„Isten éltesse, Laci bá!” - Bukta Imre videóval köszöntötte Krasznahorkait

„Isten éltesse, Laci bá!” - Bukta Imre videóval köszöntötte Krasznahorkait

Bukta Imre Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas képzőművész rövid videóban köszöntötte Krasznahorkai László írót hetvenedik születésnapja alkalmából.

ko | 2024. január 08. |

A kreatív és egyedi kis videót Krasznahorkai László kiadója, a Magvető tette közzé Facebook-oldalán, melyen január 5-én az írót többen (például Máté Gábor színész vagy Yu Zemin kínai műfordító) is felköszöntötték. 

Bukta Imre öt perces köszöntőjében szülőfalujából, egész pontosan mezőszemerei házából jelentkezik be, majd miután egy kapára mint szelfibotra rögzíti a telefonját, elindul a falu általános iskolája felé. A rejtélyes úticélhoz vezető utcák a Sátántangó klasszikus helyszíneit idézik, betört üvegű vegyesbolt, málladozó falú mozi mellett, sáros, aszfalt nélküli utcákon át vezet a kamerát tartó és az eseményeket narráló képzőművész útja. Az általános iskolába érve a nyolcadik osztályosokhoz megy, akik egy-egy Krasznahorkai-kötettel a kezükben kívánnak boldog születésnapot „Isten éltesse, Laci bá!” felkiáltással. 

Szívmelengetően kedves, egyszerű és ötletes videó, melybe napjaink vidéki Magyarországa is „belelóg”.

Krasznahorkai Lászlót hetvenedik születésnapján mi is köszöntöttük, cikkünkben bejártuk szülővárosának, Gyulának fontosabb helyszíneit és röviden megvizsgáltuk ezek szerepét a regényeiben. De szerkesztőjével, Szegő Jánossal is beszélgettünk egy podcastben és hét könyvet is ajánlottunk a hetvenéves írótól. 

A gyerekkor helyszínét csak elveszíteni lehet [Krasznahorkai 70]
A gyerekkor helyszínét csak elveszíteni lehet [Krasznahorkai 70]

Január 5-én lett hetvenéves Krasznahorkai László, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akinek minden új kötetét türelmetlenül várjuk, akinek minden évben drukkolunk az irodalmi Nobel-díj kihirdetésekor, akinek hosszúmondataiba gyakran beleveszünk, és akinek könyveit időről időre újraolvassuk. A Sátántangó szerzőjének 1985-ben induló, lassan négy évtizedes életműve Keresztury Tibor szerint „folyamatos, végtelenül szelíd, mégis a végsőkig kitartó, elszánt provokáció”, a szerző „magányos cédrus”, vagy ahogyan Susan Sontag mondta róla, „az apokalipszis mestere”. Krasznahorkai elmondása szerint Franz Kafka A kastély című művét olvasva határozta el, hogy írni kezd, és azóta leggyakrabban olyan társtalan, beskatulyázhatatlan írókhoz hasonlítják, mint Bodor Ádám, Tar Sándor, Thomas Bernhard vagy Samuel Beckett. Hasonlít is hozzájuk, meg nem is, mindig következetesen a saját útját járja, és kisebb kitérőkkel ugyanazokat a köröket rója, végtelennek tűnő mondataiba a pusztulás legszebb képeit sűríti, és arról beszél, hogy a végítélet nem valamiféle eljövendő dolog, hanem a lét alapvető állapota. 

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Krasznahorkai végtelen mondataival az univerzum egészét kutatja // podcast

Megírta a magyar irodalom egyik legjobb regényét, megnyerte az egyik legmenőbb angolszász irodalmi díjat, társalkotója volt a filmtörténet egyik legradikálisabb rendezőjének. Krasznahorkai László 70 éves, kihasználtuk az évfordulót, hogy átbeszéljük az életművet. 

...
Nagy

Hét könyv, amit a hetvenéves Krasznahorkai Lászlótól különösen ajánlunk

Saját olvasmányélményeink alapján kiválasztottuk azokat a könyveket, melyeket a terjedelmes életmű jelentős darabjainak gondolunk, és néhány mondatban megpróbáltuk összefoglalni, miért nem érdemes kihagyni őket. 

...
Nagy

A gyerekkor helyszínét csak elveszíteni lehet [Krasznahorkai 70]

Krasznahorkai László Gyulán született, és ebben a kisvárosban élt 18 éves koráig. Az író hetvenedik születésnapja alkalmából öt olyan gyulai helyszínt mutatunk, melyek a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája vagy a Báró Wenckheim hazatér lapjain is fontos szerephez jutnak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd