Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Hogyan lehet valakiből űrhajós? Hol vannak űrkikötők? Hogyan működik az űrvécé? Honnan indulunk majd meghódítani a Naprendszert? A Mi MICSODA sorozat Nemzetközi Űrállomásról szóló kötetéből megismerheted az űrhajósok mindennapjait, és teljesen új perspektívából láthatod a Földet. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is.

A sorozat új kötete a Nemzetközi Űrállomást és az űrkutatás történetét mutatja be. A Nemzetközi Űrállomás 28 000 kilométer/órás sebességgel, 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A legnagyobb objektum, amelyet az ember valaha feljuttatott az űrbe. De hogy került oda, és mivel foglalkoznak ott a bátor asztronauták? 

Manfred Baur
Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás
Ford.: Rónaszegi Éva, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás (részlet)

Evés az űrben
Az emberi űrrepülés kezdetekor az űrhajósok még tubusokból nyomták közvetlenül a szájukba az ételt. Azóta sokat fejlődött az űrkoszt. Az űrgasztronómia ma már önálló tudomány, és sztárszakácsok is részt vesznek benne.

Egyáltalán nem egyszerű
Hogyan csomagolják be az űrhajósok táplálékát? És hogyan marad lehetőleg hosszú ideig eltartható? Ahhoz, hogy az űrhajósokat finom és egészséges ételekkel lássák el az űrállomáson, szakácsok, táplálkozástudományi szakemberek, űrhajózással foglalkozó orvosok, csomagolási szakemberek és űrhajózási mérnökök szoros együttműködésére van szükség. Mivel az ételeknek és italoknak nem szabad ellebegniük a fedélzeten, az ISS-en nincsenek csészék, poharak vagy levesestányérok. Az étkészlet konzervdoboz vagy műanyag zacskó.

Tálalva!
A Nemzetközi Űrállomásnak nincs főzőkonyhája. Az űrhajósok ételeit a Földön készítik el, adagonként csomagolják, és teherszállító űrhajóval küldik az állomásra. A bezacskózott szárított ételekhez hideg vagy meleg vizet kell adni, majd átgyúrni a saját zacskójukban. Van, amit még meg is kell melegíteni a sütő ben, persze zacskóstól. Az innivalók egy részét, például a kávét, a teát vagy a narancslé alapanyagát ugyancsak vízmentes formában, tasakban kapják az űrhajósok. Fogyasztás előtt ezekhez is vizet kell adni. A vizet nagyrészt a szennyvíz újrahasznosításából nyerik, de a teherűrhajók is szállítanak utánpótlást.

Kalcium és rákkoktél
Az űrben különösen fontos a kalcium és a D-vitamin. A kalcium a csont leépülését akadályozza meg, a D-vitamin pedig a napfény hiányát ellensúlyozza. Az űrhajósok kedvence a pulykaszelet, a rákkoktél és a halkonzerv. A napi három főétkezés között snacket, kekszet, dióféléket és édességeket rágcsálnak.

Bors az űrben
A súlytalanság állapotában az ízlelőérzék eltompul. Az űrhajósok ezért jól megfűszerezik az ételeiket borssal, sóval és chilivel. Ám só- és borsszórót hiába keresnénk odafent! A fűszereket folyékony formában tárolják. Különben szétoszlanának a térben, belemennének az űrhajósok szemébe, eltömítenék a levegőszűrőket.

Hú, de tele vagyok!
Az űrhajósok odafent gyorsabban jóllaknak az étellel, mint otthon. Többek között azért, mert a testnedveik másképp oszlanak el, de közrejátszik az is, hogy a súlytalanság körülményei között gyomruk felvándorol a nyelőcsövük közelébe. Valószínűleg a szabadon lebegő emésztőnedvek miatt sem érzik magukat annyira éhesnek és szomjasnak, és hamar eltelnek az étellel.

Ünnepi lakoma
Minden űrhajós étlapján szerepelnek a kedvencei, és az ünnepeken ünnepi étel dukál. Születésnapkor sztárszakácsok ínyencségei kerülnek terítékre: például Szent Jakab-kagyló quinoával vagy saját levében párolt borjúpofa. Az amerikai hálaadás napján természetesen hagyományosan pulyka a menü — az űrbeli szokásoknak megfelelően, kiporciózva.

Űrhajós menü
A legtöbb étel konzerv formájában vagy hűtve-szárítva, műanyag zacskókba csomagolva érkezik az űrállomásra. Nagy részét fogyasztás előtt hideg vagy meleg vízzel kell összerázni. Az evőeszközkészlet része az olló, amellyel az űrhajós kinyitja a zacskókat. A levest szívószállal szürcsöli fel. Az ételt és az evőeszközt mágnescsíkok, tépőzár és gumiszalagok rögzítik a tálcához és az asztalhoz, különben megszöknének.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmesélni a holokausztot a gyerekek nyelvén? – Olvass bele!

A fiú, aki nem akart meghalni elgondolkodtató, szívszorító történet arról, hogyan élte túl a vidéki kisgyerek a XX. század egyik legrémesebb gaztettét, a holokausztot. Olvass bele a könyvbe!

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.

Hírek
...
Szórakozás

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

...
Szórakozás

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Már egy hete szélcsend van

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmesélni a holokausztot a gyerekek nyelvén? – Olvass bele!

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

3 új könyv áprilisban, amit szupersztárok írtak, és érdemes beszerezned

...
Hírek

Jane Austen bátyjának memoárját senki nem tudja elolvasni, pedig ritka kincseket rejthet

...
Hírek

Megdöbbentő ítéletet hozott a bíróság Harvey Weinstein, a hollywoodi csúcsragadozó ügyében

...
Hírek

Az Artportal nem egyszerűen megszűnt, hanem már el sem érhető az interneten

...
Beleolvasó

Miért nehéz Franciaországban fiatalnak lenni? Fehér Boldizsár megírta [MARGÓ KÖNYVEK]

Olvasd el Arnaud Dudek Légy észnél című regényének utószavát, melyet Fehér Boldizsár írt. 

Szerzőink

...
Kiss Imola

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

...
Kiss Imola

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya