fk

Mi történne a világgal méhek nélkül?

méhek méhek világnapja méz beporzás piotr_socha várszegi_adél méz maja_lunde zöld

Maja Lunde: A méhek története

MAjA LUNDE
A méhek története
Ford.: Patat Bence, Cser, 2018, 336 oldal
-

Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? Ez a felvetés sajnos ma már nemcsak gondolatkísérlet, hanem nagyon is valós probléma, hiszen folyamatosan pusztul a Föld méhállománya, aminek számos nagyon rossz következménye lehet, például előfordulhat, hogy nekünk kell majd beporozni a virágokat. A méhek története három síkon fut, három főszereplővel: az első a modern méhkaptár kifejlesztésének, a második az elnéptelenedés szindróma felbukkanásának idején játszódik, a harmadik pedig a jövő disztópikusnak látszó Kínájába kalauzol, az Összeomlás utáni évtizedekbe. Maja Lundével interjúztuk a könyv megjelenésekor, akkor ezt mondta: „A méhekben az nyűgöz le a leginkább, hogy megmutatják, a klímaváltozás nem valami elvont dolog, ami a légkörben, tőlünk távol történik. A saját kertünkben zajlik, és mindannyian tehetünk valamit a változásért."

A méhek megmutatják, hogy a klímaváltozás nem elvont dolog
Tovább olvasok

Piotr Socha: Méhek

PIOTR SOCHA
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

Piotr Socha lengyel illusztrátor könyvét végiglapozva beleshetünk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek - a fokhagymától kezdve a fogkrémig - a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére. „ A méhekről szól a könyv, részben a kiadóval való beszélgetésekből alakult ki, de a szüleim foglalkoztak méhészettel, részben nekik ajánlottam ezt a könyvet. A szöveget nem én írtam, de részt vettem az anyaggyűjtésben, és rengeteg érdekességet találtam” – mondta interjúnkban az illusztrátor, amelyben arról is beszélt, hogy miért kellett egyesével átrajzolnia minden méhecske fejét a nyomdába adás előtt.

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban
Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban
Tovább olvasok

Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn

VÁRSZEGI ADÉL
Zümmögés erdőn-mezőn
Ill.: Szert-Szabó Dorottya, BOOOK Kiadó, 2021, 72 oldal
-

Várszegi Adél gyerekkönyvéből egy méhecskétől tudjuk meg, hogy milyenek is a méhecskék. Egy nap Bolyhos, a méhecske szokásos napi zümmögése során Szofiék konyhájában köt ki. A kislány és a rovar azonnal szoros barátságot kötnek, Bolyhos pedig mesél neki a méhekről. A kötetből megtudhatjuk, hogy miben különböznek a méhek a darazsaktól, hogyan készül a méz, vagy hogy mi történik méhrajzáskor. A könyvet Szert-Szabó Dorottya illusztrálta.

Kovács-Hostyánszki Anikó: Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül?
Kovács-Hostyánszki Anikó: Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül?

Vannak regények, amelyek a valóságból merítenek, míg mások egy-egy fikciót tárnak elénk. Vannak, amelyek a múltra építenek, míg mások a jövőbe tekintenek. Maja Lunde A méhek története című könyve egyszerre teszi meg mindezt három ember történetén keresztül, és közben olyan tanulságokkal, olyan jövőképpel szolgál, mely a mai világban talán még elképzelhetetlen – vagy épphogy egyre kevésbé az…

Tovább olvasok

Charlotte Milner: A méhek világa

Charlotte Milner
A méhek világa
HVG Könyvek, 2019, 48 oldal
Charlotte Milner: A méhek világa könyv

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik?  Mit tehetünk értük? Charlotte Milner könyve egy szép és informatív album,  amely bemutatja, milyen fontos szerepet játszanak a méhek az életünkben.

A méhek nekünk dolgoznak, még akkor is ha sem ők, sem mi nem tudunk róla - Összekötve Kovács-Hostyánszki Anikóval
A méhek nekünk dolgoznak, még akkor is ha sem ők, sem mi nem tudunk róla - Összekötve Kovács-Hostyánszki Anikóval

Pénteken szokás szerint az egész világunkat behálózó ökológiai rendszerek egy szeletébe nyerhettünk bepillantást. Az ökológus könyvespolca című sorozatunkban jelent meg nemrégiben Kovács-Hostyánszki Anikó Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül? című írása. A beporzók kutatásával foglalkozó ökológussal ehhez a cikkéhez kapcsolódva, most élőben beszélgettünk Maja Lunde regényéről, a méhek jelentőségéről, a természeti rendszerek összefüggéseiről, sőt a méhkasok belső világáról is.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás