A Brontë nővérek szülőházának megvásárlásáért indul kampány

A Brontë nővérek szülőházának megvásárlásáért indul kampány

ko | 2023. október 18. |

A Christa Ackroyd televíziós műsorvezető által vezetett közösségi finanszírozási akció célja, hogy a legendás testvérek első otthonát turisztikai célponttá és inspirációforrássá tegye. 

Évente körülbelül egymillióan látogatnak el Haworthba, a Worth-völgy szeles lápjain fekvő nyugat-yorkshire-i kisvárosba, hogy megnézzék a Brontë nővérek otthonát. A ház, amelyben Charlotte, Anne, Emily és lelkész apjuk lakott, jelentős turisztikai célpont. De van egy helyszín, amely ugyanilyen fontos Nagy-Britannia talán legnagyobb irodalmi családjának történetében, körülbelül hat mérföldnyire innen, Thorntonban, Bradford egyik kerületében: a három nővér szülőhelye. A Market Street 72-74. szám alatt található épületet eddig többféleképpen használták, volt lakóház és kávézó is, de most kampányt indítottak annak érdekében, hogy olyan látványossággá alakítsák, amely kiegészíti Haworth vonzerejét.

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

Végre megérkezett az első előzetes az Emily Brontë életét bemutató filmhez. Mutatjuk!

Tovább olvasok

Becslések szerint körülbelül 600 000 fontba (nagyjából 265 millió forint) kerül majd a leromlott állapotú és elhanyagolt ingatlan megvásárlása, valamint a műemléki védettségű épület turisztikai látványossággá való alakítása. A kampányt irányító Christa Ackroyd Bradfordban nőtt fel örökbefogadott gyermekként, és úgy érzi, a város negatív megítélése hatással volt az ott élő fiatalok törekvéseire és önbizalmára. „Bradford egy nagyon sokat kritizált hely” – mondta. „Volt egy felmérés idén, amely szerint itt a legrosszabb élni az egész országban.Amikor kamaszkorában az apja azt javasolta, hogy keressen inspirációt a Brontë nővéreknél, igaza volt, amikor ezt tette, mondja.

-

„Itt volt három bradfordi lány – pénz nélkül éltek, az édesanyjuk meghalt, egyszülős családban nőttek fel, és határozottan megmondták nekik, hogy az írással kapcsolatos álmok nem a magukfajtának valók. Feladták? Nem. Továbbra is követték a vágyaikat? Igen." A nővérek inspiráló hatása  – összesen hét híres regényt írtak, köztük a Jane Eyre-t, az Üvöltő szeleket és a Wildfell asszonyát –, amit Ackroyd szeretne megmutatni. „Képzeljen el egy bradfordi fiatal lányt, aki bejön ebbe a házba, és ugyanannál a kandallónál áll, amely előtt a Brontë nővérek felnőttek” – mondta. „Mivel lehetne jobban elmondani neki, hogy képes követni és valóra váltani az álmait.”

A Jane Eyre-ben szereplő őrült feleség egy szörnyű 19. századi gyakorlatot leplez le
A Jane Eyre-ben szereplő őrült feleség egy szörnyű 19. századi gyakorlatot leplez le

Ki találta romantikusnak Jane Eyre és Rochester szerelmét Charlotte Brontë regényében? A téma Budai Lotti Rizsporos hétköznapok nevű Facebook-oldalán került elő a napokban, ahol az is felmerült, hogyan bántak a 19. században a férfiak az őrültnek tartott nőkkel - és egyáltalán, mai szemmel milyen abszurd dolgokért járt az őrület billoga és az elzárás.

Tovább olvasok

A tervek szerint a házat 2025-ben nyitják meg, amikor Bradford átveszi az Egyesült Királyság Kulturális Városa címet. Elindult az online közösségi finanszírozás, és a múlt héten a Kulturális Város alapjából is nagyobb összeget kapott a projekt. Az ingatlan megvásárlásának költsége 300 000 font, és várhatóan ugyanannyit kell majd fordítani az átalakításra is. Ackroyd elmondta, hogy eddig elképesztő támogatást kaptak a bradfordi emberektől, de most vállalkozásokat, szervezeteket és alapítványokat keresnek az ország minden részéről, és tőlük várják a felajánlásokat.

A Brontë nővérek szülőházának újbóli használatba vételét célzó terv egyik mozgatórugója Steve Stanworth, aki 20 évvel ezelőtt fedezte fel és takarította ki a nagyrészt elfeledett thorntoni harangkápolna romjait, ahol az írók apja, Patrick Brontë prédikált, és ahol a nővérek megkeresztelkedtek. „A nővérek szülőházának felújítása lesz a Brontë puzzle utolsó darabja” – mondta.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

Végre megérkezett az első előzetes az Emily Brontë életét bemutató filmhez. Mutatjuk!

...
Hírek

Hazatért Charlotte Brontë gyerekkori verseskönyve

Visszakerül Haworth-be a 13 éves Charlotte Brontë verseit tartalmazó könyvecske, amelyet egy múlt heti aukción 1,25 millió dollárért szereztek meg a plébániamúzeum számára.

...
Hírek

Charlotte Brontë imádta a divatot, amit egy különlegességekkel teli új kiállítás bizonyít

A Brontë Parsonage Museumban láthatóak mohawk mokaszinok és „a neglizsé viktoriánus megfelelője” is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni