Csaplár szerint a hatvanas évek felé tartunk

.konyvesblog. | 2015. július 22. |

Egy ideig svábhegyi lakása, és családja biatorbágyi háza között ingázott 2010 Aegon-díjasa, Csaplár Vilmos, ám 2004-ben született kislánya, Juli miatt végleg kiköltözött a fővárosból. Előfordult már, hogy Biatorbágyon felismerte valaki, de szerencsére nem kell napszemüvegben rejtőzködnie a rajongók elől.

Csaplár Vilmos: Hitler lánya

Kalligram, 2009, 288 oldal, 2990 HUF 

 

Csaplár bepillantást enged a családi fotóalbumba, mesél külföldön élő gyerekeiről, és a Hitler lánya borítóján látható üvegszoborról, melynek modellje első lánya volt.

Hitler lánya Valószínűleg egy zsidó mosogatólány sem lenyalt hajú, bajuszos apukáról álmodik, akinek fajtiszta vágyálmai és felrobbanthatatlan ideológiái vannak. Ruckner Jolán sem ilyenről álmodott, ám a baj már megtörtént, apja neve Adolf Hitler, foglalkozása kancellár. Ez az aprócska, Jolán előtt is titokban tartott tény azonban nem gátolja az illetékeseket abban, hogy koncentrációs táborba küldjék a lányt. Ekkor avatkozik közbe a Sors, és a gázkamrák helyett a szegedi asszonybetyár, Pipás Pista fiát sodorja a lány útjába. A Halál ellen viszont a félárva parasztgyerek sem ismeri hatásos házi praktikát.

Felidézi a tüdőbeteg diákok svábhegyi kollégiumát, az Éjjeli szanatóriumot, amelynek egy ideig ő is a lakója volt, bár soha életében nem volt tüdőbeteg. Megmutatja a biatorbágyi kocsmát, ahol mindig izgalmas társaságokba botlik: találkozott már ott síedzőnek állt, majd egyik lábát elvesztő egykori gróffal, de még Gáspár elvtárs SZOT-üdülőjének szakácsnőjével is. Végül bevallja, hogy fiatalon sokkal jobb érzés volt kifelé jönni a hatvanas, hetvenes évek jelenéből, mint most öreg fejjel egyre jobban sodródni a múlt felé.

Korábbi Aegon-kisfilmek:

Spiró György (2006)
Rakovszky Zsuzsa (2007)
Térey János (2008)

Jónás Tamásról, 2009 Aegon-díjasáról nem készült film