Külföldi sztárrajzolók, egy polcnyi új kötettel [Képregényfesztivál 2009]

-Szűcs Gyula- | 2009. április 16. |

Decemberben elég depressziós hangulatú volt a Hungarocomix, a begyűrűzött válság miatt a képregénykiadók vezetői borúlátóbbak voltak, mint az MSZP-s agytrösztök  egy hétvégi kongresszuson. Az 5. Magyar Képregényfesztiválra (Gödör, április 18.) viszont már 25 újdonságot ígértek be, többek között az új Batmant, két Pókembert, meg a Kázmér és Huba 5-öt. A Könyvesblog most megmondja, mit vegyél meg és mit ne.

 

 

Rutinos képregényfesztiválosként már tudjuk, hogy míg a Hungarocomixot a karácsonyi bevásárlási őrület uralja, a Képregényfesztivál inkább az egész napos rajzprogramokról, és az Erzsébet téri medence melletti olvasgatásról szól. Meg persze a külföldi sztárvendégekről.

Tavaly a középkori metszetekben utazó holland zseni, Marcel Ruijters jött el, idén Kati Kovács (a dögös szöszi itt balra) lesz a díszvendég. Paprikás rapszódia című kötete a Nyitott Könyvműhelynél jelenik meg a fesztiválhoz időzítve. A magyar származású rajzoló Helsinkiben született 1963-ban, jelenleg Rómában él. A Paprikás rapszódia a magyar nagyapjától kapott örökségét dolgozza fel: "Az éjszaka magányában paprikaízű gyökereimbe kapaszkodtam, hegedűhúrokat húztam-vontam belőlük. Nem igazán vagyok muzikális, a dallamok rajzokként szökkentek elő tushegyem alól.”

De itt lesz Dodo Nita, a Román Képregényszövetség elnöke is, aki Kiss Ferenc képregényszakértővel közösen írt könyvet Rusz Lívia erdélyi  illusztrárorról (ő a Csipike-történetek alkotója, valamint a Kőszív, és más mesekönyvek borítófestője). A román nyelvű, magyar, angol és francia összefoglalóval kiegészített, illusztrált kötetet Rusz Lívia, Dodo Nita és Kiss Ferenc dedikálja a Gödörben.

A szervezők elhívták Alexandru Ciubotariu román képregényrajzolót is, akinek a vicces képsorait már az "Európaiak európai szemmel" kiálításon is végigröhöghettük a Francia Intézetben. Első magyar nyelvű képregénye (ÉN története) a Nero Blanco Comix és a Roham közös kiadványában jelenik meg. Íme egy kis ízelítő a Garfield-mellékszereplőket idéző comic stripjeiből:

 

 

Sajnos az alacsony bevételi mutatók és a válság kinyírták nagy kedvencünket, a Ralph Fiennes-hasonmás vámpírvadászról szóló Dampyrt, a Fumax már nem ad ki magyarul több részt (sőt, idén a mangákon kívül szinte semmit). A Vad Virágok szerencsére még tartja magát az évi két Kázmér és Huba kötethez, most jön ki az ötödik, Bosszú, édes bosszú címmel (de mi lesz velünk, ha már a polcunkon mind a 10 könyv???). Egészpályás letámadásba kezdett viszont a Nyitott Könyvműhely. Az harmadik Dilbert-kötet és a Képregényes világtörténet #2 mellett behoznak egy új címet is a felnőtthumor szekcióba: a flamand Pieter De Poortere Gusztiját, amivel a szerző 2001-ben elnyerte az év holland képregénye díjat. Azért a frankofónok is örülhetnek, a fesztiválon már kapható lesz a Pesti Könyv 11. Lucky Luke-füzete (A washingtoni férfi), és két új Tintin az Egmonttól, A hét kristálygömb és A nap temploma.

