Új irodalmi díjat adnának át idén a Nobel helyett

.konyvesblog. | 2018. július 02. |

ujnobel.JPG

A Svéd Királyi Akadémiát megrengető botrány miatt bár idén (sőt talán jövőre sem) adják át a Nobel irodalmi díjat, svéd értelmiségiek egy csoportja nem akarta annyiban hagyni, hogy elmaradjon az irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye. Új Akadémia néven létrehoztak egy szervezetet, mellyel saját állításuk szerint az volt a céljuk, hogy emlékeztessék az embereket: az irodalomnak és a kultúrának mindent összevetve az a feladata, hogy – kiváltságok, előítéletek és szexizmus nélkül – segítse elő és támogassa a demokráciát, az átláthatóságot, az empátiát és a tiszteletet.

Angol nyelven elérhető leírásukban azt írják, most, amikor fokozott mértékben kérdőjeleződnek meg az emberi értékek, az irodalom még jelentősebb erővé válik a csend és az elnyomás kultúrájának szétzúzásában. Az új szervezet éppen ezért azt gondolja, hogy a világ legjelentősebb irodalmi díját 2018-ban is oda kell ítélni. Ezzel be akarják bizonyítani azt is, hogy a visszaélések és a szabálytalanságok nem feltétlen velejárói a komoly kulturális tevékenységeknek. A támogatók sorában több mint száz svéd értelmiségi található (írók, újságírók, színészek, műfordítók, rendezők, stb.), a teljes névsor végigböngészéséért kattintsatok IDE! A terv az, hogy az eredeti Nobel menetrendjéhez tartsák magukat: a győztest októberben hirdetik ki, a díjat pedig december 10-én egy nagyszabású ceremónián adják át. A jelöléseket július 8-ig lehet megtenni a svéd könyvtárosoknál, július 9-31-e között pedig bárki szavazhat, a szavazás eredménye alapján viszont egy négytagú szakmai zsűri hozza meg a végső döntést.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.