Marie Aubert: Igazából nem ilyen vagyok

Marie Aubert új regényében mindenki távol kerül a komfortzónájától

Az Igazából nem ilyen vagyokban egy család átlagosnak tűnő hétvégéjének eseményeit követhetjük nyomon, több nézőpontból is. Csakhogy itt semmi sem az, aminek elsőre látszik. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2023. november 21. |
Marie Aubert
Igazából nem ilyen vagyok
Ford. Pap Vera-Ágnes, Scolar, 2023, 208 oldal
-

Egy átlagosnak gondolt, boldognak mondott, középosztálybeli család ‒ nyugodt jólét, békés hétköznapok, biztonságos rutinok. Az éppen lelépni készülő apa, az önazonosságát éppen elvesztő nővér vagy a barátnője ghostingolása miatt egyre jobban frusztrálódó kamasz lány azonban mintha nem passzolnának bele a klasszikus képbe. Amint a korábbi viszonyítási pontok kezdenek elmosódni, és a komfortzónáktól távol kerül, amit a szereplők tettek, tesznek vagy tenni készülnek, jogosan teszik fel maguknak a kérdést, hogy ha igazából nem ilyenek, akkor milyenek vagyunk?

Marie Aubert: Igazából nem ilyen vagyok (részlet)

Fordította: Pap Vera-Ágnes

– Szia – kiáltom, miközben nagy nehezen beoldalazok az ajtón az összecsukott asztallal.

– Szia – kiáltja vissza Ellen a nappaliból.

Keresztbe tett lábbal, elnyúlva hever a szófán, előtte a dohányzóasztalon egy pohár fehérbor. Szokás szerint a lábával integet nekem, a telefonját nyomogatja, és alig néz fel, amikor becipelem az asztalt.

– Tessék, itt van – mondom, és az asztalt nekitámasztom a falnak, leizzadtam a cipekedéstől.

– Nagyszerű – feleli.

Basszus, még csak rendet sem rakott. Legalább két órája hazaért, de minden ugyanúgy van, ahogy reggel hagytuk, a nappaliban teljes a káosz, a gyerekek cuccai, legók és könyvek tömkelege,

az asztalon koszos poharak és régi újságok, a falak mentén porcicák.

Odébbtolom Ellen lábát és leülök a szófára, ujjaimmal a térdemen dobolok. Régen szórakoztatónak találtam, hogy Ellen csak így heverészik ott, karját a feje alá téve, szinte szexis volt, hogy nem hajlandó semmin stresszelni, és meg sem hallja, ha én vagy a gyerekek nyaggatjuk.

Az emeleten gyors léptek dübörögnek, Eirik vagy Sivert átrohan a szobán, valószínűleg Eirik az, ő a mozgékonyabb.

– Ugye tudod, hogy hamarosan itt vannak a vendégek? – mondom.

– Tessék? – kérdezi Ellen, és felnéz.

Egy mozdulattal körbemutatok a rendetlenségen, ő elkomorodik, és nehézkesen feltápászkodik.

– Talán nekem is kijár egy kis pihenés – mondja. – Péntek van.

– Nem volna baj, ha nem úgy nézne ki a nappali, mint ahol bomba robbant – mondom.

– Nyugi, elintézem – feleli Ellen, és tovább nyomogatja a telefonját.

– Aha – mondom. – És mikor?

– Engedd már el magad – feleli Ellen, és felpillant a telefonról.

Már nyitom a számat, hogy folytassam, dühös szavak tolulnak fel bennem, de inkább visszanyelem őket, nem mondok semmit, annyiban hagyom a dolgot, már annyiszor elmondtam mindent, hogy a saját hangomat is unom, és amúgy sem mennék vele semmire.

– Linnea itthon van? – kérdezem végül.

– Igen, életünk napfénye hazaért – feleli Ellen, és biccent egyet Linnea szobája felé.

– Szóval megint duzzog – mondom.

– Elviselhetetlen ez a lány – feleli Ellen, és megrázza a fejét.

– Vidám lesz a buli – mondom.

– Ja, színtiszta élvezet – feleli Ellen, és elmosolyodik, én is elnevetem magam.

A hangom egész hétköznapi módon cseng, úgy beszélek, ahogy általában szoktam, és a közös kuncogástól olyan érzésem támad, mintha minden úgy volna, mint régen. Ellen semmit nem vett észre, semmit nem gyanít. Látom a mosolyán, hogy biztonságban érzi magát, ettől egy pillanatra elszorul a torkom. Suta mozdulattal megpaskolom a térdét, aztán felállok, kimegyek a konyhába és körülnézek, a mosogatóban nagy tányérkupac tornyosul, a padló tele van morzsával, a pulton szörpre emlékeztető ragacsos nyom éktelenkedik, egy ideig csak állok, majd fújok egy nagyot, és elkezdem kipakolni a mosogatógépet. Kocognak a poharak, csörömpölnek a bögrék.

Legalább ötven múminos bögrénk van a szivárvány minden színében, a sárgától a piroson és kéken át a rózsaszínig.

Alig néhány múminfigurát ismerek, ott van Pöttöm és Vándor, no meg a cilinderes Múminpapa a fekete bögrén, amit általában én kapok meg, amikor hétvégenként nagy ritkán Ellen terít a reggelihez. Elő kell készítenem a pizzatésztát ma estére, jut eszembe, miközben elmosogatom azt, ami nem fért bele a gépbe, nekem is jó lett volna leülnöm egy kicsit megpihenni, de túlságosan nyugtalan vagyok, hangya van a gatyámban, ahogy apa szokta mondani, úgyhogy ennyi erővel éppen rendet is rakhatok. Ez a család nélkülem két-három nap alatt bele fog fulladni a saját kosztengerébe. Valahányszor sajtos szendvicset készítenek, Eirik és Sivert kint felejtik majd a sajtot és a vajat, és az egész pult csupa maszat és kenyérmorzsa lesz, a padló zéró kólától ragad. Linnea szétdobálja a ruháit a fürdőszobában és a nappaliban, a vécécsésze szaros marad, az előszobában egymás hegyén-hátán áll majd a sok ezer cipő és csizma. És Ellen, Ellen pedig nem heverészhet tovább zavartalanul a szófán, ölében egy könyvvel és a telefonjával, amit folyamatosan babrál, mindig panaszkodik, hogy milyen lassan halad egy-egy könyvvel, én meg erre azt szoktam mondani, hogy ezen nincs mit csodálkozni. Most majd nem érti, hogy miért ilyen nagy a felfordulás, honnan került ide a rengeteg koszos ruha, és miért tornyosulnak mindenütt ragacsos tányérok. Sopánkodhat majd, hogy jesszusom, mi van itt!

Hogy fognak ezek elboldogulni, ha én elmegyek, amikor elmegyek.

A ház javarészt az enyém, anya meg apa építették, hatvanöt százalékban az én tulajdonom, míg a nyaraló Ellen nevén van, szóval, ha szigorúan vesszük, nem nekem kellene elköltöznöm. Ennek ellenére azonban ezt a házat tudom elképzelni magam nélkül, látom magam előtt, ahogy a család körbeüli az ebédlőasztalt, és van egy üres hely, az én helyem, látom a szekrényeket a ruháim és cipőim nélkül, az ágyat, aminek az egyik feléről hiányzik a párna és a paplan. A kislábossal küzdök, próbálom kikaparni belőle a megszáradt zabkását. Ellen az, aki reggelente zabkását készít Eiriknek és Sivertnek, áfonyát és mézet tesz rá, a fiúk pillanatok alatt belapátolják az egészet, de ki az, aki utána nekiáll elmosni a lábost, na vajon kicsoda.

A megszáradt zabkásamaradék úgy megkeményszik, hogy éle lesz, megvághatod vele a kezedet. Előveszek egy fém dörzsszivacsot, teljes erőből súrolom az edényt, aztán elegem lesz belőle, ezt a végtelenségig súrolhatom, rettentő lassan megy. Visszalököm a lábost a mosogatóvízbe, egy pillanatra ökölbe szorítom a két kezem, aztán kiveszem, megtörlöm, és úgy, ahogy van, beteszem a helyére a konyhaszekrénybe, a szekrény ajtaját becsapom, nagyot csattan, aztán csend lesz. Még két nap, gondolom, és a mosogatót bámulom. Ujjammal megkavarom a mosogatóvizet, nézem az alján az üledéket, aztán újra megkavarom, a víz hullámzik. Legfeljebb három nap. A vasárnap nem jó. De a hétfő már igen, vagy talán a kedd. És akkor majd. Miután túl vagyunk az istentiszteleten és az ebéden és a beszédeken, miután elintéződik minden, aminek el kell intéződnie, nagyon hosszú ez a lista, most azonban az a legfontosabb, hogy elkészítsem a pizzát és rendet rakjak, mire megérkezik apa és Hanne, ez az új Hanne az új barátnőjével, külön stressz most, hogy ebben a nagy felfordulásban még vacsoravendégeink is lesznek, de rosszul vette volna ki magát, ha nem hívjuk meg őket. 

Még három nap, és elmondom Ellennek.

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az öngyilkos tinédzserek rejtélyes üzenetet hagynak maguk után a káoszba süllyedő Amerikában

„Noah Hawley Himnusza a szorongás luxusáról szóló tanmese, amelyből az is kiderül, hogy az empátia tényleg alternatívát kínál-e a zéró összegű játszmákkal leírható, pusztulásra érett világ helyett” – írtuk a kötetről, amibe most bele is olvashatsz!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.