4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]
Litkai Gergely

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]

Milyen praktikus módszerekkel csökkenthetünk a szemetesünk tartalmán? Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastsorozatának adásában beszélgetett erről, most pedig könyveket, honlapokat és alkalmazásokat is ajánl, ha alaposabban elmerülnél a témában.

A podcastban Szebenyi Péterrel, a Klímapolitikai Intézet munkatársával, környezetvédelmi influenszerrel beszélgettek arról, miért olyan jó tükör a szemetesünk, és hogyan tudjuk kikerülni a felesleges hulladékot. Mit kell végiggondolni például élelmiszerbiztonsági szempontból? Miért és hogyan célszerű vigyázni a használt dolgainkra? Mit jelent a tervezett elavulás? Mire figyeljünk a komposztálásnál?

Ha még szívesen olvasnál, akkor itt találsz további, a hulladékkal kapcsolatos olvasmányt.

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

TÓTH ANDI
Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre
Lelkesedés-Tanulás-Szabadság, 2019, 312 oldal
-

Tóth Andi könyve szolgált a podcast kiindulópontjául, itt bele is olvashatsz. Tóth Andi „zéró hulladék” aktivista, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony.  Sokáig azt hitte, környezetvédő, mert bioélelmiszereket, öko tisztítószereket vásárol, és mosható pelenkát ad a kislányára. 2016. január 1-jén egy interneten olvasott cikk hatására drasztikus lépésre szánta magát, és elindult a „zéró hulladékos” háztartás megvalósításának útján. Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a hulladékminimalizáló életforma kialakításába. Rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban.

Bea Johnson: Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet – Zero Waste otthon

Bea Johnson
Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet – Zero Waste otthon
Ford. Molnár Kata, Tericum, 2018, 373 oldal
-

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „zéró hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük. A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Tom Szaky: Hulladék – Tudatosan

Tom Szaky
Hulladék-Tudatosan
Ford. Hargittai Krisztina, Unio Mystica, 2014, 175 oldal
-

„Szemetünk a modern társadalom legkomolyabb, exponenciálisan növekvő problémájává vált. Az ökokapitalista Tom Szaky rájött mi okozza ezt a válságot, és elmagyarázza miként tudjuk megoldani az által, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk mondja először meg kell értenünk, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk a szemetet. És végül újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele.”

Harriet Dyer: Nemet mondok a hulladékra 

Harriet Dyer
Nemet mondok a hulladékra - 101 egyszerű módszer, hogy kevesebb hulladékot termeljünk
Ford. Ziaja Balázs, Lingea Kft., 2021, 128 oldal
-

A könyv tanácsokat ad, hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét. Ötletekkel szolgál, miképp kerüljük el a felesleges csomagolást, hogyan hasznosítsuk újra régi háztartási cikkeinket, és hogyan csökkentsük nagy mértékben az élelmiszer-pazarlást. 101 egyszerű módszerről olvashatunk, amelyeket megfogadva kevesebb hulladékot termelünk, és ezáltal megtettük az első lépést a változás irányába.

És pár hasznos oldal vagy alkalmazás, amivel csökkentheted a hulladékodat vagy megelőzheted a keletkezését:

A Bookline Zöld podcastjában természetesen olvasunk: mindent, ami a könyvekből megérthető az ember és a környezet viszonyáról és a jövő lehetséges forgatókönyveiről, amelyeket mi is alakítunk.

A sorozat további részei:

#0: MULTIDOLGOZÓKÉNT MINDEN BŰNT ELKÖVETTEM / Litkai Gergely
#1: HOGYAN OLVADUNK EL 2050-IG? / A Jövő minisztériuma
#2: NEM AZ ÉLVEZETKERESÉST KELL KIMAXOLNI / Fenntartható hedonizmus
#3: Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
#4: Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt? / A jövő neve élet?
#5: Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története
#6: Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén
#7: Litkai Gergely: Tízmillió faj segít túlélnünk, ha megtanulunk együttműködni velük / Az élet szövete 
#8: Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?
#9: Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust // Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás
#10: Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair