A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik
hhz

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

Új kutatás készült a közösségi média és a rémálmok közötti kapcsolatról. A hírhez egy könyvet is ajánlunk.

A közösségi média napjaink szerves részévé vált – tisztelet a kivételnek. De vajon mi a helyzet az alvással töltött idővel? Sikerülhet-e néhány órára megszabadulnunk az Instagram, a TikTok és a Facebook zajától, vagy álmainkban is velünk tart?

Erre a kérdésre kereste a választ egy nemzetközi kutatócsoport, melyet Zsila Ágnes, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar tudományos munkatársa vezetett. Kutatásuk, ami elsők között tanulmányozta a közösségi média használata és a rémálmok közti kapcsolatot, a napokban jelent meg a BMC Psychology folyóiratban.

Ami az álmainkban is kísért

A felmérésben 595 iráni közösségi média felhasználó vett részt. Az alanyok mind nagykorúak voltak és naponta legalább 15 percet töltöttek közösségi média platformokon, elsősorban az Instagramon.

A kutatók online kérdőívek segítségével felmérték, hogy a résztvevők életében mekkora szerepet játszik a közösségi média, milyen gyakran vannak rémálmaik, és

megjelennek-e ezekben a rémálmokban a platformokhoz kapcsolódó negatív élmények

– így például az internetes zaklatás vagy az online gyűlöletbeszéd.

Az eredményekből kiderült, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok viszonylag ritkának számítanak, nagyobb valószínűséggel jelennek meg azoknál, akik több időt töltenek a közösségi média platformok böngészésével.

A leggyakrabban előforduló rémálomban az alany képtelen volt bejelentkezni fiókjába,

aminek következményeként megszakadt a kapcsolata más felhasználókkal. A ritkábban megjelenő témák közé tartozott a szexuális zaklatás, illetve a személyazonosság ellopása is.

A kutatásban részt vevő Reza Shabahang szerint a technológia fejlődésével – különös tekintettel az AI térnyerésére – az ehhez hasonló rémálmok egyre gyakoribbá válhatnak.

„Ahhoz, hogy csökkentsük a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulását, elengedhetetlen a felelősségteljes és tudatos médiahasználat elsajátítása” – hangsúlyozta.

 

Ha szeretnél többet megtudni a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatásáról, ezt a könyvet ajánljuk:

Nicholas Kardaras: Digitális téboly

nicholas kardaras
Digitális téboly – Mentális egészség és közösségi média, avagy mit tehetünk az ép elménkért
Ford. Kós Krisztina, Jaffa, 2022, 358

Nicholas Kardaras már 2016-os, A képernyő rabjai című könyvében megkongatta a vészharangot a képernyőalapú kütyük terjedésével kapcsolatban, amelyek komolyan veszélyeztetik gyermekeink lelki egészségét. Új, kijózanító könyvében a pszichológus szerző a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében vizsgálja a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatásait.

A tudományos alapossággal, de könnyedén olvasható nyelvezettel megírt könyvből kiderül, hogyan romlik a technológiai fejlődéssel egyenes arányban fiataljaink mentális állapota.

A Digitális téboly azonban nemcsak a technológia mérgező hatásairól szóló kutatásokat ismerteti, hanem kiutat is kínál. A könyv ezért kulcsfontosságú segítséget nyújthat azon szülőknek, pedagógusoknak, terapeutáknak, közegészségügyi szakembereknek és döntéshozóknak, akik tenni is szeretnének a fiatalok lelki egészségéért.

 

Nyitókép: Andrea Piacquadio / Pexels

(PsyPost)