Borbély Alexandra életre keltette Szentesi Éva főszereplőjét

Borbély Alexandra életre keltette Szentesi Éva főszereplőjét

Valuska László | 2020. március 30. |

A járványban nincs semmi jó, de időnként mutatnunk kell pozitív példákat is. A karantén bizony megmutat új lehetőségeket: ma azzal a gondolattal játszunk el, hogy miért nem készül Borbély Alexandra főszereplésével Szentesi Éva regényéből egész estés film?

Két éve jelent meg Szentesi Éva Pedig olyan szépen éltek című regénye, amit a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatott be Borbély Alexandra színésznő közreműködésében (itt lehet visszanézni az egész bemutatót). Aki ott volt, emlékezhet rá, hogy bizony Borbély Alexandra felolvasása több volt egyszerű felolvasásnál, teljesen átalakult Nyilánszki Marivá, a felnövéstörténet főszereplőjévé. És most az történik, hogy a két éve kipróbált hang kiteljesedik, amikor Borbély Alexandra Szentesi könyvét kezdte felolvasni, így:

Az egyszerre dühös és szórakoztató könyvről azt mondta annak idején Szentesi, hogy

„Ez a nő haragszik a világra, amiért nem szereti az anyukája, amiért nem olyan az élete mint a szomszéd lánynak, hogy nincs Barbie babája, és hogy olyan dolgokért kell küzdenie, amik másoknak adottak voltak a családi hátterük miatt.”

Szerinte Mari törékeny lény, aki nem tudja megélni nőiségét, nem tudja átélni az érzékiséget vagy az érzékenységet, mert sosem találkozott vele. Fontosnak tűnik, hogy Mari története mindennapos, másokkal is megesik, számára az volt nagy kérdés a regény írásakor, hogy vajon számonkérhetőek olyan dolgok az embereken, amiket soha nem láthattak otthon.

Borbély Alexandra elővette Szentesi könyvét és olvasni kezdte. De ez valójában nem felolvasás, hanem már rádiójáték, sőt egy leendő film teasere. A szöveg bizony életre kelt és működni kezdett. A Katona József Színház színésznője szélsőségesen különböző karakterekben is remek, ezt sokszor megtapasztalhattuk, ahogy Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt, berlini Aranymedvét és Európai-filmdíjat is behúzó filmjében, a Testről és lélekrőlben is, vagy a Drakulics elvtárs nagyon vicces karakterszerepében is.

És így folytatta (sorrendben): 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szentesi Éva: Nem tudok máshogy beszélni, csak arculcsapóan őszintén

...
Kritika

“Hogy lennék már rákos? Ezt a hülyeséget!"

...
Nagy

Peer, Szentesi és Krasznahorkai a Teslában - Ilyen volt 2017 őszén a Margó!

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.