Budapestről szóló drámákkal lehet pályázni

Drámapályázatot hirdet a „Budapest 150” ünnepi év jegyében Budapest Főváros Önkormányzata és a Színházi Dramaturgok Céhe. A nyertes pályaműveket várhatóan a 2023/24-es évadban állítják színpadra a fővárosi színházak.

Könyves Magazin | 2022. április 28. |

Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli jövőre Budapest Főváros Önkormányzata. Az ünnepi programsorozat egyik legfontosabb pillére a Budapest Könyvfőváros eseménysorozata, amely a fővárosi kulturális élet „könyvhöz-kötöttségét” hivatott bemutatni: az olvasás és kortárs írás népszerűsítésén túl facilitálja új kortárs művek, kortárs szövegek megszületését.

A fővárosi színházak javaslatára, a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával a Budapesti Művelődési Központ ezért pályázatot hirdetett új, kortárs, magyar művek megírására. A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló anonim pályázat nyílt, bárki nevezhet rá. Az évfordulós drámapályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról. A tágan értelmezett „Budapest tematikához” kapcsolódva minden egyéb műfaji megkötés nélkül, minden magyar nyelven író szerző benyújthatja darabtervét 2022. június 1-ig a pályázati felhívásban leírtak szerint.

Az első fordulóra beérkező drámatervek értékelésekor választják ki azokat a pályaműveket, amelyek szerzői felkérést kapnak a teljes mű megírására. A második fordulóban elkészült drámákat egy öt fős színházi szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek tagjai Csizmadia Tibor rendező, Szikszai Rémusz színész, rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, Orbán Eszter és Szokolai Brigitta a Dramaturgok Céhétől. A drámapályázat eredményhirdetésére várhatóan 2023. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor, ahol a díjakat is kiosztják: az első díj 5 millió forinttal jár, a második 4 millióval, a harmadik 3 millióval. A nézők várhatóan a 2023/2024-es színházi évadban találkozhatnak az elkészült pályaművek színpadi verziójával.

További részletek a pályázati felhívásban.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Séták

Olvasd ki velünk Budapestet! – Indulnak a Könyves Séták

Könyves Séták címmel indított programsorozatunkkal Budapest felfedezésére invitálunk, amihez klasszikus és kortárs irodalmi művek adják az illusztrációt.

...
Kritika

Látványos kötet mutatja be Budapest különleges bérházait

Ha azt mondjuk valakinek, hogy gangos budapesti bérház, akkor valószínűleg pontosan tudja, hogy miről van szó. Ám ha azt mondjuk, hogy franciaudvaros bérház, már kevesebben tudják, hogy miről is beszélünk, pedig ez a speciális építési forma is elterjedt Budapesten. Mártonffy Melinda művészettörténész díjnyertes kötetekben mutatja be ezeket a speciális társasházakat. A második rész most a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Mese- és novellaíró pályázatot hirdet gyerekeknek a BKV

Mese- és novellaíró pályázatot hirdet Gurulós történetek címmel általános iskolás diákoknak a BKV, a pályamunkák beérkezési határideje április 19-e.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.