Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Hogyan lehet valakiből űrhajós? Hol vannak űrkikötők? Hogyan működik az űrvécé? Honnan indulunk majd meghódítani a Naprendszert? A Mi MICSODA sorozat Nemzetközi Űrállomásról szóló kötetéből megismerheted az űrhajósok mindennapjait, és teljesen új perspektívából láthatod a Földet. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is.

A sorozat új kötete a Nemzetközi Űrállomást és az űrkutatás történetét mutatja be. A Nemzetközi Űrállomás 28 000 kilométer/órás sebességgel, 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A legnagyobb objektum, amelyet az ember valaha feljuttatott az űrbe. De hogy került oda, és mivel foglalkoznak ott a bátor asztronauták? 

Manfred Baur
Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás
Ford.: Rónaszegi Éva, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás (részlet)

Evés az űrben
Az emberi űrrepülés kezdetekor az űrhajósok még tubusokból nyomták közvetlenül a szájukba az ételt. Azóta sokat fejlődött az űrkoszt. Az űrgasztronómia ma már önálló tudomány, és sztárszakácsok is részt vesznek benne.

Egyáltalán nem egyszerű
Hogyan csomagolják be az űrhajósok táplálékát? És hogyan marad lehetőleg hosszú ideig eltartható? Ahhoz, hogy az űrhajósokat finom és egészséges ételekkel lássák el az űrállomáson, szakácsok, táplálkozástudományi szakemberek, űrhajózással foglalkozó orvosok, csomagolási szakemberek és űrhajózási mérnökök szoros együttműködésére van szükség. Mivel az ételeknek és italoknak nem szabad ellebegniük a fedélzeten, az ISS-en nincsenek csészék, poharak vagy levesestányérok. Az étkészlet konzervdoboz vagy műanyag zacskó.

Tálalva!
A Nemzetközi Űrállomásnak nincs főzőkonyhája. Az űrhajósok ételeit a Földön készítik el, adagonként csomagolják, és teherszállító űrhajóval küldik az állomásra. A bezacskózott szárított ételekhez hideg vagy meleg vizet kell adni, majd átgyúrni a saját zacskójukban. Van, amit még meg is kell melegíteni a sütő ben, persze zacskóstól. Az innivalók egy részét, például a kávét, a teát vagy a narancslé alapanyagát ugyancsak vízmentes formában, tasakban kapják az űrhajósok. Fogyasztás előtt ezekhez is vizet kell adni. A vizet nagyrészt a szennyvíz újrahasznosításából nyerik, de a teherűrhajók is szállítanak utánpótlást.

Kalcium és rákkoktél
Az űrben különösen fontos a kalcium és a D-vitamin. A kalcium a csont leépülését akadályozza meg, a D-vitamin pedig a napfény hiányát ellensúlyozza. Az űrhajósok kedvence a pulykaszelet, a rákkoktél és a halkonzerv. A napi három főétkezés között snacket, kekszet, dióféléket és édességeket rágcsálnak.

Bors az űrben
A súlytalanság állapotában az ízlelőérzék eltompul. Az űrhajósok ezért jól megfűszerezik az ételeiket borssal, sóval és chilivel. Ám só- és borsszórót hiába keresnénk odafent! A fűszereket folyékony formában tárolják. Különben szétoszlanának a térben, belemennének az űrhajósok szemébe, eltömítenék a levegőszűrőket.

Hú, de tele vagyok!
Az űrhajósok odafent gyorsabban jóllaknak az étellel, mint otthon. Többek között azért, mert a testnedveik másképp oszlanak el, de közrejátszik az is, hogy a súlytalanság körülményei között gyomruk felvándorol a nyelőcsövük közelébe. Valószínűleg a szabadon lebegő emésztőnedvek miatt sem érzik magukat annyira éhesnek és szomjasnak, és hamar eltelnek az étellel.

Ünnepi lakoma
Minden űrhajós étlapján szerepelnek a kedvencei, és az ünnepeken ünnepi étel dukál. Születésnapkor sztárszakácsok ínyencségei kerülnek terítékre: például Szent Jakab-kagyló quinoával vagy saját levében párolt borjúpofa. Az amerikai hálaadás napján természetesen hagyományosan pulyka a menü — az űrbeli szokásoknak megfelelően, kiporciózva.

Űrhajós menü
A legtöbb étel konzerv formájában vagy hűtve-szárítva, műanyag zacskókba csomagolva érkezik az űrállomásra. Nagy részét fogyasztás előtt hideg vagy meleg vízzel kell összerázni. Az evőeszközkészlet része az olló, amellyel az űrhajós kinyitja a zacskókat. A levest szívószállal szürcsöli fel. Az ételt és az evőeszközt mágnescsíkok, tépőzár és gumiszalagok rögzítik a tálcához és az asztalhoz, különben megszöknének.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Gyerekirodalom
...

A varázsvilágban nincs szükség mobiltelefonra: Olvass bele M. Kácsor Zoltán új könyvébe!

Az ötezer éves átok három kamaszról szól, akik egy másik világba kerülnek.

...

Egy mese véget ér, Vilkó hazatér: Olvass bele Berg Judit legújabb Lengemesék-kötetébe!

Hosszú az út Afrika szívéből Nádtengerbe. 

...

A hősnő, akit magáról mintázott az Anne, a Zöld Oromból írója – Olvass bele az Emily című regénybe!

Nincs is jobb alkalom a nyárnál Lucy Maud Montgomery regényeire.

A hét könyve
Kritika
„Szeretheted, vagy gyűlölheted”, avagy egy észak-magyarországi falu látképe
Hiába menekülsz otthonról, utolér a szégyen – Didier Eribon könyvéről

Hiába menekülsz otthonról, utolér a szégyen – Didier Eribon könyvéről

Nem a szüleid határozzák meg a jövődet, hanem a társadalmi lehetőségeid. A Visszatérés Reimsbe egy őszinte és fájdalmas szembenézés az osztályváltás nehézségeivel. 

Hírek
...

Spiró György a top 5-ben: íme a Bookline augusztusi toplistája

...

Kísértettel harcol Liam Hemsworth a Vaják 4. évadának első előzetesében

...

Vámos Miklós segélykiáltása: eltűnt az író Facebook-oldala

...

Könyvek az Emmy-díjas sorozatok mellé: egy idegsebész vallomása és a megváltozott gyerekkor veszélye

...

Anyja és apja után Náray Tamás megírta a saját szólamát

...

A neved meghatározza a sorsod? Magyarul is érkezik Florence Knapp izgalmas debütregénye

„Szeretheted, vagy gyűlölheted”, avagy egy észak-magyarországi falu látképe

„Szeretheted, vagy gyűlölheted”, avagy egy észak-magyarországi falu látképe

Tóth Marcsi első könyve egy Eger és Ózd között található faluba visz, ahol „nem mozdulnak előre az óra mutatói”.

Szerzőink

chk
chk

A fiatal vajáktól az életveszélyes románcokig: 5+1 fantasy, amit várunk

Szabolcsi Alexander
Szabolcsi Alexander

Hiába menekülsz otthonról, utolér a szégyen – Didier Eribon könyvéről