Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján
ko

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

gyerekirodalom gyerekkönyv lista bbc

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. A százas lista könyvei között ott van többek között A kis herceg, a Micimackó, a Harisnyás Pippi, a Mary Poppins és A kis Nicolas is. 

Az évek során a BBC jelentős közvéleménykutatásokat végzett filmekről, tévés műsorokról, és több százas listát állított össze ezekből a témákból. Az idei szavazás alkalmával azonban úgy érezték, hogy végre egy másik, mindannyiunk életébe oly mélyen beágyazott művészeti ágra kell fordítaniuk a figyelmüket – az irodalomra, a könyvekre. Annak is egy külön szegmensére, a gyerekirodalomra fókuszáltak, hiszen, ha későbbről nem is, gyermekkorából biztos, hogy mindenkinek van emlékezetes olvasmányélménye. Azért is fontosnak tartják ezt a listát, mert úgy gondolják, hogy

a gyerekkönyvek alulértékeltek a felnőtt irodalomhoz képest.

Több, a BBC által készített beszélgetésben is felhívták a figyelmet az írók arra, hogy a gyerekkönyvek körüli diskurzus teljesen hiányzik, és egyáltalán nincs kritikusi vita körülöttük. Bár a kellő kritikai megbecsülést nem kapja meg a gyerekirodalom, mostanában mégis gyakran a címlapokra kerül – a közelmúltban például Roald Dahl gyerekkönyveinek átírása kapott nagy visszhangot, illetve az is a hírekbe került, hogy az Egyesült Államokban egyre inkább betiltják a gyerekkönyveket, köztük sok olyan könyvet, amely faji és LMBTQ+ témával foglalkozik.

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”
Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

Tovább olvasok

Összességében tehát elérkezettnek tűnt az idő, hogy foglalkozzanak a gyerekirodalommal, és egy lista kapcsán átgondolhatóvá, beszélgetés tárgyává tegyék, miért jó egy gyerekeknek íródott kötet. Ezért egy nagyon egyszerű kérdést tettek fel a választott szakértőknek:

melyek minden idők legnagyszerűbb gyerekkönyvei?

Összesen 1050 különböző könyvre szavazott 177 szakértő – kritikusok, szerzők és kiadók –, akik 56 országból képviseltették magukat Ausztriától Egyiptomon és Indonézián át Üzbegisztánig. Minden szavazó felsorolta a 10, általa legjobbnak ítélt gyerekkönyvet, amelyeket később pontoztak és rangsoroltak, hogy a 100 legjobb közé kerüljön.

A teljes lista első húsz helyére olyan, magyarul is elérhető, legendás kötetek futottak be, mint az Alice Csodaországban, a Harisnyás Pippi, A kis hercega Micimackó vagy Andersen meséi. A top 20 gyerekkönyv listáján Roald Dahl két kötettel is szerepel (Matilda, Charlie és a csokigyár), ott van természetesen a Harry Potter és a bölcsek köve, a Kisasszonyok és az Anne otthonra talál is. A százas listán több kötete van Tove Janssonnak, Astrid Lindgrennek, J. K. Rowlingnak és J. R. R. Tolkiennek. Az elsősorban az 1950-es és 1970-es évek között megjelent klasszikusokat tartalmazó lista legújabb kötete 2020-as (A Kind of Spark, magyarul még nem olvasható), a legrégebbi pedig egy eredetileg szanszkrit nyelven írt indiai gyerekmesegyűjtemény (Pancsatantra) az időszámításunk előtti második századból. A legtöbb kötet angol nyelven jelent meg először (74 db), a második legnépszerűbb nyelv pedig a svéd (9 db). A lista szerzői között olyan írók is szerepelnek (például Neil Gaiman vagy Salman Rushdie), akik a felnőtteknek szóló irodalom alkotói között is előkelő helyet foglalnak el. 

A száz legjobb gyerekkönyv listája itt található.

A szakértők között két magyar gyerekkönyves szakembert is megkérdeztek, íme az ő tízes listájuk:

Szekeres Nikoletta – szerkesztő, kritikus, a HUBBY elnöke, Magyarország
1. The Arrival (Shaun Tan, 2006)
2. Garmann's Summer (Stian Hole, 2006)
3. Les riches heures de Jacominus Gainsborough (Rébecca Dautremer, 2018)
4. Arnica, The Duck Princess (Ervin Lázár és Jacqueline Molnár, 1981)
5. Samu sejti (Tékiss Tamás, 2017)
6. Milyen madár (Kollár Árpád, 2014)
7. Momo (Michael Ende, 1973)
8. Le petit Nicolas (René Goscinny és Jean-Jacques Sempé, 1959)
9. The Little Man (Erich Kästner, 1963)
10. The Death Book (Pernilla Stafelt, 1999)

Cseri Anna Flóra – Petőfi Kulturális Ügynökség, Magyarország 
1. Otthon (Rofusz Kinga, 2018)
2. A Kóbor Szálló (Molnár T. Eszter, 2018)
3. Volt egyszer egy (Máté Angi, 2010)
4. A csodálatos szemüveg (Finy Petra, 2011)
5. Mit keresett Jakab az ágy alatt? (Dániel András, 2014)
6. Sárkány a lépcsőházban (Nádori Lídia, 2008)
7. Mese-levelek (Örkény István, 1999)
8. Csomótündér (Gimesi Dóra és Gyöngyösi Adrienn, 2013)
9. Valentine: Two Love Stories (Kárpáti Tibor, 2013)
10. A Sötétben Látó Tündér (Bagossy László és Takács Mari, 2009)

Forrás: BBC