A botrányok miatt idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat

.konyvesblog. | 2018. május 04. |

nobel.jpg

A Svéd Akadémia ma reggel bejelentette, hogy a közelmúlt botrányai miatt elhalasztják az idei irodalmi Nobel-díj odaítélését. A szokásos októberi bejelentés tehát 2018-ban már biztosan elmarad, de a tervek szerint jövőre két nyertest is kihirdetnek majd.

Mint írják, azért hozták meg ezt a nehéz döntést, mert tisztában vannak azzal, hogy a közelmúlt történései miatt az embereknek megrendült a bizalma a testületben, így a nagy presztízsű díj múltjára és jövőjére való tekintettel most ez tűnt a legjobb megoldásnak.

The Nobel Prize (@NobelPrize) | Twitter

The latest Tweets from The Nobel Prize (@NobelPrize). The official Twitter feed of the Nobel Prize @NobelPrize #NobelPrize. Stockholm, Sweden

A díj eddigi történetében a most tavasszal kirobbant zaklatási és korrupciós vádak idézték elő az egyik legnagyobb botrányt. Áprilisban derült ki, hogy az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Férjét, Jean-Claude Arnault-t ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A testület tagjai Forstensont emellett azzal is gyanúsítják, hogy ő a felelős a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért.

A botrány miatt a Svéd Akadémia komoly válságba került, a tagok közül többen is bejelentették, hogy nem kívánnak részt venni a további munkában. Emiatt még a testület szabályzatát is módosították, amelyhez a svéd királyi udvar jóváhagyása is kellett. A XVI. Károly Gusztáv király által is elfogadott új szabály értelmében a tagok mostantól hivatalosan is lemondhatnak posztjukról.  

A Nobel-díj történetében nem ez az első alkalom, hogy elhalasztották a nyertesek nevének kihirdetését, az első és a második világháború alatt, valamint 1935-ben sem ítélték oda az elismerést. A Nobel Alapítvány azt ígéri, a többi díj kiosztását nem fogja befolyásolni a mostani döntés. 

Forrás: The Guardian, BBC

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.