Új irodalmi díjat adnának át idén a Nobel helyett

.konyvesblog. | 2018. július 02. |

ujnobel.JPG

A Svéd Királyi Akadémiát megrengető botrány miatt bár idén (sőt talán jövőre sem) adják át a Nobel irodalmi díjat, svéd értelmiségiek egy csoportja nem akarta annyiban hagyni, hogy elmaradjon az irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye. Új Akadémia néven létrehoztak egy szervezetet, mellyel saját állításuk szerint az volt a céljuk, hogy emlékeztessék az embereket: az irodalomnak és a kultúrának mindent összevetve az a feladata, hogy – kiváltságok, előítéletek és szexizmus nélkül – segítse elő és támogassa a demokráciát, az átláthatóságot, az empátiát és a tiszteletet.

Angol nyelven elérhető leírásukban azt írják, most, amikor fokozott mértékben kérdőjeleződnek meg az emberi értékek, az irodalom még jelentősebb erővé válik a csend és az elnyomás kultúrájának szétzúzásában. Az új szervezet éppen ezért azt gondolja, hogy a világ legjelentősebb irodalmi díját 2018-ban is oda kell ítélni. Ezzel be akarják bizonyítani azt is, hogy a visszaélések és a szabálytalanságok nem feltétlen velejárói a komoly kulturális tevékenységeknek. A támogatók sorában több mint száz svéd értelmiségi található (írók, újságírók, színészek, műfordítók, rendezők, stb.), a teljes névsor végigböngészéséért kattintsatok IDE! A terv az, hogy az eredeti Nobel menetrendjéhez tartsák magukat: a győztest októberben hirdetik ki, a díjat pedig december 10-én egy nagyszabású ceremónián adják át. A jelöléseket július 8-ig lehet megtenni a svéd könyvtárosoknál, július 9-31-e között pedig bárki szavazhat, a szavazás eredménye alapján viszont egy négytagú szakmai zsűri hozza meg a végső döntést.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.