Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Hogyan lehet valakiből űrhajós? Hol vannak űrkikötők? Hogyan működik az űrvécé? Honnan indulunk majd meghódítani a Naprendszert? A Mi MICSODA sorozat Nemzetközi Űrállomásról szóló kötetéből megismerheted az űrhajósok mindennapjait, és teljesen új perspektívából láthatod a Földet. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is.

A sorozat új kötete a Nemzetközi Űrállomást és az űrkutatás történetét mutatja be. A Nemzetközi Űrállomás 28 000 kilométer/órás sebességgel, 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A legnagyobb objektum, amelyet az ember valaha feljuttatott az űrbe. De hogy került oda, és mivel foglalkoznak ott a bátor asztronauták? 

Manfred Baur
Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás
Ford.: Rónaszegi Éva, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás (részlet)

Evés az űrben
Az emberi űrrepülés kezdetekor az űrhajósok még tubusokból nyomták közvetlenül a szájukba az ételt. Azóta sokat fejlődött az űrkoszt. Az űrgasztronómia ma már önálló tudomány, és sztárszakácsok is részt vesznek benne.

Egyáltalán nem egyszerű
Hogyan csomagolják be az űrhajósok táplálékát? És hogyan marad lehetőleg hosszú ideig eltartható? Ahhoz, hogy az űrhajósokat finom és egészséges ételekkel lássák el az űrállomáson, szakácsok, táplálkozástudományi szakemberek, űrhajózással foglalkozó orvosok, csomagolási szakemberek és űrhajózási mérnökök szoros együttműködésére van szükség. Mivel az ételeknek és italoknak nem szabad ellebegniük a fedélzeten, az ISS-en nincsenek csészék, poharak vagy levesestányérok. Az étkészlet konzervdoboz vagy műanyag zacskó.

Tálalva!
A Nemzetközi Űrállomásnak nincs főzőkonyhája. Az űrhajósok ételeit a Földön készítik el, adagonként csomagolják, és teherszállító űrhajóval küldik az állomásra. A bezacskózott szárított ételekhez hideg vagy meleg vizet kell adni, majd átgyúrni a saját zacskójukban. Van, amit még meg is kell melegíteni a sütő ben, persze zacskóstól. Az innivalók egy részét, például a kávét, a teát vagy a narancslé alapanyagát ugyancsak vízmentes formában, tasakban kapják az űrhajósok. Fogyasztás előtt ezekhez is vizet kell adni. A vizet nagyrészt a szennyvíz újrahasznosításából nyerik, de a teherűrhajók is szállítanak utánpótlást.

Kalcium és rákkoktél
Az űrben különösen fontos a kalcium és a D-vitamin. A kalcium a csont leépülését akadályozza meg, a D-vitamin pedig a napfény hiányát ellensúlyozza. Az űrhajósok kedvence a pulykaszelet, a rákkoktél és a halkonzerv. A napi három főétkezés között snacket, kekszet, dióféléket és édességeket rágcsálnak.

Bors az űrben
A súlytalanság állapotában az ízlelőérzék eltompul. Az űrhajósok ezért jól megfűszerezik az ételeiket borssal, sóval és chilivel. Ám só- és borsszórót hiába keresnénk odafent! A fűszereket folyékony formában tárolják. Különben szétoszlanának a térben, belemennének az űrhajósok szemébe, eltömítenék a levegőszűrőket.

Hú, de tele vagyok!
Az űrhajósok odafent gyorsabban jóllaknak az étellel, mint otthon. Többek között azért, mert a testnedveik másképp oszlanak el, de közrejátszik az is, hogy a súlytalanság körülményei között gyomruk felvándorol a nyelőcsövük közelébe. Valószínűleg a szabadon lebegő emésztőnedvek miatt sem érzik magukat annyira éhesnek és szomjasnak, és hamar eltelnek az étellel.

Ünnepi lakoma
Minden űrhajós étlapján szerepelnek a kedvencei, és az ünnepeken ünnepi étel dukál. Születésnapkor sztárszakácsok ínyencségei kerülnek terítékre: például Szent Jakab-kagyló quinoával vagy saját levében párolt borjúpofa. Az amerikai hálaadás napján természetesen hagyományosan pulyka a menü — az űrbeli szokásoknak megfelelően, kiporciózva.

Űrhajós menü
A legtöbb étel konzerv formájában vagy hűtve-szárítva, műanyag zacskókba csomagolva érkezik az űrállomásra. Nagy részét fogyasztás előtt hideg vagy meleg vízzel kell összerázni. Az evőeszközkészlet része az olló, amellyel az űrhajós kinyitja a zacskókat. A levest szívószállal szürcsöli fel. Az ételt és az evőeszközt mágnescsíkok, tépőzár és gumiszalagok rögzítik a tálcához és az asztalhoz, különben megszöknének.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

A hét könyve
Kritika
Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

...
Kritika

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

Rachel Cusk könyvében egy athéni kreatív írás kurzus kulisszái között bolyongunk és változatos szereplőinek nézeteit hallgatjuk magányról, intimitásról, undorról. A különleges atmoszférájú Körvonal a hét könyve. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

...
Bányász Attila

Ez minden, amit tudok: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik