Akár J.K. Rowling is megkaphatja az alternatív irodalmi Nobelt

.konyvesblog. | 2018. július 10. |

Korábban már mi is írtunk róla, hogy svéd értelmiségiek egy csoportja új irodalmi díjat adna át idén a botrányok miatt legalább egy évre eltolt Nobel helyett. A jelölések ideje lejárt, és nyilvánosságra került a hosszú lista – erre augusztus 14-ig bárki szavazhat.

A Nobel-jelöléseket (és általában minden azzal kapcsolatos iratot) ötven évre titkosítanak, elméletileg tehát az adott évben sosem lehet tudni, hogy kiknek a neve került a kalapba. (Viszont mindig izgalmas, amikor kiderül, hogy fél évszázaddal korábban kik voltak a jelöltek, legutóbb ITT írtunk erről.) Ezért van az, hogy a Nobel-győztes kihirdetése előtt mindenki nagyban találgat, meg a fogadóirodák oddszait böngészi, ami az esetek többségében eléggé félrevezető, viszont pont a mostani botrányban derült fény arra, hogy a Svéd Királyi Akadémia egyik tagjának férje nemcsak szexuálisan zaklatott másokat, de ő volt az is, aki néhány alkalommal idő előtt kiszivárogtatta a Nobel-nyertes nevét. Elméletileg viszont az új irodalmi Nobel-díjas személyére mindig csak a bejelentés napján derül fény, és az olvasók legfeljebb ötven év múlva tudják meg, hogy az a bizonyos író vagy költő az adott évben kiket ütött még ki a nyeregből.

Ezért is érdekes a magát Az Új Akadémia néven emlegető szervezet 47 fős, eléggé populárisra sikeredett listáját végignézni, hiszen olyan szerzők szerepelnek rajta, mint az örökös Nobel-esélyesként emlegetett Murakami Haruki, vagy a szintén az örökös favoritok között említett Ngũgĩ wa Thiong'o. A listán szerepel egy író-házaspár is (Paul Auster és Siri Hustvedt), és természetesen megtalálhatók az elmúlt évek legnagyobb nagyhatású/legnépszerűbb műveinek szerzői is (Margaret Atwood, Elena Ferrante, Neil Gaiman), mint ahogy a Harry Potter-széria írója, J.K. Rowling is. Az olvasók tehát augusztus 14-ig szavazhatnak, a legtöbb szavazatot kapott négy szerző közül pedig egy szakmai zsűri fog választani; a győztes nevét október 14-én hirdetik ki.

Íme, a teljes lista:

Chimamanda Ngozi Adichie
Johannes Anyuru
Margaret Atwood
Paul Auster
Silvia Avallone
Nina Bouraoui
Anne Carson
Maryse Condé
Don DeLillo
Inger Edelfeldt
Kerstin Ekman
Elena Ferrante
Neil Gaiman
Jens Ganman
Siri Hustvedt
Jenny Jägerfeld
Jón Kalman Stefánsson
Jonas Hassen Khemiri
Jamaica Kincaid
David Levithan
Édouard Louis
Sara Lövestam
Ulf Lundell
Cormac McCarthy
Ian McEwan
Murakami Haruki
Ngũgĩ wa Thiong'o
Joyce Carol Oates
Nnedi Okorafor
Sofi Oksanen
Amos Oz
Sara Paborn
Agneta Pleijel
Thomas Pynchon
Marilynne Robinson
Meg Rosoff
J.K. Rowling
Arundhati Roy
Jessica Schiefauer
Patti Smith
Zadie Smith
Peter Stamm
Sara Stridsberg
Donna Tartt
Kim Thúy
Olga Tokarczuk
Jeanette Winterson

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.