Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat!

.konyvesblog. | 2019. március 27. |

takacs.jpg

Fotó: Valuska Gábor

A Vak Remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapta idén az Aegon Művészeti Díjat. A 3 millió forint összegű elismeréssel mindig az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményt ismerik el. 

Magyar nyelvű költemény ritkán fut be akkora netes karriert, mint Takács Zsuzsa Ha van lelkünk ugyan című verse: alig pár hónap alatt közel nyolcvanezren olvasták el és több ezer lájkot kapott, így a 2017-es év legolvasottabb online versközleménye volt. Többek közt ez a vers is szerepel A Vak Remény című kötetében, amelyért 2019-ben megkapta az Aegon Művészeti Díjat. A nyertes könyv a szerző teljes költői életművét foglalja magában, élén a legújabb, kötetben most először közölt Vak Remény-versekkel, a könyv lezárásaként pedig a régi és új India-költeményekkel.

A Vak Remény a tavalyi év egyik legfontosabb megjelenése volt. A Könyvesblog is beválasztotta 2018 legjobb könyvei közé, akkor ezt írtuk róla:

„A kötet az összegyűjtött és új versekkel a költői életmű fontos darabja és viszonyítási pontja lett, benne ismerős városi pontok és intim terek keverednek, meg persze a gyomorforgatóan rózsaszín reménykedés és a bukott angyallét is feldereng – mind-mind ismerős, mégis újszerűen elénk kínált toposz, szívfájdító sorokkal.”

A Vak Remény megjelenésekor Takács Zsuzsával a Literán Jánossy Lajos készített interjút:

„A kötetben benne van gyerek- és fiatal felnőttkorom számtalan meghatározó érzelmi, szellemi, testi tapasztalata. Anyám dickensi gyerekkorának újraélése, a kamaszkori halálvágy, a fiatalkor szabadság-mámora, a szerelmi elragadtatás. Verseim visszaidézik a régi és a 19. századi magyar költészet olvasmányélményeit, Adyt és a Nyugatot, az Újhold ízléskörét, és elsősorban a Pilinszky-élményt. Az irodalmi iskolákhoz tartozás gondolatától azonban megriadtam.”

Takács Zsuzsa februárban a kötetért megkapta az Artisjus Irodalmi Nagydíjat is. Az Aegon Művészeti Díjat április 8-án veheti majd át egy ünnepi gála keretében.

Az Ageon-díj jelöltjei

A 2019-es díjra összesen több mint nyolcvan kötetet jelöltek a könyvkiadók. Ezek közül választotta ki a hétfős zsűri azt a tíz könyvet, amely végül versenyezhetett az elismerésért. A zsűri minden évben megújul, tagjai irodalomtörténészek, kritikusok és tanárok. Miközben a kiadói jelölésekből válogatnak, nem tudnak egymásról, és ez egészen addig így van, amíg elkészül a tízes lista, a shortlist. Jelöltjeikre titkosított online felületen szavaznak, a nyertesről viszont már élő vitában, konszenzusos szavazással döntenek

A 2019-es Aegon Művészeti Díj jelöltjei voltak:


Dragomán György: Rendszerújra, Magvető Kiadó

Garaczi László: Hasítás, Magvető Kiadó

Kemény István: Nílus, Magvető Kiadó

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem, Magvető Kiadó

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy, Magvető Kiadó

Márton László: Két obeliszk, Pesti Kalligram

Simon Márton: Rókák esküvője, Jelenkor Kiadó

Szvoren Edina: Verseim, Magvető Kiadó

Takács Zsuzsa: A Vak Remény, Magvető Kiadó

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek (A két steril pohár), Jelenkor Kiadó

A tíz jelölt között idén szerepelt három verseskötet és két novelláskötet is, de az Aegon-díjra esélyes könyvekről fele regény volt. Részletesebben ITT írtunk a 2019-es shortlistről.

A korábbi nyertesek

Az Aegon Művészeti Díjat, amelyet a kortárs művészetek támogatására hozott létre 2006-ban alapította meg az Ageon Magyarország. A díjat élő magyar író vagy költő kaphatja az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

Az elismerést első alkalommal, 2006-ban Spiró György vehette át Fogság című regényéért. A következő években olyan írókat és költőket díjaztak mint Rakovszky Zsuzsa, Térey János, Jónás Tamás, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Barnás Ferenc, Kun Árpád, Péterfy Gergely, Oravecz Imre vagy Krasznahorkai László. Tavaly pedig Nádas Péter vehette át a díjat Világló részletek című memoárjáért.  

Valamit elmondani mindig bonyolult - Aegon-díjas írók A sántakutyában

Az elmaradhatatlan Péterfy-szelfi Péterfy Gergely link bölcsészéveiről sztorizott, Barnás Ferenc filozófiai problémákat feszegetett, Esterházy Péter csendperformansszal sokkolt, Csaplár Vilmos furcsa múzsáját mutatta be, Spiró György pedig elárulta, hogyan lehetett volna híresebb és gazdagabb, mint Dan Brown. A sántakutya igazmondó show irodalmi különkiadásán a Margó Fesztiválon öt Aegon-díjas író próbált őszintén mesélni életről és irodalomról.

A jutalom

A magánalapítású irodalmi elismerés nettó 3 millió forintot és egész éves figyelmet hoz a nyertes könyv szerzőjének. Művének sikerét további több millió forint értékű média-megjelenéssel támogatja a díjalapító Aegon Biztosító.

A 14. Aegon Művészeti Díjat április 8-án egy ünnepi gálán adják át a Katona József Színházban.