Szuperhősképregényből most nem lesz túl sok. A Képes Kiadó egyetlen Denevérsztroit vállalt be: a Hush visszatér a Batman-ellenfelekkel és irodalmi utalásokkal agyonterhelt Hush folytatása lesz (nem gondoltad volna, mi?), agyonvert Rébusszal és nosztalgiázó Jokerrel. Az író A. J. Liberman, a rajzolók pedig Al Barrionuevo és a vicces nevű Javier Pina, aki kár, hogy nem szerepel a borítón, mert  így nem lesz belőle 800 kommentet generáló Szily-blogposzt.

 

 

Marvel-fronton továbbra is tömegtermelésre állt be a Kingpin kiadó. Jön egy 130 oldalas Hihetetlen Pókember-kötet, amiben Peter, Mary Jan és May néni külvárosi otthonát lerombolják, így kényszerből beköltöznek a Bosszú Angyalai főhadiszállására, Vasemberékhez. Rozsomák egyből rástartol Mary Jane-re, és közben mocorogni kezdenek a terroristának állt álarcos bűnözők is, úgyhogy bunyóban és cinikus beszólásokban nem lesz hiány. A Vadász lelke már egy fokkal komolyabb cucc, a legendás Kraven utolsó vadászata sztorit folytatja, ami a sötét tónusa, meg a Pókember helyébe lépő orosz vadász miatt legalább olyan fontos állomás, mint Alan Moore Gyilkos tréfája Batmannél. Ha jól számolom, ez lesz a Kingpin 12. olyan képregénye, amiben benne van Peter Parker, úgyhogy a Fesztiválon feltankolunk a régebbi számokból is, és elindul végre a Pók, csajok, satöbbi cikksorozat. Pókembert ugyanis kötelező megvennie mindenkinek, mert a kiadó csak ezeknek a hasznából tudja megjelentetni a szerkesztőség kedvenc Garth Ennis-képregényeit: a Hellblazert meg a Prédikátort!

Lássuk a magyarokat! Muszáj elsőnek említeni a Roham 8. számát, egyszerűen zseniális a "Szuperúttörős" borítója! (Baranyai András munkája amúgy.) Egyszerre jelképezi azt, hogy nem tudunk a rendszerváltás előtti múlttól szabadulni, meg hogy legyen végre egy igazi magyar szuperhősünk (aki lehetőleg nem egy Csikósnindzsának öltözött, ősmagyar bohóc). Ráadásul a retródizájn miatt olyan érzésem van, mintha a lapot a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtárának olvasóterméből loptam volna ki, 1988-ban. Na EZ az igazi bibliofil csemege, nem a 300 éves sebészkódex!

Szintén a Képregényfesztiválon debütál a  Pestblog.hu című 24 oldalas képregény. Csak két oldalt láttam belőle, de máris imádom, mert az új-zélandi ifjúsági tévésorozatok (A hegy gyomrában és társai) meg a korai Nemere-könyvek hangulatát idézi: egy csapat gyerek a szünetben elindul felderíteni a Gellért-hegy alatti kazamatákat. Az orángutános borítót egyelőre nem tudom hova tenni (talán utalás Stark Attila majmaira?) de viccesen mutat a rendszeresen gótikus vízköpőszobrok társaságában feszítő Batman mellett.

Hogy a szintén a Rohamosokhoz tartozó ZAP (lásd még: "az új Kockás") végül egyesül-e a Magyar Képregényakadémia saját antológiájával, a Pinkhellel, azt már nem tudom követni (de legalább lesz mit kérdezni tőlük a fesztiválon), pláne, hogy az MKA-blogon már a Pinkhell #6-ot reklámozzák. Lesz még új Kalyber Joe, Buborékhámozó (képregényes szaklap), és Panel különszám is, utóbbi lehozza a tavalyi Hungarocomixon helyben rögtönzött 5 oldalas képregényeket is.

A fesztiválhoz időzített új mangákról majd Tweek ír részletesen, addig itt egy ömlesztett lista: Berserk 4, Death Note 4, Mennyei dallamok 2, Naruto 7, és Trigun 2.

Április 18-án irány a Gödör! Részletes programért (rajzverseny nevezések, filmvetítések, Alfabéta-díjátadó, tombolahúzás időpontja, stb.) klikk ide!

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.