Budapestről szóló drámákkal lehet pályázni

Drámapályázatot hirdet a „Budapest 150” ünnepi év jegyében Budapest Főváros Önkormányzata és a Színházi Dramaturgok Céhe. A nyertes pályaműveket várhatóan a 2023/24-es évadban állítják színpadra a fővárosi színházak.

Könyves Magazin | 2022. április 28. |

Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli jövőre Budapest Főváros Önkormányzata. Az ünnepi programsorozat egyik legfontosabb pillére a Budapest Könyvfőváros eseménysorozata, amely a fővárosi kulturális élet „könyvhöz-kötöttségét” hivatott bemutatni: az olvasás és kortárs írás népszerűsítésén túl facilitálja új kortárs művek, kortárs szövegek megszületését.

A fővárosi színházak javaslatára, a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával a Budapesti Művelődési Központ ezért pályázatot hirdetett új, kortárs, magyar művek megírására. A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló anonim pályázat nyílt, bárki nevezhet rá. Az évfordulós drámapályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról. A tágan értelmezett „Budapest tematikához” kapcsolódva minden egyéb műfaji megkötés nélkül, minden magyar nyelven író szerző benyújthatja darabtervét 2022. június 1-ig a pályázati felhívásban leírtak szerint.

Az első fordulóra beérkező drámatervek értékelésekor választják ki azokat a pályaműveket, amelyek szerzői felkérést kapnak a teljes mű megírására. A második fordulóban elkészült drámákat egy öt fős színházi szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek tagjai Csizmadia Tibor rendező, Szikszai Rémusz színész, rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, Orbán Eszter és Szokolai Brigitta a Dramaturgok Céhétől. A drámapályázat eredményhirdetésére várhatóan 2023. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor, ahol a díjakat is kiosztják: az első díj 5 millió forinttal jár, a második 4 millióval, a harmadik 3 millióval. A nézők várhatóan a 2023/2024-es színházi évadban találkozhatnak az elkészült pályaművek színpadi verziójával.

További részletek a pályázati felhívásban.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Séták

Olvasd ki velünk Budapestet! – Indulnak a Könyves Séták

Könyves Séták címmel indított programsorozatunkkal Budapest felfedezésére invitálunk, amihez klasszikus és kortárs irodalmi művek adják az illusztrációt.

...
Kritika

Látványos kötet mutatja be Budapest különleges bérházait

Ha azt mondjuk valakinek, hogy gangos budapesti bérház, akkor valószínűleg pontosan tudja, hogy miről van szó. Ám ha azt mondjuk, hogy franciaudvaros bérház, már kevesebben tudják, hogy miről is beszélünk, pedig ez a speciális építési forma is elterjedt Budapesten. Mártonffy Melinda művészettörténész díjnyertes kötetekben mutatja be ezeket a speciális társasházakat. A második rész most a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Mese- és novellaíró pályázatot hirdet gyerekeknek a BKV

Mese- és novellaíró pályázatot hirdet Gurulós történetek címmel általános iskolás diákoknak a BKV, a pályamunkák beérkezési határideje április 19-e.

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!