A holtszezonban is irány Veszprém: Cserna, Grecsó, Háy, Nyáry, Vecsei az új irodalmi fesztiválon

A holtszezonban is irány Veszprém: Cserna, Grecsó, Háy, Nyáry, Vecsei az új irodalmi fesztiválon

Új irodalmi fesztivál indul Veszprémben február 25-27. között Holtszezon néven. Sok-sok helyszínen kis és nagy programokkal szólítják meg a fiatal kultúrafogyasztókat, mert a balatoni régió holtszezonban is izgalmas. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program irodalmi rendezvénye hagyományteremtő szándékkal kifejezetten az uborkaszezonban indul el. De lehet holtszezonnak hívni egy eseményt, ami megtölti kulturális tartalommal Veszprém városát? A kérdésre röviden és magabiztosan, természetesen igennel válaszolt Can Togay, a fesztivál egyik szervezője, akivel a Holtszezon Irodalmi Fesztivál ötletéről és céljairól beszélgettünk. 

vl | 2022. február 23. |

A színház vagy a sport világában sem ismeretlen a holtszezon fogalma, általában azt az időszakot nevezzük így, amiben nem történik semmi. Mármint látszólag nem történik semmi, nincs évad vagy bajnokság, valójában mégis rengeteg minden történik: ilyenkor készülnek a társulatok vagy csapatok a következő megmérettetésekre, ebből a szempontból a műhelymunka és a felkészülés kap hangsúlyt.  

"A szezonhosszabbítás az EKF egyik kiemelt célja, hogy ne csupán nyáron, hanem télen is történjen valami Veszprémben és a régióban"

 - mondta Can Togay, művészeti és kreatív főtanácsadó, aki az EKF-nek tett javaslataiban “irodalmi szezonok” gondolatát vetette fel, amihez be lehet terelni mindent, ami irodalmi szempontból releváns és a régióban történik. "Az EKF pályázatban annak idején megszületett a szlogen, miszerint “a hét ne álljon többé unalmas keddekből”, és mi Varga Richárddal (a Holtszezon szervezője - a szerk.) erről kezdtünk el beszélni: mi lenne, ha olyan időpontban lenne izgalmas irodalmi rendezvénysorozat, ami egyáltalán nem jellemző? Mi lenne, ha az eseménytelenségre ítélt, álmos időszakban valósulna meg?" - mondta Togay, aki viccesen hozzátette, azt nem tudta átvinni, hogy február 30-án rendezzék meg az eseménysorozatot, ami ugye nem lehetséges. 

"Azt szeretnénk, ha olyan dolgok találkoznának egymással, amik nem szoktak. Idősebb generáció a fiatalabbal, a lokális az országos érdeklődéssel, a műfaji irodalom az elitirodalommal, hogy valamiféle interakcióba kerüljenek az egymással párhuzamosan létező szempontok." Az a projekt számára külön fontos volt, hogy az egyetemistákat is a városban tartsák, mert szükségük van a kapcsolódási pontokra, ne rohanjanak rögtön haza, mihelyt véget ér a hét. 

Togay a Veszprémi Egyetemen tanít kreatív írást, ahol a diákjaival kezdett arról beszélni, milyen eseményt képzelnének el, hiszen ők lennének a célcsoport. Így derült ki, hogy komolyan érdeklődnek a zsánerműfajok iránt (fantasy, sci-fi, krimi, horror, romantikus történet, képregény), illetve az olyan határátlépések iránt, amikor a különböző zenei műfajok és az irodalom, a gasztronómia és az előadóművészet találkozik, ezért ezek a szempontok az egész fesztivál nézőpontjában megjelennek. "Totálisan másban vagyunk ők és én, ami a korkülönbséget nézve nem meglepő. 

Tanítás közben kis túlzással folyton a Csillagok háborúját kell elővennem, ha közös ismeretre akarok hivatkozni.

Mindazonáltal nagyon tudatosak, ami az elbeszélést, a mesét illeti. Műfajokban gondolkodnak, anyanyelvük a fantasy, szerepjátékokat játszanak, ami ugye a storytelling egyik fajtája, azaz történetet fejlesztenek szenvedéllyel."

A Holtszezon gondolata így kezdett összeállni, amelynek során valamiféle hibrid, többfajta hangvételű program jött létre, amiben megjelenik a klasszikus értelemben vett szépirodalom, de például fellép a Platon Karatev, a Lázár tesók, Boebeck, Barkóczi Noémi, Vecsei H. Miklós Párbeszéd sötétben című Csoóri Sándor-ekoncertszínházával, de lesz Ohnody koncert és slam poetry is. A helyi irodalmi hagyományt képviseli Fenyvesi Ottó, de együtt lép fel Géczi János és a Vad Fruttik énekes-dalszövegírója, Likó Marci. De lesznek Móricz Zsigmond-ösztöndíjasok, Cserna-Szabó András, Grecsó Krisztián, Háy János és Nyáry Krisztián is.

Az ismert nagyobb helyszínek, Expresszó vagy Művésetek háza mellett nagyon sok kisebb étterem, kocsma és galéria is csatlakozott: Kunszt, Terem, Papírkutya, Utas és holdvilág Antikvárium, Wine & Vinyl Bar & Store, Fricska étteremlakás, Incognito Kávézó. Érdemes körbenézni, mert izgalmas helyekről van szó. "Eleve vonzó, kulturális atmoszférájú helyszíneket kerestünk, oda akarunk menni a nézőhöz, a fogyasztóhoz. Majd szeretnénk terjedni is a régióban. Az ünnep- vagy eseményszerűségét az adja, hogy három napon át olyan helyeken botlasz az irodalomba, ahol amúgy is az együttlétet keresed." 

"A legfőbb célunk nem is annyira irodalmi, mint inkább ennek a kulturális régiónak az erősítése" - magyarázza Togay a Holtszezon vízióját, amin ilyen értelemben "az irodalom eszköz a fiatalok eléréséhez, bevonásához". Abban reménykednek, hogy hosszútávon megmarad ez az esemény, ami az idei indulása után a jövő évi EKF-évben még nagyobbá és nemzetközivé válhatna. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.