételű program jött létre, amiben megjelenik a klasszikus értelemben vett szépirodalom, de például fellép a Platon Karatev, a Lázár tesók, Boebeck, Barkóczi Noémi, Vecsei H. Miklós Párbeszéd sötétben című Csoóri Sándor-ekoncertszínházával, de lesz Ohnody koncert és slam poetry is. A helyi irodalmi hagyományt képviseli Fenyvesi Ottó, de együtt lép fel Géczi János és a Vad Fruttik énekes-dalszövegírója, Likó Marci. De lesznek Móricz Zsigmond-ösztöndíjasok, Cserna-Szabó András, Grecsó Krisztián, Háy János és Nyáry Krisztián is.

Az ismert nagyobb helyszínek, Expresszó vagy Művésetek háza mellett nagyon sok kisebb étterem, kocsma és galéria is csatlakozott: Kunszt, Terem, Papírkutya, Utas és holdvilág Antikvárium, Wine & Vinyl Bar & Store, Fricska étteremlakás, Incognito Kávézó. Érdemes körbenézni, mert izgalmas helyekről van szó. "Eleve vonzó, kulturális atmoszférájú helyszíneket kerestünk, oda akarunk menni a nézőhöz, a fogyasztóhoz. Majd szeretnénk terjedni is a régióban. Az ünnep- vagy eseményszerűségét az adja, hogy három napon át olyan helyeken botlasz az irodalomba, ahol amúgy is az együttlétet keresed." 

"A legfőbb célunk nem is annyira irodalmi, mint inkább ennek a kulturális régiónak az erősítése" - magyarázza Togay a Holtszezon vízióját, amin ilyen értelemben "az irodalom eszköz a fiatalok eléréséhez, bevonásához". Abban reménykednek, hogy hosszútávon megmarad ez az esemény, ami az idei indulása után a jövő évi EKF-évben még nagyobbá és nemzetközivé válhatna. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

A Carmen Mola írói álnév mögött rejtőző három spanyol szerző mesélt extrém gyilkossági ötletekről, a közös alkotási folyamat előnyeiről és kihívásairól, valamint a jövőbeli terveikről is.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

Hírek
...
Hírek

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.