Lukács György és Tolkien is szerepelt az 1967-es irodalmi Nobel jelöltjei között

.konyvesblog. | 2018. január 04. |

lukacs.jpegA Nobel-szabályok szerint ötven évre titkosítani kell minden, a díjjal és a jelöléssel kapcsolatos iratot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy majd csak unokáink fogják tudni, hogy kiket jelöltek például a 2017-es irodalmi Nobel-díjra, melyet végül Kazuo Ishiguro kapott meg. Viszont minden év elején feloldják az ötven évvel korábbi jelölések dokumentumait: ezekből korábban kiderült, hogy Illyés Gyulának 1965-ben és 1966-ban is szerepelt a neve a jelöltek között.

A Svéd Akadémia most az 1967-es díjjal kapcsolatos dokumentumokat tette elérhetővé. Abban az évben a guatemalai Miguel Ángel Asturias kapta a díjat „az indián hagyományokra és nemzeti sajátosságokra épült, magas színvonalú műveiért”. A Svenska Dagbladet cikke szerint az utolsó körben rajta kívül még versenyben volt Graham Greene és Jorge Luis Borges is. Érdemes ugyanakkor végigböngészni a jelöltek listáját, ebből ugyanis kiderül, hogy a jelöltek között volt Lukács György marxista filozófus, aki a dokumentum szerint Lindegren úr javaslatára került a listára (ő valószínűleg Erik Lindegren író-költő lehet).

Az 1967-es listán amúgy több olyan szerző is szerepelt, akik csak a későbbi években kaptak Nobelt, így Samuel Beckett (1969.), Pablo Neruda (1971.), Saul Bellow (1976.) vagy Claude Simon (1985.), de megtalálható rajta az itthon főleg Maigret-történeteiről ismert Georges Simenon, valamint J.R.R. Tolkien neve is.

 Forrás: Literary Saloon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.