Richard Powers új regénye félelmetes látomás az óceánok benépesítéséről
ko

Richard Powers új regénye félelmetes látomás az óceánok benépesítéséről

Richard Powers új regénye még idén érkezik, a W. W. Norton & Company várhatóan ősszel adja ki a Playground című kötetet. 

A sajtó szerint Richard Powers új könyve a gyönyörű stílust, a mély karakterábrázolást, a technológiai és környezeti témákat úgy ötvözi, ahogyan csak ő tudja. A szeptember 24-én megjelenő Playground egy csoportnyi ember történetét meséli el, akiket egy francia polinéz szigeten hoznak össze annak a tervnek a részeként, hogy lebegő, autonóm városokat alapítsanak a nyílt tengeren. A kiadó szerint a világ legnagyobb óceánján játszódó, félelmetes történet 

az utolsó érintetlen helyet tárja fel, amit még nem gyarmatosítottunk.

Richard Powers regényei magyarul

Az amerikai Powers 1985-ben debütált íróként, akkor felhagyott számítógép-programozói állásával, és azóta az egyik legismertebb ökoirodalmi szerző, kinek művei a modern tudomány és technológia hatásait kutatják.

Magyarul is olvasható a 2019-ben Pulitzer-díjjal jutalmazott Égig érő történet, melyről kritikánkban ezt írtuk: „ (...) az első oldalakon egy szinte spirituálisnak tűnő szöveg tárul elénk egy, a hátát egy fának vető nőről; majd minden átmenet nélkül ugrunk át egy másik ember történetébe, az olvasó pedig csak pislog, és nem érti, mi történik vele. Richard Powers regénye ugyanis nem a klasszikus formákat követi, több főszereplőt mozgat, kiknek élettörténetei szinte koncentrikus körökben épülnek egymásra, külön-külön utat bejárva, míg végül egymás mellé nem fújja leveleiket a szél, és sorsuk indák módjára össze nem kapaszkodik.”

Lehet, hogy kicsik vagyunk, mégis szisztematikusan pusztítjuk, ami nálunk felfoghatatlanul nagyobb
Lehet, hogy kicsik vagyunk, mégis szisztematikusan pusztítjuk, ami nálunk felfoghatatlanul nagyobb
Tovább olvasok

2023-ban jelent meg Rémület című regénye (itt bele is olvashatsz), melyben nem szakadt el a környezetvédelem témájától, ám fókusza sokkal szűkebb, mint az évszázadokat felölelő Égig érő történeté; egy gyászoló, egymásra utalt apa és fiú viszonya áll a középpontban, a bolygó pusztulását pedig a természettel szinte szimbiózisban élő, hiperszenzitív kisfiú érzékelésén keresztül mutatja be az író. 

„Powers regénye egyöntetű óda a természethez és a képzeletvilághoz, valamint a környezetvédelmi aktivizmushoz, ám a tudomány melletti kiállás mentén sokszor erős kritikát is megfogalmaz. A narrátor-kutató létének alapkérdése, hogy van-e értelme a Földön kívüli élet modellezésének a világegyetemben, mikor az emberiség a saját bolygójáért sem tesz semmit” - írtuk a könyvről.

A Rémület látomásos űrutazás a környezetvédő kis herceggel
A Rémület látomásos űrutazás a környezetvédő kis herceggel

Powers új regénye írásakor sem szakadt el a környezetvédelem témájától, itt egy gyászoló, egymásra utalt apa és fiú viszonya áll a középpontban, a bolygó pusztulását pedig a természettel szinte szimbiózisban élő, hiperszenzitív kisfiú érzékelésén keresztül mutatja be az író. 

Tovább olvasok

(Kirkus)