A TikTok felkapta Jung árnyék-elméletét, de miről szól valójában?
hhz

A TikTok felkapta Jung árnyék-elméletét, de miről szól valójában?

Elárasztották a TikTokot a Jung-féle „árnyék én” felfedezéséről szóló videók. Vajon a svájci pszichiáter örülne a hirtelen jött népszerűségnek?

A TikTokon Zen Oasis néven ismert spirituális coach és reiki gyógyító törökülésben ülve, kezében parázsló zsályával mesélt 167 ezer követőjének az „árnyék én” titkairól.

„Leültem, és összeírtam mindazt, amit elviselhetetlennek tartok másokban – magyarázta. – Az első öt pontot újraolvasva rá kellett jönnöm, hogy igazából magamat írtam le. Szerintem nincs még egy gyakorlat, ami ennél pontosabban rámutatott volna mindarra, amit nem láttam világosan magammal kapcsolatban.”

carl gustav jung
Az archetípusok és a kollektív tudattalan
Ford. Turóczi Attila, Scolar, 2022, 423 oldal

A tiktokot 36 ezren nézték meg – és ez csak egy a platform több mint 48 millió videójából, amik a jungi „árnyékról” szólnak. A témát feldolgozó Árnyékmunka terápiás napló egy sikeres TikTok-kampánynak köszönhetően rövid időn belül az egész világot meghódította.

Vajon mi az oka annak, hogy ekkora népszerűségnek örvend egy százéves fogalom? És mekkora az átfedés a TikTokon megjelenő tartalmak és Jung eredeti elmélete között?

Mindaz, amit elrejtesz

„Először is tisztáznunk kell, hogy Jung sosem használta a »árnyék én« kifejezést – mutat rá Lisa Marchiano, egy philadelphiai pszichoanalitikus, akivel az Los Angeles Times készített interjút. – Jung írásaiban csak »árnyékról« van szó.”

Hogy mi az az „árnyék”? Jung megfogalmazásában mindaz, ami nem akarsz lenni.

Az árnyék az énünk azon része, amit letagadtunk,

és amivel így megszakadt a tudatos kapcsolatunk. Ennek a kapcsolatnak a visszaépítéséről szól az úgynevezett „árnyékmunka”.

„Jung számára az árnyékmunka a pszichoanalízis első állomását jelentette, ugyanis ez nyitja meg az utat az ember tudattalanjába” – magyarázza Marchiano.

„Az árnyék megismerése két okból is rendkívül fontos.

Egyrészt, ha nem ismerjük az árnyékunkat, hajlamossá válunk a projektálásra. Ez azt jelenti, hogy másokban kritizáljuk mindazt, ami a valójában bennünk lakozik. Másrészt az árnyék nagy része tele van életerővel, amik segíthetik a személyes fejlődésünket. Állítólag Jung egyszer azt mondta, hogy az árnyék 99 százaléka színarany.”

Ami igazán dühössé tesz

Hogy hogyan jön létre az árnyék? Ahogy növekszünk, és szép lassan kifejlődik bennünk egy egészséges, működő egó, félretoljuk mindazt, ami ezt megakadályozhatná.

„Ez teljesen normális. Bizonyos dolgok, amik az ányékba kerülnek, tényleg problémát jelentenének egy kollektív társadalomban. Ilyen például az agresszivitás vagy a kapzsiság. Ugyanakkor olyasmiktől is megpróbálunk megszabadulni, aminek valójában hasznát vehetnénk” – hangsúlyozza Marchiano.

Ha szeretnél rájönni arra, hogy mi a te árnyékod, kezdetnek elgondolkozhatsz azon, hogy

mi volt az az egy dolog, amit nem csinálhattál gyerekkorodban.

Vannak családok, ahol semmi esetre sem tűnhetsz lustának, míg máshol a gyakorlatiasság hiánya vagy éppen a hóbortosság az elfogadhatatlan. Ha sikerül beazonosítanod, hogy a te családod mit tiltott, az a legtöbb esetben jó első lépés az árnyék megismerése felé.

„Emellett azt is fontos megfigyelned, hogy mi az, ami aránytalanul erőteljes érzelmi reakciót vált ki belőled – javasolja Marchiano. – Mi ébreszt benned mélységes felháborodást? Mikor tölt az önelégültség, mikor érzed magad az erkölcsbíróság vezetőjének? Aztán tedd fel magadnak a kérdést:

»Kit utálok jelen pillanatban? És mi köze van ennek hozzám?«”

A munkának soha nincs vége

A kérdésre, hogy mit gondol az elmélet megjelenéséről a TikTokon, Marchiano a következőt válaszolta:

„Jung szerint az árnyékmunka lehet az, ami eldönti, hogy az emberiség megmarad-e vagy sem.

 És látva, hogy milyen polarizáltak vagyunk, lehet, hogy egyetértek vele. Úgyhogy bizonyos szempontból jó látni, hogy megjelent ez a nyelv a közösségi média világában.”

Ugyanakkor ő is tudja, hogy a közösségi médiában milyen könnyen leegyszerűsödnek a dolgok. „Így vannak fenntartásaim. Például aggódom amiatt, hogy sokan úgy értelmezik az árnyékmunkát, mint aminek a végére lehet érni. Pedig ez nem így működik.

Az árnyékon mindig dolgozni kell, mert sosem fog megszűnni.

A cél az, hogy tudatosabbá válj vele kapcsolatban.”

 

Nyitókép: flickr

(Los Angeles Times)