Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson?

Hogyan lehet valakiből űrhajós? Hol vannak űrkikötők? Hogyan működik az űrvécé? Honnan indulunk majd meghódítani a Naprendszert? A Mi MICSODA sorozat Nemzetközi Űrállomásról szóló kötetéből megismerheted az űrhajósok mindennapjait, és teljesen új perspektívából láthatod a Földet. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is.

A sorozat új kötete a Nemzetközi Űrállomást és az űrkutatás történetét mutatja be. A Nemzetközi Űrállomás 28 000 kilométer/órás sebességgel, 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A legnagyobb objektum, amelyet az ember valaha feljuttatott az űrbe. De hogy került oda, és mivel foglalkoznak ott a bátor asztronauták? 

Manfred Baur
Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás
Ford.: Rónaszegi Éva, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Mi MICSODA – Nemzetközi Űrállomás (részlet)

Evés az űrben
Az emberi űrrepülés kezdetekor az űrhajósok még tubusokból nyomták közvetlenül a szájukba az ételt. Azóta sokat fejlődött az űrkoszt. Az űrgasztronómia ma már önálló tudomány, és sztárszakácsok is részt vesznek benne.

Egyáltalán nem egyszerű
Hogyan csomagolják be az űrhajósok táplálékát? És hogyan marad lehetőleg hosszú ideig eltartható? Ahhoz, hogy az űrhajósokat finom és egészséges ételekkel lássák el az űrállomáson, szakácsok, táplálkozástudományi szakemberek, űrhajózással foglalkozó orvosok, csomagolási szakemberek és űrhajózási mérnökök szoros együttműködésére van szükség. Mivel az ételeknek és italoknak nem szabad ellebegniük a fedélzeten, az ISS-en nincsenek csészék, poharak vagy levesestányérok. Az étkészlet konzervdoboz vagy műanyag zacskó.

Tálalva!
A Nemzetközi Űrállomásnak nincs főzőkonyhája. Az űrhajósok ételeit a Földön készítik el, adagonként csomagolják, és teherszállító űrhajóval küldik az állomásra. A bezacskózott szárított ételekhez hideg vagy meleg vizet kell adni, majd átgyúrni a saját zacskójukban. Van, amit még meg is kell melegíteni a sütő ben, persze zacskóstól. Az innivalók egy részét, például a kávét, a teát vagy a narancslé alapanyagát ugyancsak vízmentes formában, tasakban kapják az űrhajósok. Fogyasztás előtt ezekhez is vizet kell adni. A vizet nagyrészt a szennyvíz újrahasznosításából nyerik, de a teherűrhajók is szállítanak utánpótlást.

Kalcium és rákkoktél
Az űrben különösen fontos a kalcium és a D-vitamin. A kalcium a csont leépülését akadályozza meg, a D-vitamin pedig a napfény hiányát ellensúlyozza. Az űrhajósok kedvence a pulykaszelet, a rákkoktél és a halkonzerv. A napi három főétkezés között snacket, kekszet, dióféléket és édességeket rágcsálnak.

Bors az űrben
A súlytalanság állapotában az ízlelőérzék eltompul. Az űrhajósok ezért jól megfűszerezik az ételeiket borssal, sóval és chilivel. Ám só- és borsszórót hiába keresnénk odafent! A fűszereket folyékony formában tárolják. Különben szétoszlanának a térben, belemennének az űrhajósok szemébe, eltömítenék a levegőszűrőket.

Hú, de tele vagyok!
Az űrhajósok odafent gyorsabban jóllaknak az étellel, mint otthon. Többek között azért, mert a testnedveik másképp oszlanak el, de közrejátszik az is, hogy a súlytalanság körülményei között gyomruk felvándorol a nyelőcsövük közelébe. Valószínűleg a szabadon lebegő emésztőnedvek miatt sem érzik magukat annyira éhesnek és szomjasnak, és hamar eltelnek az étellel.

Ünnepi lakoma
Minden űrhajós étlapján szerepelnek a kedvencei, és az ünnepeken ünnepi étel dukál. Születésnapkor sztárszakácsok ínyencségei kerülnek terítékre: például Szent Jakab-kagyló quinoával vagy saját levében párolt borjúpofa. Az amerikai hálaadás napján természetesen hagyományosan pulyka a menü — az űrbeli szokásoknak megfelelően, kiporciózva.

Űrhajós menü
A legtöbb étel konzerv formájában vagy hűtve-szárítva, műanyag zacskókba csomagolva érkezik az űrállomásra. Nagy részét fogyasztás előtt hideg vagy meleg vízzel kell összerázni. Az evőeszközkészlet része az olló, amellyel az űrhajós kinyitja a zacskókat. A levest szívószállal szürcsöli fel. Az ételt és az evőeszközt mágnescsíkok, tépőzár és gumiszalagok rögzítik a tálcához és az asztalhoz, különben megszöknének.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Hírek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
Ruff Orsolya

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását